ΝΔ: ‘Άνοιγμα’ Μητσοτάκη στο ‘Όχι’ του δημοψηφίσματος

Τι ανατρέπει και τι σηματοδοτεί για την αντιπολιτευτική δράση της ΝΔ η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης. Οι φόβοι γαλάζιων βουλευτών για απώλειες στα δεξιά της ΝΔ στον αγροτικό κόσμο.

Ξάφνιασε πολλούς η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της βουλής το Σάββατο που απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες «ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το σε ποια κοινωνική ομάδα αισθάνονται οι ίδιοι ότι μπορεί να ανήκουν». Ο λόγος γι’ αυτό το ξάφνιασμα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης εκλέχτηκε αρχηγός της ΝΔ με τη γραμμή που στόχευε κυρίως αν όχι αποκλειστικά προς τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που είχαν εκφραστεί ανεπιφύλακτα υπέρ της ΕΕ με το «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Υπ’ αυτή την έννοια δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι υπάρχει μια μεταβολή στη στόχευση της ΝΔ. Αυτό φυσικά δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την «ευρωπαϊκή ταυτότητα» της ΝΔ, αλλά αποκλειστικά στον τρόπο, με τον οποίο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται στις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν απογοητευτεί από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και στο δημοψήφισμα είχαν εκφραστεί με το «Όχι», το οποίο ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια το έκανε «Ναι».

Μάλιστα κατά την παρέμβασή του στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της απογοήτευσης που αισθάνεται η μεσαία τάξη, οι πιο φτωχοί και κοινωνικά αδύνατοι, οι άνεργοι και οι αγρότες για το ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε –«δυστυχώς» όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ– πράξη τις εξαγγελίες του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ως προς το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε να το απαξιώσει, αλλά να δείξει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός επιχειρεί να οικειοποιηθεί πρόνοιες που προσπάθησε να εφαρμόσει η ΝΔ επί των δικών της κυβερνήσεων στην κρίση, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανεπάρκειά τους, αλλά κυρίως τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη στάση του σήμερα ως κυβέρνηση και τον αντιπολιτευτικό του λόγο ως προς το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα η ΝΔ ψήφισε αρκετά από τα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου παρά το γεγονός ότι στο σύνολό του το θεωρεί ως έναν «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κριτικάρει και από τα αριστερά τον κ. Τσίπρα, μάλιστα στη βουλή έκανε λόγο για πολιτική της κυβέρνησης που «δεν έχει ταυτότητα» προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί αριστεροί δεν βλέπουν τίποτα το αριστερό στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και τη στάση της ΝΔ, στο ασφαλιστικό, στις εν εξελίξει κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων και με ιδιαίτερη έμφαση στα αγροτικά μπλόκα. Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί επουδενί μορφές αγώνα όπως οι αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών ή τελωνείων που «παραλύουν την οικονομία» εντούτοις δεν κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο της ΝΔ η αποδοκιμασία τους, αλλά η επίρριψη ευθυνών αποκλειστικά προς την κυβέρνηση και η αναγνώριση του δίκαιου των περισσότερων αιτημάτων όσων κινητοποιούνται.

Βουλευτές της ΝΔ από την επαρχία επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή ο αναβρασμός στον αγροτικό κόσμο δεν καθιστά δεδομένη την επανασύνδεση της ΝΔ με αγρότες που μαζικά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν στραφεί προς το ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι «υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι» για τη στροφή τέτοιων κοινωνικών δυνάμεων στα δεξιά της ΝΔ, στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία της ακροδεξιάς.

Άλλωστε η συζήτηση για τις κοινωνικές αναφορές της ΝΔ είχε κυριαρχήσει τόσο στην εσωκομματική αντιπαράθεση για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίζει να απασχολεί τόσο σε ότι αφορά και τις κινήσεις Μπαλτάκου για κόμμα στα δεξιά της ΝΔ ως αντιμνημονιακού. Μάλιστα στη συνέντευξή του στο News247 ο Μάκης Βορίδης είχε χαρακτηρίσει ως πρωτεύοντα στόχο της ΝΔ την «αναίρεση» και την «αμφισβήτηση» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Η ουσία της τελευταίας άποψης, που ουσιαστικά λέει ότι η ΝΔ σε διαφορετική περίπτωση θα αποκοπεί από τα λαϊκά στρώματα και τους «συντηρητικούς νοικοκυραίους», εκφράζει μεγάλη μερίδα της ΝΔ και μάλιστα και την καραμανλική πτέρυγά της, όπως αποτυπώνεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις αρκετών γαλάζιων βουλευτών.

news247.gr