«Το μη χείρον, βέλτιστον» είναι το ρητό που ταιριάζει γάντι στις πρώτες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για το δημοσιονομικό, καθώς οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τις νέες φορολογικές κλίμακες δεν απορρίφθηκαν εκ προοιμίου, όπως φοβούνταν πολλοί, αλλά ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτές τις πρώτες διερευνητικές επαφές οι ξένοι τεχνοκράτες ζήτησαν ακόμα μεγαλύτερη τεκμηρίωση όσον αφορά στην απόδοση των προτεινόμενων κλιμακίων και συντελεστών, κάτι που σημαίνει βέβαια ότι αν η τεκμηρίωση αυτή δεν θεωρηθεί επαρκής, η σεμνή τελετή θα τελειώσει άδοξα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι συναντήσεις πήγαν καλά, παρά το ότι οι ελληνικές προτάσεις απέχουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ειδικά στο πεδίο της φορολόγησης των αγροτών και των ενοικίων.
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των αγροτών, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η πρόταση για έκπτωση φόρου ανάλογη με αυτή των μισθωτών- συνταξιούχων δεν προκαλεί απώλεια εσόδων, παρά το ότι θεωρητικά απαλλάσσεται σχεδόν το 90% των αγροτών.
«Όχι» από τους δανειστές για απόσυρση και τέλη κυκλοφορίας
Αντιθέτως, οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα φορολογικά θέματα δεν στέφθηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς οι δανειστές φέρονται να είναι αρνητικοί απέναντι σε αλλαγές που δεν χαρακτηρίζονται αναγκαίες.
Για παράδειγμα, αν και η ελληνική πλευρά επιμένει ότι μια παράταση του μέτρου της απόσυρσης θα βοηθήσει και στην ανανέωση του στόλου αλλά και στην αύξηση των εσόδων, οι δανειστές εμφανίζονται κατ’ αρχάς αρνητικοί.
Ανάλογη στάση κρατούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει από το οικονομικό επιτελείο η σκέψη για πληρωμή ανά τρίμηνο, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για επαναφορά στην κυκλοφορία κάποιων από τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία, οι ξένοι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι τελικά το Δημόσιο μπορεί να έχει απώλεια εσόδων.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του τρόπου εξόφλησης του φόρου εισοδήματος (ως και οκτώ μηνιαίες δόσεις αντί τριών διμηνιαίων), καθώς και για σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Πηγή: iefimerida.gr