Μίχαλος: Βόμβα το ασφαλιστικό για το προϋπολογισμό και τη κοινωνική συνοχή

«Με άδεια τα ταμεία του Κράτους και την ανεργία στα ύψη, το ασφαλιστικό αποτελεί πλέον «βόμβα» για τον προϋπολογισμό, την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου»

mixalosΗ Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αναβολή στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού, επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με μπαλώματα και με δόσεις. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, χρειάζεται μια νέα αντίληψη και μια νέα κατεύθυνση. Προτάσεις συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες υπάρχουν. Αυτό που μένει είναι να αξιοποιηθούν.

Κρίσιμο σημείο είναι ότι νέο σύστημα θα πρέπει να αντικαταστήσει το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος δηλαδή κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και συμπλήρωσε ότι εξίσου σημαντικό σημείο είναι ότι ο κρατικός πυλώνας πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερος από σήμερα, προκειμένου να αφήσει χώρο για να αναπτυχθούν οι νέοι πυλώνες.

Ο κ. Μίχαλος σχολίασε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε διαρκή κρίση τα τελευταία τριάντα χρόνια. «…και την ατολμία των προηγούμενων δεκαετιών, τη βρήκαμε μπροστά μας στα χρόνια της κρίσης. Σήμερα, με τα ταμεία του κράτους να έχουν αδειάσει και με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί, το ασφαλιστικό αποτελεί πλέον βόμβα για τον προϋπολογισμό, για την κοινωνική συνοχή, για το κράτος δικαίου. Η διαχείρισή του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα, αλλά επιτέλους και αποφασιστικότητα» όπως επεσήμανε ο πρόεδρος.

Με τις σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης όπως είπε, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 26% στο 27,5% και αυτή η επιλογή, όπως εκτιμά, πλήττει άμεσα την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας διότι, για μια ακόμη φορά, θα συντηρηθεί ένα σύστημα που στηρίζεται σε μη βιώσιμες λογικές.

Όπως εξήγησε: «Είναι ένα σύστημα που είναι στη βάση του άδικο, αναξιόπιστο και αντιαναπτυξιακό. Είναι άδικο απέναντι στους σημερινούς εργαζόμενους, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη αρνητική απόδοση. Για το μέσο εργαζόμενο που καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές 26%, το αναμενόμενο ποσοστό αναπλήρωσης μετά 35 χρόνια εργασίας δεν θα ξεπεράσει το 55%. Ο εργαζόμενος επιβαρύνεται ουσιαστικά με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη, για να απολαμβάνει εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο παροχών και ελάχιστες προσδοκίες για το μέλλον.

Είναι ένα σύστημα αναξιόπιστο, γιατί και οι προσδοκίες που χτίστηκαν στο παρελθόν, αυτές με βάση τις οποίες πλήρωνε εισφορές η πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων έχουν διαψευσθεί.

Είναι ένα σύστημα αντιαναπτυξιακό, αφού για κάθε ευρώ που παράγει η χώρα τα 25 λεπτά σχεδόν πρέπει να αφαιρούνται για την παροχή συντάξεων. Είναι ένα σύστημα που επιβάλλει υψηλό μη μισθολογικό κόστος, υπονομεύοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, τις ίδιες δηλαδή τις πηγές, από τις οποίες τροφοδοτείται».

Ο κ. Μίχαλος υπενθύμισε ότι το το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας έχει παρουσιάσει μελέτη που πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Τήνιο, η οποία προτείνει ένα βασικό πλαίσιο αλλαγών, που υλοποιείται σε τρία βήματα που στην τελική ανάπτυξη του, εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, παρόμοιο με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

thepaper.gr