Aπό δάνεια ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου, τα μισά περίπου (49,8%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Ελαφρώς χειρότερη του μέσου όρου είναι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων που συνδέονται με τουριστική δραστηριότητα και ειδικότερα του κλάδου των καταλυμάτων, στον οποίο περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, από δάνεια ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου, τα μισά περίπου (49,8%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Από αυτά, το 40% αφορά δάνεια που εξυπηρετούνται μεν κανονικά μέχρι στιγμής, ωστόσο εκτιμάται από τις τράπεζες ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα άμεσα. Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις για δάνεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, για τα οποία μικρό σχετικά ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα, ενώ οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκου στην Ειδική Ημερίδα “Κόκκινα Δάνεια Επιχειρήσεων και Ελληνικός Τουρισμός”, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας JEAN MONNET.
Ο κλάδος των καταλυμάτων έχει απορροφήσει περίπου το 6% της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ποσοστό που τον τοποθετεί στο μέσο περίπου της κατάταξης των δέκα κλάδων με τα μεγαλύτερα μερίδια στην τραπεζική χρηματοδότηση. Όπως ανέφερε ο κ. Μητράκος, ένα άλλο χαρακτηριστικό των δανείων προς τα καταλύματα είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή να ανέρχονται σε περίπου 1.400. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά ως προς την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων συγκριτικά με εκείνες που έχουν έκθεση σε δανεισμό μικρότερου ύψους. Με άλλα λόγια, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες και να εμφανίζουν συχνότερα καθυστέρηση. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρεί μόνο μία κύρια τραπεζική σχέση. Δηλαδή λίγες είναι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν μεγάλα ανοίγματα σε δύο ή περισσότερες τράπεζες, γεγονός που διευκολύνει τη συμφωνία μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης σε μία βιώσιμη ρύθμιση.
πηγή: protothema.gr