Γράφει ο Σταμάτης Μπεχράκης*
Το ερώτημα της σύσκεψης του Μαξίμου προς τους δήμους: Αν μπορούν να καταθέσουν συνολική πρόταση για όλους τους δήμους, στην περίπτωση που απορρίψουν το τροποποιημένο ΣΔΙΤ πρέπει να έχει θετική απάντηση από τους δήμους. Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση παρ’ όλες τις παθογένειες της, πρέπει να βγάλει τώρα όλη τη θετική ενέργεια που διαθέτει. Όλοι οι δήμοι της περιφέρειας πρέπει αποφασίσουν και να ενταχθούν σε συνενώσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, ώστε να καταστεί στην πράξη το ΣΔΙΤ παρωχημένο δημιουργώντας με την πρόταση τους, νέα δεδομένα.
Οι δυσκολίες είναι πολλές, ο ΦοΣΔΑ δεν είναι τυχαία διαλυμένος. Αλλά και τα οφέλη είναι αρκετά, μπορούμε σίγουρα, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προχωρήσουμε με τα τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων .Να συνταχθεί σύντομα νέος ΠΕΣΔΑ με βάση τα Τοπικά Σχέδια που θα περιέχει τις ακριβείς παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων. Να πάμε βήμα βήμα. Η διαπραγμάτευση με την ΤΕΡΝΑ έδειξε ότι η Περιφέρεια δεν είχε εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους, εκείνους που θα μπορούσε όπως δείχνει τουλάχιστον η διαπραγμάτευση που τώρα διεξάγεται. Αλλά δεν είναι η ώρα για τέτοιο απολογισμό . Εξάλλου και το κλίμα στη σύσκεψη ήταν σε ένα κλίμα διαφορετικό.
Η σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη 3-3-16 , στο Μέγαρο Μαξίμου, με το παραπάνω θέμα αφορούσε το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη σύσκεψη είχαν κληθεί και πήραν μέρος, οι 26 Δήμαρχοι της περιοχής ,δημοτικοί σύμβουλοι μέλη του Δ.Σ . της ΠΕΔ Πελοποννήσου καθώς και του ΦοΔΣΑ. Στη συνάντηση ήταν παρόντες από μέρους της κυβέρνησης και συντονιστής της διαδικασίας, ο Υπουργός για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Για τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης διευκρίνισαν ότι ο σκοπός της διεξαγωγής της ήταν να θέσουν υπόψη στους άμεσα ενδιαφερόμενους- δήμους , τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ για το διαγωνισμό του ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Οι περισσότεροι Δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους αναγνώρισαν τη διεξαγωγή της σύσκεψης ως θετική πράξη της κυβέρνησης προς το θεσμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Πελοπόννησο και κατά τη γνώμη μου, ενισχύει τη γέφυρα συνεργασίας συνεννόησης Δήμων – Κυβέρνησης ακόμα περισσότερο .
Οι ομιλητές ζήτησαν γραπτές απαντήσεις σε προετοιμασμένα ερωτήματα για τις προτεινόμενες κυβερνητικές τροποποιήσεις στο διαγωνισμό, από τη συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ το προηγούμενο απόγευμα στην Τρίπολη και τις κατέθεσαν στους παρευρισκόμενους υπουργούς ,Επίσης ζήτησαν να τους δοθεί επιτέλους η Σύμβαση και απαίτησαν συμμετοχή στη διαπραγματευτική ομάδα με την ΤΕΡΝΑ ,αιτήματα που έγιναν αποδεκτά.
Οι λίγοι δήμοι (4-5) που κάνουν προσωρινή διαχείριση μόνοι τους, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα χρήματα των δημοτών τους, που έχουν ξοδέψει, αλλά και το έργο που έχουν κάνει μέχρι σήμερα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες ακολουθώντας τον ΕΣΔΑ και ζήτησαν να διασφαλισθεί η συνέχεια της προσπάθειας τους.
Η Κυβέρνηση ενημέρωσε στη σύσκεψη ότι πρότεινε και η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη αποδεχθεί τις παρακάτω τροποποιήσεις στο διαγωνισμό:
Μείωση της διάρκειας σε 21 χρόνια και μηχανισμό παρακολούθησης της κερδοφορίας για λύση της σύμβασης πιο γρήγορα από τα 21 χρόνια.
Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα να μειωθεί από 150.000 σε 100.000 τόνους ανά έτος και ότι δίνει χώρο και στους δήμους για δικά τους προγράμματα εφόσον θέλουν. Αυτό προφανώς επηρεάζει παραμετρικά τους παράγοντες που έχουν σχέση με το κόστος διαχείρισης που καταβάλλουν οι δήμοι, χωρίς όμως να αποτελούν εντελώς ανατροπή του υψηλού κόστους που είχε συμφωνήσει ο κ.Περιφερειάρχης με την ΤΕΡΝΑ.
Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από 2 να γίνουν 7, δηλαδή να προστεθούν 5, το κόστος των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα καταβληθεί από άλλους δημόσιους πόρους. Η αύξηση των ΣΜΑ μειώνει επίσης το κόστος διαχείρισης ανά τόνο και κατά περίπτωση. Η χωροθέτηση της μονάδας της Μεσσηνίας να αποφασιστεί μέσα στα δύο επόμενα χρόνια από το ΦΟΔΣΑ, φυσικά μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα της Μεσσηνίας.
Αναφορικά με το Πράσινο Ταμείο, δεν ξεκαθαρίστηκε το θέμα της διαχείρισης και της διάθεσης των πόρων του.
Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ισχύος 3 MW και θα το δώσει στον ΦΟΔΣΑ ώστε αυτός να έχει έσοδα, που εκτιμώνται σε 700.000 ευρώ το χρόνο περίπου και μπορεί να εξασφαλίσει ρεύμα σε 1500 φτωχά νοικοκυριά.
Από την αυτοδέσμευση της κυβέρνησης βγαίνει ότι θα υπάρχει συνέχεια στη διαβούλευση με τους δήμους εξάλλου είναι πολλά ζητήματα ανοικτά. Το σημαντικότερο με το ερώτημα να πλανάται προς τους δήμους αν μπορούν να καταθέσουν συνολική πρόταση για όλους τους δήμους της περιφέρειας, στην περίπτωση που απορρίψουν και το τροποποιημένο ΣΔΙΤ . Γίνεται, όμως, σαφές ότι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου του Τατούλη ,όπως εκ των πραγμάτων φάνηκε, απείχε από τα συμφέροντα των πολιτών της περιφέρειας , θέση που είχαν διατυπώσει δεκάδες αυτοδιοικητικές παρατάξεις, της περιοχής μας.
*Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλαμάτας – μέλος Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου.