«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, στην προηγούμενη Συνοδο όλη η συζήτηση αφορούσε το plan b, το κλείσιμο δηλαδή της Βαλκανικής οδού και την απομόνωση των προσφύγων στην Ελλάδα. Αντίθετα, στην Σύνοδο που τελείωσε, η συζήτηση εστιάστηκε στο πως θα βρεθεί λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία, η οποία ήρθε στην Σύνοδο με «δελεαστικές προτάσεις». Όπως σημείωσε, τα ανταλλάγματα που ζήτησε η Τουρκία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν και πρέπει αυτά να ξανατεθούν σε ουσιαστικό διάλογο.
Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις και όσα συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο των Αρχηγών την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι έχουμε πετύχει την συντριπτική πλειοψηφία τους: Υλικοτεχνική στήριξη, ουσιαστική αναφορά στην μετεγκατάσταση, επικαιροποίηση για fast rack επανεισδοχή. «Χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά. Οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. Αφορύν την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ και το μέλλον της», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», τόνισε.
Όπως σημείωσε, η συζήτηση μπήκε ξανά σε ουσιαστική βάση, για το πώς θα σταματήσει το δράμα με τους διακινητές στο Αιγαίο και τους ανθρώπους να χάνονται στη θάλασδσα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος θα συνεχιστεί αύριο στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Σύνοδος ανέδειξε τον διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, ανάμεσα σε όσους δεν σέβονται το διαμοιρασμό των βαρών και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά, είναι υπόθεση άλλων. «Δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά οι χώρες που ήθελα να απομονώσουν την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη», είπε χαρακτηριστικά και προέβλεψε ότι η επόμενη Σύνοδος θα είναι πολύ κρίσιμη γιατί η αντιπαράθεση ιδεών μαίνεται.
«Θα αναδειχθεί ότι η μόνη λύση για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά είναι να σεβαστούμε τις ανάγκες όλων των κρατών μελών», τόνισε ο Α. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται».
ert.gr