Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρέπει να “ψαλιδιστεί” το αφορολόγητο όριο, καθώς και οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη δική της πρόταση για το φορολογικό, η οποία όμως δεν φάνηκε να συγκινεί τους θεσμούς. Η ελληνική πρόταση προέβλεπε διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 9.550 ευρώ, σε συνδυασμό με κάποιες “χειρουργικής φύσεως” αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η πρόταση – σοκ του κουαρτέτου περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου ορίου, άρα μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) στη ζώνη των 1.700 – 1.800 ευρώ. Κατά τους δανειστές, την έκπτωση θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο θα είναι σταθερό για όλους.
Συμφωνία σε τρία μέτωπα
Παρά το χάσμα κυβέρνησης και δανειστών για το αφορολόγητο όριο, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία στα άλλα “καυτά” ζητήματα του φορολογικού, όπως η ενιαία κλίμακα εισοδήματος μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, η φορολόγηση των ενοικίων, και οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης.
Η επιβάρυνση στα εισοδήματα από ενοίκια δεν μπορεί να αποφευχθεί. “Η φορολόγησή τους θα αυξηθεί, ίσως όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο”, δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια με συντελεστές 15% και 35% αντί για 11% και 33% που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ πιθανότατα θα επιβληθεί και ένας ακόμη συντελεστής – της τάξης του 45% – για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Συμφωνία φαίνεται πως υπήρξε και σε ό,τι αφορά τη νέα κλίμακα επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, που πλέον από 8% θα φτάνει μέχρι το 10%, με τους θεσμούς να κάνουν δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης.
Χωρίς πρόοδο η συζήτηση για τα δημοσιονομικά
Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε στην κατεύθυνση του προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 – 2018.
Μέτρα ίσα με 1% του ΑΕΠ, ή ύψους 1,8 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα, με την ίδια κυβερνητική πηγή να δηλώνει πως “αυτά τα μέτρα κάποια στιγμή πρέπει να τα προσδιορίσουμε”.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα συνεχιστούν την Τρίτη.
Παρά το γεγονός πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωναν το βράδυ της Παρασκευής πως “είναι εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει ως τις 25 Μαρτίου, ίσως όμως και νωρίτερα”.
news247.gr