Ιάσονας Φωτήλας: «Ώρα για έργα όσον αφορά στις ιατρικές μονάδες των φυλακών»

Στα τεράστια προβλήματα, που υπάρχουν στις ιατρικές μονάδων των φυλακών, αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος.

fotilas1Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε, ότι το Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού λειτουργούν ανεπιτυχώς ως κέντρο φιλοξενίας και ως κέντρο διακομιδών. Υπογράμμισε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού – γιατρών και νοσηλευτών-, την έλλειψη υποδομών και αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, τις μηδενικές δυνατότητες παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Επίσης, τόνισε τις σοβαρές καθυστερήσεις στις διακομιδές από το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις ασθενείς.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτήλας πρότεινε τη δημιουργία ενός σύγχρονου, πολυδύναμου ιατρείου – διαγνωστικού κέντρου, συνδεδεμένου με το ΕΣΥ- κάτι που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2009. Επεσήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης του γενικού προσωπικού, αλλά και των φρουρών σε θέματα υγείας. Διατύπωσε την πρόταση να δίνονται κίνητρα μοριοδότησης στους γιατρούς που επιλέγουν τις ιατρικές μονάδες των φυλακών. Ζήτησε να λειτουργήσει θεραπευτική μονάδα απεξάρτησης, αφού το ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ λειτουργούν μόνο συμβουλευτικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. πρόεδρε,
κ. Γενικέ Γραμματέα,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το Νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού (όπως και το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού παραδίπλα) πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αυτή τη στιγμή το κάνει με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού του – γιατρούς και νοσηλευτές, χωρίς υποδομές, με μηδενικές δυνατότητες παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Κοινό παράπονο όλων, η δυσκολία διακομιδών σε νοσοκομεία. Δεκάδες ραντεβού χάνονται καθώς το μεταγωγών (ΕΚΑΒ) δεν προλαβαίνει.

Το νοσοκομείο λειτουργεί και ως κέντρο φιλοξενίας και ως κέντρο διακομιδών. Ανεπιτυχώς και στα δυο. Αρκετοί τρόφιμοι δε θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Στα σπίτια τους θα έπρεπε να είναι κάποιοι, σε νοσοκομεία ή ιδρύματα αρκετοί, στα κελιά τους οι περισσότεροι. Ούτε είναι λύση οι διακομιδές προς όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπέδιου, για μια απλή ακτινογραφία, μια εξέταση από γιατρό, μια γνώμη.

Το ΕΚΑΒ όπως ανέφερα καταφθάνει με σοβαρές καθυστερήσεις στις διακομιδές και μέχρι σήμερα λόγω των καθυστερήσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις ασθενείς. Στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο 11 νοσηλευτές (για 148 κρατούμενους και για 48 οροθετικούς που κρατούνται σε ειδικό χώρο), ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 20. Δεν υπάρχει ψυχολόγος και πνευμονολόγος, ενώ απαραίτητες είναι οι προσλήψεις στο οδοντιατρείο και το μικροβιολογικό εργαστήριο. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά.

Σχετικά με το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση στους θαλάμους, αλλά συνεχίζουν τα προβλήματα, με τελευταίο τα 5-6 μπλε κελιά που όπως ειπώθηκε πρέπει άμεσα τουλάχιστον να αντικατασταθεί το υλικό επένδυσής τους, γιατί εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κρατουμένων εκεί.

Το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού έχει θαλάμους κράτησης παντού. Αυτό που λείπει είναι ένα σύγχρονο, πολυδύναμο ιατρείο-διαγνωστικό κέντρο. Συνδεδεμένο με το ΕΣΥ, παράρτημα ενός μεγάλου νοσοκομείου ιδανικά. Να το υποστηρίζει, να το στελεχώνει, να το λειτουργεί. Νομίζουμε πως δεν θα είναι μόνο περισσότερο ανθρώπινο και αποτελεσματικό, θα είναι πιθανότατα και φθηνότερο. Υπάρχει αντίστοιχο άλλωστε αντίστοιχο παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη.

Για την ένταξη στο ΕΣΥ, υπάρχει νόμος ψηφισμένος από το 2009 (Νόμος 3772 άρθρο 13). Άκουσα στην προηγούμενη συνεδρίαση υποσχέσεις από τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και τον κ. Παρασκευόπουλο πως είναι σχεδόν έτοιμο το σχετικό Π.Δ. Ελπίζουμε ότι έστω και στο «και πέντε» η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει. Είναι επίσης αναγκαίο να βρεθούν επιπλέον κονδύλια για την εκπαίδευση του προσωπικού του γενικού, αλλά και των φρουρών για τα θέματα υγείας μερικοί εξ αυτών δεν έχουν ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση για τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Τους τελευταίους 2 μήνες η κατάσταση έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα τριών παραγόντων:

1) των ενεργειών των αρμόδιων Υπουργείων

2) της αποσυμφόρησης των φυλακών από το σχετικό νόμο Παρασκευόπουλου 4322/15, με τους κρατουμένους από 11.569 έχουν μειωθεί στους 9.571,

αλλά εγώ θα έβαζα και έναν τρίτο
3) της απεργίας των κρατουμένων στο νοσοκομείο τον Δεκέμβριο του 2015 που έφερε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 150 ασθενείς, από τους οποίους οι 90 είναι οροθετικοί (και όλοι χρήστες ναρκωτικών), ενώ 40 από αυτούς έχουν μεταφερθεί στην καινούργια πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Θα θέλαμε να ξέρουμε αν ισχύουν τα νούμερα αυτά.
Στους θαλάμους μαθαίνουμε πως δεν υπάρχουν πλέον διπλά και τριπλά κρεβάτια, έχει μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων, ενώ υπάρχει τραπέζι και καρέκλες, χώρος για να κυκλοφορούν και σαφώς καλύτεροι όροι καθαριότητας και υγιεινής. Στο παράρτημα λειτουργεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας- που κι εμείς νομίζουμε ότι είναι πολύ θετικό -,στο οποίο συμμετέχουν 15 από τους κρατουμένους. Υπάρχουν υπολογιστές και βιβλία.

Στο νοσοκομείο έχουν προσληφθεί πρόσφατα ακτινολόγος, καρδιολόγος και ορθοπεδικός και επιπλέον παθολόγος. Πραγματικά, τα προβλήματα υπερβαίνουν τις προθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων, γιατί ακούσαμε για παράδειγμα πως από τις 39 θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν επί Υπουργίας του κ. Αθανασίου για όλα τα καταστήματα κράτησης, μόλις για 9!!! εκδηλώθηκε ενδιαφέρον! Ίσως εδώ να μπορούσε το Υπουργείο να δώσει κίνητρα πρόσληψης όπως την επιπλέον μοριοδότηση των ιατρών που θα επιλέξουν τις ιατρικές μονάδες στις φυλακές.
Κρατούμενοι και διοίκηση ζητούν επίσης να λειτουργήσει θεραπευτική μονάδα απεξάρτησης, γιατί αυτή τη στιγμή το ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ λειτουργούν μόνο συμβουλευτικά.

Πρόβλημα επίσης παραμένει ότι, όπως υποστηρίζουν οι κρατούμενοι, τα αρμόδια δικαστικά όργανα του Πειραιά δεν διευκολύνουν την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών και καθυστερούν, ενώ από τους κρατούμενους ζητείται να προσκομίζουν πρόσφατες γνωμοδοτήσεις από τα ΚΕ.Π.Α (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας)- μια διαδικασία, όπως γνωρίζετε, ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Επιμένουμε και το επαναλαμβάνουμε πως το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θα έχει ως ευεργετικό αποτέλεσμα και τη μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, γιατί σήμερα ο κάθε κρατούμενος μετακινείται στα νοσοκομεία της περιοχής, όπως επίσης και προσφορά ασφάλειας για τους κρατούμενους, καθώς θα υπάρχει ένα συνεχές σύστημα παρακολούθησης με βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.