Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριακός Μητσοτάκης, και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης,
Μίλησε με θετικά λόγια για την Δράση και το Ποτάμι «που έχουν συμβάλει στον πολιτικό ορθολογισμό και έχουν εναντιωθεί συστηματικά στο λαϊκισμό, απ’ όπου και να προέρχεται», αλλά και «έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή αντίληψης της κοινωνίας και τη διαμόρφωση ισχυρών μεταρρυθμιστικών ρευμάτων».
Σχετικά με την σημερινή εικόνα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υπάρχει πια μία ευρύτερη συμφωνία και δυνατότητα εξεύρεσης ευρύτερων συναινέσεων σε μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες τελικά είναι προς όφελος της χώρας και φυσικά της ελληνικής οικονομίας».
Οπως υπογράμμισε ακόμη «η Νέα Δημοκρατία θα είναι στις επόμενες εκλογές ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας, η οποία σήμερα γεννιέται στη χώρα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, μίλησε για την ώρα του new deal, «για μια νέα αρχή, ένα new deal με τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνιούν για τη χώρα και όχι για τη δική τους καριέρα». Σε αυτή τη συμφωνία έδωσε έναν χαρακτήρα κοινωνικού συμβολαίου με «συμφωνία πολιτικών και επιχειρηματιών, και μια συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων, και μια συμφωνία γενεών, όπως αυτή που θα μπορούσε να είχε γίνει με αφορμή το Ασφαλιστικό και δεν έγινε», αλλά και μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.
Σχετικά με τον διάλογο στον χώρο του Κέντρου, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι το κόμμα του και η Δράση πρωτοστατούν στον διάλογο στο Κέντρο χωρίς να διακόπτουν τον μεταξύ τους διάλογο, λέγοντας ότι τα κοινά σημεία είναι περισσότερα από όσα χωρίζουν ις δυο παρατάξεις
«Η πεποίθησή μας είναι κοινή: η χώρα αυτή δεν έχει άλλο χρόνο. Τα παιδιά φεύγουν, οι επιχειρήσεις φεύγουν και θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό», είπε σχετικά.
Παράλληλα, διεξαγόταν στο ΣΕΦ η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ΣΕΦ στην οποία τόσο από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, όσο και τον πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, έγινε λόγος για έναν «πολυκομματικό φορέα, με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα», αλλά και την ανάγκη ενός New Deal μεταξύ των γενεών και ανθρώπων με διαφορετικές ιστορικές διαδρομές και προσφορά στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου.
protagon.gr