Ερωτηματικά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασαν δέκα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, μιλώντας στο Reuters, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η αναποφασιστικότητα που έδειξε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κατά της διάρκεια του τελευταίου Eurgoroup, έχουν αρχίσει να δημιουργούν ερωτήματα στους Ευρωπαίους σχετικά με την δέσμευση του Ταμείου να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα και για το κατά πόσο πρέπει να συνεργασθούν μαζί του πάση θυσία.
Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του πρακτορείου, ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, που μαζί με την Γερμανία τασσόταν σταθερά υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, αναρωτήθηκε δημόσια αυτήν την εβδομάδα αν η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει την συμμετοχή του Ταμείου «με κάθε τίμημα».
Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι έμειναν άναυδοι από τις ασυνήθιστα έντονες και δύσκολες συνομιλίες ανάμεσα στον Πόλ Τόμσεν και άλλους αξιωματούχους του Ταμείου. Ειδικότερα, ξαφνιάστηκαν από το ότι ο Τόμσεν, που εκπροσωπούσε το ΔΝΤ στο Eurogroup. έπρεπε να περιμένει για ώρες να επικοινωνήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, προτού τελικά αποδεχτεί την συμφωνία.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως η καθυστέρηση αφορούσε κυρίως την δυσκολία να υπάρξει επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ, η οποία βρισκόταν σε επίσκεψη στο Καζακστάν. Πρόσθεσαν επίσης πως η αναμονή για το «πράσινο φως» της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ δεν ήταν ούτως ή άλλως κάτι το ασυνήθιστο.
Σύμφωνα με άλλο Ευρωπαίο αξιωματούχο ο κ. Τόμσεν φαινόταν «απογοητευμένος» κατά την τελευταία δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ. Ακούστηκε να λέει πως το Ταμείο δεν πρέπει να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε πως δεν κατάφερε να την πείσει, σημείωσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απέρριψε αυτήν την ερμηνεία: «Η υπόθεση της “παράκαμψης” είναι ανόητη. Οι παράμετροι των διαπραγματευτικών μας θέσεων έχουν όπως πάντα συζητηθεί και συμφωνηθεί εκ των προτέρων». Το τελευταίο τηλεφώνημα είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε ο κ. Ράις. «Η γενική διευθύντρια στήριξε πλήρως την θέση του Πολ» τόνισε.
Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι της καθυστέρησης, ο κ. Σόιμπλε, δεν έκρυψε την ενόχληση του. «Θα είχε βοηθήσει πιθανότατα αν η γενική διευθύντρια ήταν εδώ» σημείωσε, λέγοντας πως τώρα το Βερολίνο είναι ο βασικός πιστωτής της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει το Reuters, μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων αξιωματούχων θεωρούσε πως η συμφωνία ήταν δεδομένη και αυτό εξηγεί εν μέρει τον εκνευρισμό του κ. Σόιμπλε για την διστακτικότητα του κ. Τόμσεν.
«Είμαι βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει. Πρέπει να γίνουν ακόμα συζητήσεις για πιθανά μέτρα αργότερα το φθινόπωρο, προτού συμμετάσχουν. Αλλά αυτό δεν θα είναι πρόβλημα», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.