Στις αποκαλύψεις για τις off shore η αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις και επιτίθεται στο Μαξίμου

Του Δημήτρη Γκάτσιου
OffshoreΣάλο στο πολιτικό σκηνικό εξακολουθούν να προκαλούν για δεύτερο συνεχές εικοσιτετράωρο οι αποκαλύψεις για τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, η οποία δίνει… ελευθέρας σε βουλευτές και μέλη του υπουργικού συμβουλίου να διατηρούν παράκτιες εταιρείες. Λίγες ώρες μετά την…αμήχανη και έωλη αντίδραση της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυρά κατά του Μεγάρου Μαξίμου, καλώντας το να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, που έχει προκύψει από το δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αντέδρασαν, αρχικά, με ανακοινώσεις των γραφείων Τύπου τους, με τη σκυτάλη να περνά σήμερα το πρωί στα χέρια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του επικεφαλής του Ποταμιού, οι οποίοι εξαπέλυσαν μύδρους.

Να αποσύρει άμεσα τη σχετική διάταξη κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραδέχθηκε πως οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχαν εντοπίσει το σχετικό παράρτημα-φωτιά του νομοσχεδίου μαμούθ που έφερε προς ψήφιση η Ηρώδου Αττικού. “Μέσα σε 7.500 σελίδες, που έπρεπε να διαβαστούν σε 48 ώρες, αυτό δείχνει ότι, η κυβέρνηση είχε σκοπό να το περάσει στα ψιλά…Σήμερα ρωτάμε γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση. Ας δώσει εξηγήσεις για το ποιους αφορά η διάταξη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον “Αντέννα”, ενώ τοποθετήθηκε ευρύτερα και για τις πρακτικές της συγκυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. “Έχει αντιγράψει όλες τις κακές τακτικές του πελατειακού κράτους”, σημειώνοντας ότι, προσλαμβάνει ανθρώπους με τους οποίους έκαναν μαζί καταλήψεις…Εγώ δεν θα διχάσω, γιατί και αυτό είναι διαφθορά, διαφθορά των συνειδήσεων”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβρος κατά της σχετικής διάταξης του πολυνομοσχεδίου εμφανίστηκε και ο κ. Θεοδωράκης. “Δεν μπορεί αυτοί που παίρνουν κρατικό χρήμα στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού συστήματος – υπουργοί, γραμματείς, βουλευτές- να διαθέτουν κρυφές εταιρίες στο εξωτερικό. Το Ποτάμι προχωράει και ένα βήμα παρα πέρα λέγοντας ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου. Φυσικά θα μπορούσε κάποιος πριν γίνει πολιτικός να έχει μία επιχειρηματική δραστηριότητα και να έχει βγάλει κάποια χρήματα στο εξωτερικό αλλά από τη στιγμή που θέλει να είναι πολιτικός πρέπει να φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα. Η δική μας λοιπόν πρόταση προς το πολιτικό σύστημα είναι να επιστρέψουν τα λεφτά όσων ασχολούνται με την πολιτική πίσω στη χώρα και να μην έχουν το δικαίωμα όσο καιρό ασκούν πολιτική είτε σε κυβερνητικά πόστα είτε στο κοινοβούλιο να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό”, επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στο Mega. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως “δε μπορεί άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα κοινά και θέλουν να σώσουν τη χώρα να έχουν ασφαλείς καταθέσεις στο Λονδίνο όπως συμβαίνει τώρα με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και σε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος”.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, έχει ήδη ζητήσει την απόσυρση της διάταξης, με τη λογική του άμεσου και αναδρομικού. “Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να  έχουν  offshore εταιρίες.  Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι  κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι  οι βουλευτές τους. Τέρμα  στα παραμύθια ότι  δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν “όχι”. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά”, έχει τονίσει ο υπεύθυνος Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

capital.gr