Πληθαίνουν οι «έξυπνες» στάσεις στην Πάτρα- «Έλεγχος» των λεωφορείων και μέσω κινητού ή διαδικτύου

Στην περαιτέρω επέκταση του συστήματος των «έξυπνων» στάσεων προχώρησε το τελευταίο διάστημα η Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων καθώς ήδη τοποθετήθηκαν και λειτουργούν επιπλέον 30 στάσεις για διάφορες περιοχές της πόλης

eksipni stasiΜε τις «έξυπνες» στάσεις, οι επιβάτες πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ από τις οθόνες που είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς επίσης και από το κινητό τους τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους. Για τις νέες αυτές δράσεις καθώς και για την πρόοδο της χρήσης των δωρεάν ποδηλάτων από τους Πατρινούς μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο συντονιστής των προγραμμάτων της ΑΔΕΠ Τάκης Τριανταφύλλου.

Όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφύλλου όλη αυτή η προσπάθεια έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών με σύγχρονα και έξυπνα σε σχέση με την βιώσιμη κινητικότητα. «Φτιάξαμε ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα παροχής συνδυασμένων υπηρεσιών και πληροφοριών το οποίο θα είναι από εδώ και πέρα η βάση σε οτιδήποτε σχεδιάζουμε. Η πρώτη εφαρμογή που κάναμε ήταν η ενημέρωση των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών. Με τρεις διαφορετικούς τρόπους θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται και να χρησιμοποιούν περισσότερο τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΠ.

-Ο ένας τρόπο είναι οι 30 έξυπνες στάσεις που έχουν τοποθετήσει και ουσιαστικά είναι ένα πιλοτικό κομμάτι για να δουν οι υπεύθυνοι της ΑΔΕΠ πως λειτουργούν για να τις αυξήσουν κι αυτές στην πορεία.

-Το δεύτερο κομμάτι αφορά τα smartphones και έτσι μέσω των κινητών τους τηλεφώνων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν, για όλες τις στάσεις του Δήμου, πότε έρχεται το λεωφορείο. Αυτό βοηθάει πολύ, ειδικά όπου δεν είναι ιδιαίτερα συχνή η συγκοινωνία, να ενημερώνονται οι πολίτες και να πηγαίνουν τελευταία στιγμή στην στάση ώστε να γλυτώνουν την ταλαιπωρία.

-Το τελευταίο κομμάτι είναι μέσω του διαδικτύου. Η εφαρμογή είναι έτοιμοι θα λειτουργήσει όμως το επόμενο διάστημα καθώς μεταφέρονται τώρα οι πληροφορίες στους υπολογιστές του Δήμου για να βγαίνει από εκεί. Αυτό το κομμάτι περιλαμβάνει όλη την εφαρμογή δηλαδή θα μπορούν να μπαίνουν οι πολίτες κι εκτός από τα λεωφορεία να βλέπουν και που υπάρχουν διαθέσιμα κοινόχρηστα ποδήλατα κ.α.

«Σιγά-σιγά θα μπορούν να βλέπουν και άλλα πράγματα για τα οποία ψάχνουμε χρηματοδότηση όπως είναι μια εφαρμογή για θέσεις στάθμευσης στα δημοτικά παρκινγκ ή παρακολούθησης κίνησης και συμβάντων για να μπορούν να ξέρουν οι άνθρωποι που υπάρχει κίνηση και αν μπορούν να διασχίσουν άνετα την πόλη. Αυτή η δεύτερη εφαρμογή θα μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθεί η Κανακάρη και η αντιδρόμηση της Κορίνθου», σημειώνει ο κ. Τριανταφύλλου.

Το πρόγραμμα των «έξυπνων» στάσεων υλοποιείται από την ΑΔΕΠ, με ευρωπαϊκά κονδύλια, σε συνεργασία με το Αστυικό ΚΤΕΛ της Πάτρας, μάλιστα η εγκατάσταση στα λεωφορεία από το ΚΤΕΛ των GPS ήταν απόλυτα απαραίτητη καθώς από εκεί αντλεί οι πλατφόρμα όλες τις πληροφορίες για το που ακριβώς βρίσκονται τα οχήματα. «Εμείς υπολογίζουμε, με έναν αλγόριθμο, πόση ώρα περίπου θα κάνει για να φθάσει στις έξυπνες στάσεις το λεωφορείο. Είναι βέβαια τόσο πολυμετρικό το σύστημα που ένα φανάρι, ένα καρότσι κ.α. μπορεί να το καθυστερήσει και να υπάρχει μια μικρή απόκλιση», σχολίασε ο κ. Τριανταφύλλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πατρέων σχεδιάζει να αυξήσει τις έξυπνες στάσεις, τουλάχιστον στο κέντρο, με την νέα Προγραμματική Περίοδο, στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων. Όσο για την σχετική εφαρμογή των smartphones λέγεται patras bus και μπορείτε να την αναζητήσετε στα applications του κινητού σας.

Όσον αφορά τώρα στα κοινόχρηστα ποδήλατα που λειτουργούν στην Πάτρα, πρόγραμμα που επίσης «τρέχει» η ΑΔΕΠ οι αιτήσεις των συμπολιτών έχουν φθάσει τις 700 και ήδη οι ενεργοποιημένες κάρτες χρήσης είναι πάνω από 600. «Είναι αρκετοί αυτοί που κάνουν καθημερινή χρήση των ποδηλάτων. Πάμε καλά, αυτό είναι ένα θετικό δείγμα ώστε από το Φθινόπωρο να αναζητήσουμε και άλλα κονδύλια για να αυξήσουμε τα ποδήλατα και τους σταθμούς, να φθάσουμε π.χ. στην Αγ. Σοφία και αλλού. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν αιτήσεις και από μεγάλης ηλικίας ανθρώπους 75 και 80 ετών κι εμένα αυτό με ικανοποιεί», ανέφερε σχετικά ο κ. Τριανταφύλλου.

stokokkino.gr