H πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις πολιτικών στελεχών, που αναφέρονται στην αναγκαιότητα ή μη της αλλαγής του εκλογικού συστήματος.
Ν. Παππάς: Εφικτή η συγκέντρωση πλειοψηφίας για νέο εκλογικό νόμο
Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, εκτιμά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καλώντας παράλληλα να τον ψηφίσουν όσα κόμματα υποστηρίζουν παραδοσιακά την απλή αναλογική.
«Ο στόχος για τις 200 ψήφους είναι εφικτός» τονίζει σε συνέντευξή του στηνΕφημερίδα των Συντακτών, ενώ ερωτηθείς για το αν θα είναι αποτυχία της κυβέρνησης η ψήφιση του εκλογικού νόμου μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απαντά: «Αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτή τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει». Απορρίπτει τα σενάρια ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου ανοίγει το δρόμο για εκλογές το φθινόπωρο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τη σύγκρουση με τους δανειστές στα εργασιακά, λέγοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα και χαρακτηρίζοντας «αστείο» να κατηγορείται η κυβέρνηση για φυγομαχία.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το Brexit, καθώς, όπως σημειώνει, «έχει καλυμμένες δανειακές ανάγκες, πολιτική σταθερότητα και δυνατότητες για ανάπτυξη», ενώ εκφράζει την ελπίδα «να μην αδρανήσουν διεθνείς θεσμοί και να μην προκύψει μια παγκόσμια αναταραχή». Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη «μιας διαρκούς και συντεταγμένης αντεπίθεσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» ώστε να ανακοπεί η άνοδος της Ακροδεξιάς.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας Αριστεράς – Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ο κ. Παππάς τονίζει «ότι Κεντροαριστερά, η οποία έχει διαρκές μέτωπο στην Αριστερά και αποτελεί ουρά της σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς δεν νοείται», προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι της δεν θέλουν μια επανάληψη του σεναρίου Σαμαρά-Βενιζέλου.
Για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρει ότι ο διαγωνισμός εισέρχεται στην τελική φάση και τη Δευτέρα το μεσημέρι θα γνωρίζουμε πόσοι διεκδικούν τις άδειες, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι η συμμετοχή «θα ξεπεράσει τις υψηλότερες προσδοκίες». Ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση οι άδειες θα είναι τέσσερις, προκειμένου «να διαμορφωθεί μια βιώσιμη τηλεοπτική αγορά»και «οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις να επιβιώνουν από τη λειτουργία τους και όχι από τη διαπλοκή». Αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον «αν οι συνθήκες αλλάξουν» να επανεξεταστεί η προοπτική επιπλέον αδειών.
Ντ. Μπακογιάννη: Ακυβερνησία από την απλή αναλογική
«Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας, το ξέρουν όλοι» τονίζει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αγορά. Όπως εξηγεί, με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα η συγκρότηση κυβέρνησης θα απαιτεί τη συνεργασία τεσσάρων κομμάτων «και αυτό, με το πολιτικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, νομίζω ότι δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματική κυβέρνηση».
Αναφέρει ότι η ΝΔ είναι ανοιχτή στην πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι για μείωση του μπόνους, ενώ εκτιμά ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Για το ενδεχόμενο το Brexit να επαναφέρει σενάρια περί Grexit, η τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισημαίνει πως «μόνο όταν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της και μπορέσει να βγει στις αγορές, ο κίνδυνος αυτός θα εκλείψει».
Τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στη συμφωνία για τον ΟΛΠ «όπως εξαπάτησε του Έλληνες, προσπάθησε να εξαπατήσει και τους Κινέζους, προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα βολεμένων συνδικαλιστών».
Νίκος Φίλης: «Απλή αναλογική για γνήσια λαϊκή εκπροσώπηση και στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις»
Μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προώθηση της απλής αναλογικής, στέλνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με αποκλειστική δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο:
«Με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά στη χώρα μας η απλή αναλογική και αναγνωρίζεται στους νέους το δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια. Πρόκειται για αλλαγές που αναβαθμίζουν τη δημοκρατία και σηματοδοτούν την προσπάθεια να ενισχυθεί η αξία της ψήφου και να ανακοπεί το κύμα εκλογικής αποχής και απαξίωσης της πολιτικής.
Για μεν τη ΝΔ και τους δορυφόρους της, κόμματα και πρόσωπα, ήταν αναμενόμενη η αρνητική στάση. Ελπίζουμε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι η εκβιασμένη ψήφος, με σχήματα ενισχυμένης αναλογικής, δεν οδηγεί στην πολιτική σταθερότητα. Αντιθέτως, δημιουργεί αλαζονεία, αυταρχισμό και πελατειακό κράτος, όλα αυτά που απομάκρυναν τον πολίτη από την πολιτική και οδήγησαν την χώρα στην κρίση. Αυτά πρέπει να υπερβούμε για να γυρίσουμε σελίδα.
Είναι η γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης, που διαμορφώνει δυνατότητες για στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις, που θα υπηρετούν ριζικά διαφορετικές, κοινωνικά-πολιτικά, προτάσεις. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».
Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος, δήλωσε: «Η βασικότερη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος είναι οι πλαστές μονοκομματικές πλειοψηφίες που δίνει η ενισχυμένη αναλογική η οποία είναι υπεύθυνη για όλες τις αμαρτωλές κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών.
Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών στρέφεται κατά των μικρών κομμάτων με ποσοστό κάτω του 10% και καθιστά την εκλογή βουλευτών σκέτο λαχείο. Όποιο από τα μικρά κόμματα δεν το καταλαβαίνει δεν γνωρίζει Μαθηματικά».