Οι «53» κατηγορούν τον Τσίπρα για λαϊκισμό για την εκλογή ΠτΔ από τον λαό

Σκληρή κόντρα στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η πρόταση του Α. Τσίπρα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό. Σήμερα, έτσι, η τάση των «53+» επιτίθεται χωρίς περιστροφές στον ίδιο τον Α. Τσίπρα.

tsipras keΜέσω της ιστοσελίδας τους commonality.gr. και μάλιστα στο editorial της εν λόγω ιστοσελίδας (και όχι ως προσωπική άποψη κάποιου στελέχους ή άρθρογράφου) διατυπώνονται οι εξής θέσεις:

Εν πρώτοις, κατηγορείται για λαϊκισμό (!) ο πρόεδρος του κόμματος αφού «η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λαϊκισμός επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει στον λαό, στους πολίτες, το αίσθημα ότι, ψηφίζοντας κάθε κάτι χρόνια έναν άνθρωπο, συμμετέχουν, ότι η γνώμη τους μετράει». Και τούτο γιατί αν μεν δεν έχει αυξημένες αρμοδιότητες ο Πρόεδρος, τότε πολύ κακό για το τίποτε, αν όμως, πάρει αυξημένες αρμοδιότητες, τότε «ο λαός την έχει πατήσει», γιατί ο Πρόεδρος θα είναι ανεξέλεγκτος επί μια πενταετία. Στο τελευταίο σκέλος πάντως, οι «53+» δείχνουν να αγνοούν την πρόταση για δυνατότητα ανάκλησης του Προέδρου, και πάλι από το λαό (εφόσον έχει εκλεγεί από αυτόν). Σημειωτέον οι «53+» απονέμουν τα εύσημα στον Α. Παπανδρέου (χωρίς να τον κατονομάζουν) για τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 1986, με την οποία «ψαλιδίστηκαν» οι έξτρα αρμοδιότητες του ΠτΔ.

Όμως, η εν λόγω τάση αφήνει να διαφανεί μέσα από το κείμενο, ότι διαφωνεί και με τις υπερ-εξουσίες του πρωθυπουργού, αντιθέτως θα προτιμούσε «η Βουλή να παρεμβαίνει στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου».

Και, εν συνεχεία:

«Το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που δίνει τόσο ισχυρές εξουσίες στον πρωθυπουργό, κρατάει δύο αρμοδιότητες που τις δίνει αποκλειστικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες, δηλαδή στα κόμματα. Είναι η πρόταση υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ποτέ αυτές οι διατάξεις του Συντάγματος δεν έγιναν σεβαστές, δυστυχώς ούτε από την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Και το κείμενο καταλήγει: «Θα μου πεις: μα οι πρωθυπουργοί, που κάνουν αυτές τις προτάσεις, είναι πρόεδροι των κομμάτων τους. Ναι, αλλά τα ίδια τα κόμματα, οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες και τα ηγετικά τους όργανα, δεν θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν συζητήσει και να έχουν αποφασίσει;».

Φράση με την οποία υπονοείται η βαθιά ενόχληση των «53+» για το ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για το θέμα στα κομματικά όργανα (πολιτική γραμματεία εν προκειμένω), αντιθέτως είδαν, μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες, από την τηλεόραση τον Α. Τσίπρα να ανακοινώνει την πρότασή του.

Ούτως ή άλλως, το θέμα θα μπει από σήμερα στο αυλάκι του, καθώς η επιτροπή συνταγματολόγων κ.α. υπό τον Γ. Κατρούγκαλο αναμένεται να παραδώσει σήμερα το πόρισμά της για τη συνταγματική αναθεώρηση στον Α. Τσίπρα.

Αντίθετα σημειωτέον με την απευθείας εκλογή του Προέδρου είναι ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, παρά ταύτα ο Α. Τσίπρας δείχνει να επιμένει. Το «γιατί» αναθερμαίνει, όπως είναι φυσικό, συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ένοικος της Ηρώδου Αττικού. Εκτός, αν αποτελεί απλώς ένδειξη πυγμής από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ προς την «άτακτη» εσωκομματική αντιπολίτευση.

newpost.gr