Άλλη μια χρονιά χαμένη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι το βάρος θα πέσει στον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων και των μαύρων συναλλαγών, η τουριστική σεζόν θα ολοκληρωθεί χωρίς να ενεργοποιηθεί ούτε ένα προληπτικό μέτρο.
Το νομοσχέδιο για την τόνωση των συναλλαγών με το πλαστικό χρήμα ακόμη βρίσκεται σε επίπεδο εξαγγελιών ενώ ακόμη και να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή από φέτος. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να καταγραφεί άλλο ένα «μπρος πίσω» στη φορολογική πολιτική.
Μετά τη μείωση των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων σε εξωφρενικά χαμηλά επίπεδα (σ.σ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που χανόταν ήτοι μερικά… λεπτά του ευρώ σε μια απόδειξη καφετέριας) το κίνημα «δεν κόβω απόδειξη» ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο ενώ τα συνεργία ελέγχου των εφοριών έφταναν στο σημείο να μην βγαίνουν καν για έλεγχο αντιλαμβανόμενο το… μάταιο του πράγματος.
Με τροπολογία θα περάσει και η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, μέτρο που συζητείται εδώ και χρόνια ενώ υποτίθεται ότι θα είχε μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου.
Γιατί όμως θεωρείται η χρονιά χαμένη;
1. Για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να συσχετίσει τις συναλλαγές που θα κάνουμε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα με τον ΑΦΜ μας, θα πρέπει να συγκροτήσει μητρώο… καρτών. Δηλαδή, οι πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν ποιες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες θα χρησιμοποιούν για τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό το μητρώο καρτών θα έχει συγκροτηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε και οι φετινές ηλεκτρονικές συναλλαγές να «μετρήσουν» στην εξασφάλιση του αφορολογήτου. Στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος κάτι όμως που θα φανεί στην πράξη δεδομένου ότι ο νόμος, στην καλύτερη περίπτωση θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέσα στον επόμενο μήνα.
2. Η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών δεν απαιτεί μόνο την ψήφιση της τροπολογίας αλλά και την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Με την απειλή προστίμων της τάξεως των 100 ευρώ ανά συναλλαγή, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικά τις πληροφορίες για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Και μόνο ο χρόνος για την προσαρμογή των συσκευών και του λογισμικού αρκεί ώστε το μέτρο να αρχίσει να αποδίδει από την επόμενη χρονιά.
3. Στο μέτωπο των προστίμων με τις αποδείξεις, στην καλύτερη περίπτωση οι αυτοτελείς ποινές να επανέλθουν μέσα στον Αύγουστο ώστε να μην χαθεί και ολόκληρος ο «καυτός» μήνας του καλοκαιριού.Το πιο πιθανό είναι ότι θα επανέλθουν τα πρόστιμα που ίσχυαν προ του Οκτωβρίου του 2015. Οι διατάξεις προέβλεπαν την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη, σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία ή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία. Σε περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της συναλλαγής.