Γράφει ο Τάσος Νιάρχος*
Οι πολιτιστικές αξίες της Ε.Ε είναι γνωστές σε όλους τους λαούς της ΕΕ: φτώχια, ανεργία, μνημόνια, ευέλικτες μορφές εργασίας, κόψιμο μισθών και συντάξεων κ.λπ. Τις βιώνουν τραγικά οι γειτονικοί μας λαοί της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με βόμβες και πολέμους.
Ο χαρακτήρας και ο ρόλος των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, την χρηματοδότηση της διοργάνωσης Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα καθώς και στο φάκελο υποψηφιότητας που κατατέθηκε:
1) Λειτουργικές Δαπάνες 2017-2022
Συμπεριλαμβάνουν έξοδα προγράμματος, Διοίκησης και Προβολής.
Στο προϋπολογισμό αξίας 30.000.000 που κατατέθηκε ως πρόταση καλείται ο Δήμος να βάλει 5.000.000 σε χρήμα και υπηρεσίες, ζητά από την κυβέρνηση 8.000.000, από την Περιφέρεια 8.500.000, από άλλους δήμους 500.000 σε χρήμα και υπηρεσίες, 4.000.000 από Ε.Ε και 4.000.000 από χορηγίες. Γνωρίζουν καλά, άλλωστε το γράφουν και στην εισήγηση, ότι την ευθύνη για την χρηματοδότηση την έχει ο Δήμος που φιλοξενεί την διοργάνωση. Η Κεντρική Κυβέρνηση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και η Ε.Ε, μπορούν να συνεισφέρουν στην διοργάνωση, δεν είναι υποχρεωμένοι όμως να το κάνουν. Γνωρίζουν και οι ίδιοι πως αυτά τα χρήματα αποκλείεται να βρεθούν και πως το κόστος της διοργάνωσης θα ανέβει σημαντικά για το Δήμο της Καλαμάτας. Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως το 30% του κόστους, το οποίο αγγίζει τα 9.000.000, είναι για έξοδα διοίκησης, μάρκετινγκ και διαφήμισης.
2) Έργα υποδομής απαραίτητα για την φιλοξενία του τίτλου.
Όλα τα έργα υποδομής θα βαρύνουν το προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος του Δήμου της Καλαμάτας.
Στο κομμάτι των έργων υποδομής που έχει υπολογιστεί, το κόστος για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, ανέρχεται στο ποσό των 2.200.000 χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των μελετών, που στα περισσότερα έργα δεν υπάρχουν. Ακόμη υπάρχει πλήθος υποδομών, που πρέπει να ανακαινισθούν- ολοκληρωθούν, το κόστος των οποίων δεν έχει ακόμη υπολογιστεί.
Όλα αυτά θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου της Καλαμάτας.
Βεβαίως πολλά από αυτά είναι απαραίτητα και θα έπρεπε να έχουν γίνει. Προκύπτουν όμως τα παρακάτω ερωτήματα:
- Αποτελούν αυτά σήμερα προτεραιότητα;
- Οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες δεν δίδαξαν τίποτα στην Δημοτική Αρχή και συνεχίζει στην ίδια πολιτική; Αποτελεί μεγάλη πρόκληση όταν 10 ημέρες μετά την πλημμύρα και ενώ ακόμα η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί (υπάρχουν ακόμα λάσπες σε γειτονιές, ακατοίκητα σπίτια, ο Παιδικός σταθμός είναι ακόμα εκτός λειτουργίας και βεβαίως παραμένουν οι τεράστιες ζημιές σε σπίτια, χωράφια και επιχειρήσεις), να συζητάμε για τα εκατομμύρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
- Αν ο προϋπολογισμός μπορεί, γιατί τόσα χρόνια έχουν αφήσει στην τύχη τους τις αθλητικές και πολιτιστικές δομές της πόλης; Η «Ηλέκτρα» παραμένει ερείπιο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να φτιαχτεί, δεν έχουμε δημοτικό κινηματογράφο, στο Πνευματικό Κέντρο το κόστος για τις παραστάσεις είναι τεράστιο, οι σχολές της «Φάρις» έχουν πολλά προβλήματα προσωπικού, κτηριακά και υψηλά δίδακτρα, το Μέγαρο Χορού, που το χρυσοπληρώσαμε, τώρα δεν μπορούμε να το λειτουργήσουμε και το δίνουμε προίκα στο μεγάλο κεφάλαιο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. λειτουργεί με πολλά προβλήματα και χωρίς κρατική χρηματοδότηση κ.α. Τα τοπικά σχήματα πολιτισμού, που πράγματι παρουσιάζουν σπουδαίο έργο, τα βγάζουν πέρα χάρη στον εθελοντισμό των μελών τους.
Αποφάσισαν ότι θα γίνουν και έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας (Ανοικτό Θέατρο, Μουσείο Πόλης, Σχολές Παπαφλέσσα).Υπάρχει βέβαια μια μικρή λεπτομέρεια, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Δήμο Καλαμάτας- δηλαδή αυτά που θα τα πληρώσουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της πόλης και των Δ.Ε-θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για την φιλοξενία του θεσμού, ενώ για τα άλλα θα ήταν θεμιτό να έχουν ολοκληρωθεί ως το έτος φιλοξενίας. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία ας μας πουν αυτοί τι είναι.
Είναι φανερό ότι όλα θα πληρωθούν από τους Δημότες με:
- Αύξηση δημοτικών τελών
- Αύξηση πολιτιστικού τέλους
- Θέσπιση Ειδικού τέλους Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
- Χρήση Αποθεματικών δήμου
- Σύναψη Δανείου
Διανύουμε μια περίοδο κρίσης και τεράστιων προβλημάτων με πρώτο και κύριο την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών. Η ανεργία φτάνει το 30%, εκατοντάδες οικογένειες ζουν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης και τρέφονται από τα συσσίτια. Η εργατική τάξη ζει σε εργασιακό μεσαίωνα, οι επαγγελματίες βάζουν λουκέτα στα καταστήματά τους στην Αναγνωσταρά, στη Παραλία και στις γειτονιές. Την ίδια στιγμή έχουν σπαταληθεί μέχρι σήμερα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας 300.000, με μισθούς ιδιαίτερα ψηλούς για τον Εκτελεστικό Διευθυντή και τον Καλλιτεχνικό υπεύθυνο, και τώρα έρχονται να χρεώσουν όλους τους Δημότες με δεκάδες εκατομμύρια αν τελικά πάρει η Καλαμάτα το χρίσμα.
Κερδισμένοι από την όλη διαδικασία θα βγουν οι εργολάβοι, οι έμποροι της τέχνης, οι ατζέντηδες, οι χορηγοί, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι και θα πληρώσει ακριβά το μάρμαρο ο λαός.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η μοναδική παράταξη που εναντιώθηκε από την αρχή όπως και τώρα πριν έρθει ο λογαριασμός στο σπίτι μας.
Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας (ΝΔ) και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την πρόταση. Μαζί τους υπερψήφισαν οι φασίστες της «Ελ. Δράσης» που υποτίθεται κόπτονται για τον φτωχό λαό. Η παράταξη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ σε όλα τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια υπερψήφιζε την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα», τώρα ψήφισε λευκό για διαδικαστικούς λόγους, λόγους δευτερευούσης σημασίας.
Έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιου διαμορφώνεται ένα μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ που στηρίζουν το νέο χαράτσωμα του φτωχού λαού και το μεγάλο φαγοπότι που θα γίνει με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Η Δημοτική Αρχή ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τον αγνό ενθουσιασμό και την αγάπη του Καλαματιανού για το πολιτισμό και κάτω από μεγαλόπνοες εξαγγελίες πάει να μας μπλέξει σε περίεργα μονοπάτια. Είναι άλλο πράγμα το «άρτος και θεάματα» και άλλο η πραγματική βοήθεια και η στήριξη του πολιτισμού και των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Καλούμε και τώρα τη Δημοτική Αρχή να αποχωρήσει από αυτή τη διαδικασία γιατί θα τη πληρώσουμε ακριβά.
Με βάση τα παραπάνω καταψηφίσαμε την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας και τη πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
*Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης