Προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τον  Ακατάσχετο Ειδικό Επιχειρηματικό Λογαριασμό και το Πάγωμα των Ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τις προτάσεις του για τον  Ακατάσχετο Ειδικό Επιχειρηματικό Λογαριασμό και το Πάγωμα των Ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ κοινοποίησε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο. Καθώς και στους Αρχηγούς των κομμάτων.

epimelitirioΑναλυτικά η επιστολή:

Θέμα: «1. Ακατάσχετος Ειδικός Επιχειρηματικός Λογαριασμός και 2. Πάγωμα Ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ»

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή την αμφισβήτηση των θεσμών και προκειμένου να ξεπεραστούν οι πρώτες αντιρρήσεις που αφορούν τόσο στον ακατάσχετο ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό, όσο και στο πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών, έχουμε να σας προτείνουμε τα εξής:

  1. Ακατάσχετος Ειδικός Επιχειρηματικός Λογαριασμός.

Προκειμένου οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το δυσμενές κλίμα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επιβάλλεται η θέσπιση και λειτουργία ενός «Ειδικού Επιχειρηματικού Λογαριασμού», δηλαδή τροφοδότη λογαριασμού των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, όπως ισχύει σήμερα για τους ιδιώτες να ισχύει και ένα μεγαλύτερο ποσοστό (πλέον των 5.000 ευρώ) για τους ασκούντες εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε ως φυσικά, είτε ως νομικά πρόσωπα, με σκοπό να αποφευχθεί ένα σημαντικό πλήγμα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Στόχος πρέπει να είναι ένα φιλικότερο επιχειρηματικό κλίμα που θα ενθαρρύνει την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και όχι να τις τιμωρεί.

Ο καθορισμός του ακατάσχετου ποσού να εξαρτάται από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, σε ποσοστιαία βάση, επί του συνολικού τζίρου της επιχείρησης, δηλαδή αν οι δαπάνες λειτουργίας μιας επιχείρησης είναι το 70% του ετήσιου καταγεγραμμένου τζίρου της, το συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να μένει ακατάσχετο και να ταυτίζεται με το ακατάσχετο όριο.

  1. ΟΑΕΕ – Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και η ρευστότητα προτείνουμε:

  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την χρονική περίοδο 2009-2016, περίοδο που συρρικνώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων, με συνέπεια την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών να περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.
  • Πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν οι προτάσεις, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Πάγωμα των οφειλών με μικρό ετήσιο επιτόκιο και ταυτόχρονη μέριμνα να μην λαμβάνονται μέτρα διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας και πλήρη παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
  • Δυνατότητα επανένταξης σε όσους απώλεσαν για διάφορους λόγους την ρύθμιση των 100 δόσεων.
  • Για αυτούς που διέκοψαν, πάγωμα οφειλών σε συνδυασμό με την δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου, κατά το οποίο δεν κατεβλήθησαν εισφορές και παρακράτηση της όποιας οφειλής από την σύνταξη και για χρέη πλέον των 20.000 ευρώ, διότι η συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να συνδεθεί με την ανταποδοτικότητα του συστήματος.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τόσο ο ακατάσχετος Ειδικός Επιχειρηματικός Λογαριασμός, όσο και το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών, πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές, στα πλαίσια της 2ης διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, διότι δίνουν πολύ περισσότερα εισπρακτικά ισοδύναμα, διαφορετικά όλο και περισσότεροι θα γίνονται οι εκτός ρύθμισης, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Μανιάτης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας