Παράταση στο διακανονισμό οφειλών νοικοκυριών & επιχειρήσεων στη ΔΕΗ ζητά το Ποτάμι

dei0Τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και της ΔΕΗ σχετικά με τη χορήγηση εύλογης παράτασης στο διακανονισμό οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ζητά να μάθει με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, που δόθηκαν στα δημοσιότητα τα τέλη Αυγούστου, οι διακανονισμοί του προγράμματος (έως 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή) εξελίσσονται ικανοποιητικά, με περίπου 350.000 πελάτες να έχουν διακανονίσει συνολικές οφειλές της τάξης του ενός (1) δισ. ευρώ, ενώ η τήρηση του διακανονισμού ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 90%.

Παρόλα αυτά, εκτός διακανονισμού παραμένουν 1.833.000 πελάτες με συνολικές οφειλές 1,086 δις ευρώ. Δεδομένου ότι απομένει ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη του προγράμματος, αρκετοί πελάτες της ΔΕΗ δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό εγκαίρως.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής, η πλειονότητα των οφειλετών επιθυμούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ, ενώ η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών σε διακανονισμό αυξάνει την εισπραξιμότητα των οφειλών, μειώνοντας αναλόγως την έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ.

Επιπλέον, ερωτάται αν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων διακανονισμού για οφειλέτες, στους οποίους έχει ήδη γίνει διακοπή, ως μία περαιτέρω ευκαιρία αποπληρωμής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Παράταση στο διακανονισμό οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη ΔΕΗ

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση του ισχύοντος ευνοϊκού προγράμματος διακανονισμού οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ που δόθηκαν στα δημοσιότητα τα τέλη Αυγούστου, οι διακανονισμοί του προγράμματος (έως 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή) εξελίσσονται ικανοποιητικά, με περίπου 350.000 πελάτες να έχουν διακανονίσει συνολικές οφειλές της τάξης του ενός (1) δισ. Ευρώ ενώ η τήρηση του διακανονισμού ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 90%.

Παρόλα αυτά, το ποσοστό οφειλετών που προχώρησαν σε διακανονισμό παραμένει χαμηλό. Ειδικότερα, έχουν ενταθεί στη ρύθμιση το 5% όσων οφείλουν ποσά κάτω των 500 ευρώ, το 21% όσων οφείλουν μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, το 36% όσον οφείλουν μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και το 32% όσων έχουν οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

Εκτός διακανονισμού, όμως, παραμένουν 1.833.000 πελάτες με συνολικές οφειλές 1,086 δις ευρώ. Δεδομένου ότι απομένει ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη του προγράμματος, αρκετοί πελάτες της ΔΕΗ δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό εγκαίρως.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι, σε περιπτώσεις πελατών που δεν φρόντισαν εγκαίρως να προχωρήσουν στο διακανονισμό με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, προκειμένου να γίνει επανασύνδεση πρέπει να καταβληθεί το 30% της οφειλής και το υπόλοιπο να εξοφλείται σε 8 δόσεις κατ’ ανώτατο.

Ενώ είναι αντιληπτό ότι η ΔΕΗ επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να ωθήσει όλο και περισσότερους πελάτες στην έγκαιρη ρύθμιση των οφειλών τους, παρόλα αυτά είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου οι σκληρότεροι αυτοί όροι οδηγούν τελικά στη μη αποπληρωμή, ειδικά για οφειλές που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

Επειδή οι οικονομικές συνθήκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, παρόλα αυτά η πλειονότητα των οφειλετών επιθυμούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ,

Επειδή η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών σε διακανονισμό αυξάνει την εισπραξιμότητα των οφειλών, μειώνοντας αναλόγως την έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Ανήκει στις προθέσεις της ΔΕΗ η εύλογη παράταση του προγράμματος ευνοϊκού διακανονισμού των οφειλών ώστε να μπορέσουν ακόμα περισσότεροι πελάτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση;

2) Δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων του διακανονισμού και για τους οφειλέτες στους οποίους έχει γίνει ήδη διακοπή ως μία περαιτέρω ευκαιρία αποπληρωμής;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης