Ένωση Συλλόγων Γονέων: « Απαιτούμε να ανακληθεί η απόφαση που καταργεί ειδικότητες από τα σχολεία ΕΠΑΛ»

enosi goneon«Για μια ακόμα φορά η σχολική χρονιά άρχισε με συσσωρευμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της συνεχιζόμενης επίθεσης , όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.» Αυτό τονίζει σε έγγραφο της προς ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΧΗ Ν ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Β/ΘΜΙΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΧ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας.

Το έγγραφο αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των περικοπών και στην παιδεία δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) σχετικά με την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ επιβάλει νέο “τσεκούρι” στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ.

Το Υπουργείο Παιδείας κλείνει δεκάδες τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο νομό μας κλείνουν ο τομέας πληροφορικής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας και στο 4ο ΕΠΑΛ και ο τομέας Δομικών έργων στο 1ο ΕΠΑΛ. Στην Αττική έκλεισαν 60 τμήματα ειδικοτήτων στη Γ’ και τη Δ’ τάξη, στον Πειραιά κλείνουν 5 τομείς και 7 τμήματα ειδικοτήτων με αρκετά από αυτά να βρίσκονται στα νησιά. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα (π.χ. 14 τμήματα στα Δωδεκάνησα στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταργούνται οι τομείς, 9 τμήματα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 4 τμήματα στην Αχαΐα κλπ).

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των στελεχών του Υπουργείου ότι από το περσινό ποσοστό των ολιγομελών τμημάτων που ήταν στο 35% θα πέσουμε φέτος κάτω από το 10%.

Πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών

αλλά ταυτόχρονα και ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

Με την απόφαση αυτή αναγκάζουν παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους. Να μετακινούνται δηλαδή σε μεγάλες αποστάσεις (πχ από Κυπαρισσία-Καλαμάτα) ή να αλλάξουν πόλη. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν τομέα γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχο τομέα σε κοντινό σχολείο.

Όλες αυτές οι αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη συγχωνευμένα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν προτάθηκαν να λειτουργήσουν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις αλλά και στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Απαιτούμε να ανακληθεί η απόφαση που καταργεί πολλές ειδικότητες από τα σχολεία ΕΠΑΛ, γεγονός που θα τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση ή να αλλάξουν σχολείο.»