«Δεν θα αφήσουμε να πάρουν τα σπίτια μας», λένε οι ομάδες πολιτών που δημιουργούνται στις μεγάλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη
Του Γιώργου Αυτιά
Η α΄ κατοικία αυτή την ώρα, σύμφωνα με τους νομικούς, είναι απροστάτευτη… Όποιον νομικό και να ρωτήσεις, όποιον ειδικό επί των ακινήτων να ξαναρωτήσεις, θα σου πει το ίδιο!
Οι ειδικοί επί των ακινήτων Ολυμπία Νικοποπούλου, Αριάδνη Νούκα και Κώστας Τσουκαλάς απαντούν με μία φράση: «Δεν προστατεύεται πλέον η α΄ κατοικία…».
Η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει να αισθάνεται την πίεση των κοινωνικών ομάδων, ενώ «εικόνες σαν αυτές της Θεσσαλονίκης, όπως τις ζήσαμε, θα επαναληφθούν», λέει η ομάδα των πολιτών, που επέβαλαν αναστολή της εκδίκασης στη Θεσσαλονίκη.
Ενώπιον, λοιπόν, ενός σκληρού δεδομένου που δημιουργείται στην κοινωνία, το «Π» απευθύνθηκε στη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, η οποία με σαφήνεια τονίζει: «Μόνο με τον νόμο Κατσέλη και κάτω από πολύ ειδικές αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να προστατευθεί η α΄ κατοικία. Πέραν αυτού, ξεκινάει μία ατέλειωτη ταλαιπωρία για χιλιάδες Έλληνες, αφού πλέον 8 στα 10 δάνεια είναι στον αέρα!».
Όπως τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, «η νέα εξέλιξη με τους πλειστηριασμούς είναι ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα πώλησης δανείων σε ξένα funds με νόμο!».
Η βαρυσήμαντη πρόταση Σάλλα θα βοηθήσει ιδιαίτερα χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολία. Ο κ. Σάλλας προτείνει τον διαχωρισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, της πραγματικής δηλαδή με την πλασματική. «Παγώνει» η πλασματική και ο πολίτης πληρώνει την πραγματική. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολλούς.
Πώς, όμως, κινδυνεύει ένα σπίτι να βγει σε πλειστηριασμό; «Έχουμε πολλά στάδια», εξηγεί στο «Π» η κα Νικολοπούλου.
«Αν μία οφειλή καθυστερήσει τρεις μήνες, η τράπεζα στέλνει εξώδικη δήλωση-καταγγελία του δανείου και έκδοση διαταγής πληρωμής. Μετά έρχεται ο δικαστικός επιμελητής και κατόπιν το έγγραφο στο σπίτι…».
Όμως, τι μπορεί να πράξει ο πολίτης δανειολήπτης σε περίπτωση που σταλεί στο σπίτι το έγγραφο της κατάσχεσης;
«Η πρώτη κίνηση του δανειολήπτη», λέει η κα Νικολοπούλου, «είναι να ενημερώσει τον δικηγόρο και τον λογιστή του, ώστε να ασκηθεί εντός 15θημέρου ανακοπή και αναστολή. Στην περίπτωση που δεν γίνει αυτό, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε έκθεση κατάσχεσης της περιουσίας και μετά σε ορισμό ημερομηνίας πλειστηριασμού».
Αν προλάβει όμως ο δανειολήπτης, τότε ή πάμε σε ακυρότητα του πλειστηριασμού ή σε ένταξη στον νόμο Κατσέλη. Εδώ υπάρχουν κριτήρια που πρέπει όλοι να γνωρίζουν.
Για τον άγαμο, μηνιαίο εισόδημα 1.159,4 ευρώ. Για ζευγάρι, 1.972 ευρώ. Με ένα παιδί, 2.448 ευρώ. Με δύο παιδιά, 2.924 ευρώ. Τα κριτήρια αυτά συνδέονται με την αξία του ακινήτου. Για τον άγαμο, 180.000 ευρώ. Για τον έγγαμο, 220.000 ευρώ. Ισχύει και προσαύξηση 20.000 ευρώ ανά παιδί έως τα τρία παιδιά.
Ένα ακόμη στοιχείο που «οπλίζει» τον δανειολήπτη είναι η συνεργασία με την τράπεζα. Δηλαδή, κατά την κα Νικολοπούλου, «πρέπει να κριθεί συνεργάσιμος με βάση τον κώδικα δεοντολογίας». Επίσης, όσων τα δάνεια έχουν καταγγελθεί και κατά συνέπεια δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση του κώδικα δεοντολογίας, μπορούν να υποβάλουν κανονικά αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Οι λοιποί, που το δάνειό τους δεν είχε καταγγελθεί πριν από την εφαρμογή του κώδικα, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση του κώδικα δεοντολογίας προς τις τράπεζες και, αν κριθούν συνεργάσιμοι, αλλά δεν ρυθμίσουν χωρίς δική τους ευθύνη, έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης στο Ειρηνοδικείο για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.
Διαγραφή δανείου μπορεί να γίνει αν ο οφειλέτης έχει μηδενικά εισοδήματα, αν δεν έχει ακίνητη περιουσία, αν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και αν οι καταθέσεις του στις τράπεζες δεν υπερβαίνουν σε αξία το ποσό των 1.000 ευρώ. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, έχουμε τη διαγραφή έως αυτού του ποσού.
Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι:
- Όποιος πήρε δάνειο ευθύνεται με το σύνολο της περιουσίας του.
- Το ίδιο ευθύνεται και ο εγγυητής, όπως και ο πρωτοφειλέτης στο σύνολο της περιουσίας του.
- Αν ο πρωτοφειλέτης υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, ο εγγυητής δεν καλύπτεται!
- Αν εκδοθεί διαταγή πληρωμής και δεν γίνει ανακοπή και αίτηση η αναστολής, η τράπεζα μπορεί να εγγράψει προσημείωση υποθήκης στην περιουσία του δανειολήπτη, χωρίς να τον ενημερώσει.
- Τα δάνεια μπορούν να πωληθούν πλέον σε εταιρείες.
- Μπορούν να μεταβιβαστούν τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα «κόκκινα» στεγαστικά ή μη καταναλωτικά δάνεια που δεν έχουν υποθήκη ή προσημείωση στην α΄ κατοικία αλλά σε άλλο ακίνητο του δανειολήπτη.
- Αν αποδείξετε στο Ειρηνοδικείο ότι δεν έχετε εισοδήματα, μπορείτε να πετύχετε μερική ή ολική διαγραφή των οφειλών ή εξόφληση του υπολοίπου σε τρία χρόνια.
Πηγή: toxrima.gr