Εννιακόσια εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα λάβει η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ 2014 -2020, καθώς οριστικοποιήθηκε η ρήτρα αναθεώρησης, όπως πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός σε επαφές που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίασης της 14ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων.
Τα κονδύλια αυτά προέρχονται από την αναθεώρηση των δεικτών βάσει των οποίων έγινε η αρχική κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα 970 εκατομμύρια ευρώ να διατεθούν κατά προτεραιότητα για δράσεις στους τομείς της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος και του προσφυγικού. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται μέχρι τέλους του 2016 να παρουσιάσει το σχεδιασμό της για την απορρόφηση των κονδυλίων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να «τρέξουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα το υπάρχον ΕΣΠΑ καθώς ο Ιούνιος του 2017 ορίσθηκε ως ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για το καινούργιο πρόγραμμα της περιόδου μετά το 2020.
Όπως επισήμανε, «αν η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει τα έργα και δεν έχει πετύχει το προβλεπόμενο ποσοστό απορροφητικότητας από το τρέχον ΕΣΠΑ, τότε κινδυνεύει να εισπράξει λιγότερα χρήματα από αυτά που μπορεί να πάρει με βάση τις ανάγκες της χώρας και δεν θα έχει ασφαλιστικές δικλείδες διαπραγμάτευσης».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί να υπάρξει συνοχή όταν υπάρχουν πολλαπλές ταχύτητες στα φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίασης της 14ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων με θέμα «Περιφέρειες και Πόλεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
«Για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, το Νο1 εχθρό, τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, πρέπει να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγή. Όχι να μεταφέρουμε την παραγωγή από χώρα σε χώρα λόγω οφέλους για τις επιχειρήσεις και ουσιαστικά να έχουμε αναδιανομή των επιχειρήσεων», σημείωσε.
«Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, με ταχύτητα, χρονοδιάγραμμα, συνοχή και πραγματική συλλογική ηγεσία», προέτρεψε ο Κ. Αγοραστός και διαβεβαίωσε ότι προς την κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής κινούνται οι 13 ελληνικές Περιφέρειες αξιοποιώντας και τα ευρωπαϊκά κονδύλια με έργα και πρωτοβουλίες ουσίας.
«Οι Περιφέρειες στην Ελλάδα είναι ένας νέος θεσμός πέντε ετών αλλά είναι θεσμός δημιουργικός, συλλογικός, συνεργατικός, αποτελεσματικός σ’ όλα τα επίπεδα σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι η σταθερά στην αναπτυξιακή και οικονομική στρατηγική της χώρας αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, παραλάβαμε την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων στο 19-20% και τη φθάσαμε στο 125%. Αυτό σημαίνει ότι συνεργαστήκαμε με τους εταίρους μας, τους δήμους κι όλους τους φορείς, σ’ ένα στρατηγικό σχέδιο εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέροντας ότι στις δύσκολες στιγμές οι Περιφέρειες είχαν τη συμπαράσταση και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κας Κρέτσου.