Τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό -Ποιά ονόματα ακούγονται- Πώς θα «κλειδώσει» η ημερομηνία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στον περιβόητο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

upourgika edranaΜάλιστα, η φράση του πρωθυπουργού «οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» ερμηνεύεται από κάποιους ότι οι αλλαγές στην κυβερνητικό σχήμα θα είναι ριζικές. Μπορεί η πιθανότερη ημερομηνία ανασχηματισμού να ήταν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, πριν από τις 20 Οκτωβρίου δεν θα γίνει καμία αλλαγή στην κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσιπρας θα περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να εκλέξει γραμματέα, αλλά και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Εξάλλου το μαρτύρησε και ο ίδιος στη χθεσινή του ομιλία, λέγοντας «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Τα δύο σενάρια που εξετάζει ο Τσίπρας -Ετσι θα «κλειδώσει» η ημερομηνία 
Οι χρονικές εξελίξεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα καθορίσουν και την ημερομηνία του ανασχηματισμού. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι στην περίπτωση που η αξιολόγηση κλείσει σύντομα (δηλαδή σε 20 ημέρες, ένα μήνα). Σε αυτή την περίπτωση ο ανασχηματισμός παίρνει παράταση και οι αλλαγές προσώπων στα υπουργεία θα γίνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το δεύτερο σενάριο είναι στην περίπτωση που παραταθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τότε ο πρωθυπουργός μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνει τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Πάντως, πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Αφενός γιατί ο κ. Τσίπρας θα περιμένει την εκλογή γραμματέα και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και αφετέρου γιατί ο πρωθυπουργός Πέμπτη και Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής (20-21 Οκτωβρίου) και ενδεχομένως να έχει μια εικόνα για τις διαθέσεις των δανειστών σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση θα «κλειδώσει» και ένα από τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό.

Ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται 
Τις τελευταίες εβδομάδες, ψίθυροι από την Κουμουνδούρου και από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει γερό ανακάτεμα της τράπουλας και να τοποθετήσει στην κυβέρνηση φρέσκα πρόσωπα από τη γενιά 30άρηδων-40άρηδων, άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά με καλό βιογραφικό -τύπου Χαρίτση. Παράλληλα, θέλει να αποτυπώσει και το στίγμα της διεύρυνσης τοποθετώντας στην κυβέρνηση στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και η πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη θέση του υπουργού Οικονομικών θα παραμείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο Νίκος Παππάς στη θέση του υπουργού Επικρατείας. Ακόμη ακούγεται ότι παραμένει στο Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Τόσκας, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση, όπως και ο Νίκος Κοτζιάςμέσω της πολιτικής κίνησης «Πράττω» -αν και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το πρόσωπό του, κυρίως από το κόμμα.

Ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα παραμείνει στο κυβερνητικό του πόστο ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ φημολογείται ότι η νυν υφυπουργός και κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη θα αναβαθμιστεί σε υπουργό Επικρατείας. Αλλαγή θέσης ή και εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν αρκετοί σημερινοί υπουργοί και υφυπουργοί, όπως οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Τρύφων Αλεξιάδης, Ανδρέας Ξανθός κ.ά.

Στο νέο σχήμα αναμένεται να μπει πλειάδα νέων στελεχών 30άρηδων-40άρηδων, ενώ ακούγονται ότι θα αξιοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις βουλευτές όπως οι κ.κ. Φάμελλος, Καραγιαννίδης, Συρμαλένιος, Σαντορινιός, Σεβαστάκης, Καρακώστα, Αυλωνίτου κ.ά.

iefimerida.gr