«Ο κ.Τσίπρας και οι υπουργοί του ορκιζόντουσαν ότι θα αρθούν τα capital control μέσα στο 2016. Είναι ένας συνδυασμός άγνοιας και ανικανότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν κατάφεραν να πάρουν όλη τη δόση. Πήρανε τη μισή. Πώς μπορούν να λένε ότι αυτός ο κύκλος θα είναι σύντομος; Αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τους ίδιους ράθυμους φοβάμαι ότι θα βρεθούμε εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και το site Capital.gr σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση.
Απαντώντας στην ερώτηση του Δημήτρη Γκάτσιου για την αποκάλυψη ότι ο κ.Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Πούτιν να του τυπώσει δραχμές είπε:
«Ο κ.Τσίπρας φλέρταρε με το σενάριο της δραχμής. Και αυτό το επικίνδυνο φλερτ το γνώριζε το Ποτάμι. Η χώρα όντως κινδύνεψε να πέσει στη δραχμή – όντως υπήρξαν προπαρασκευαστικές ενέργειες. Και γι’ αυτό επιμέναμε και φωνάζαμε “φέρε τώρα τη συμφωνία”. Για να μην έχει άλλοθι ο κ.Τσίπρας ο οποίος εκείνη την εποχή έλεγε στους εταίρους μας ότι “δεν υπάρχει πλειοψηφία στην Βουλή για μια συμφωνία με την Ευρώπη”. Ξέραμε, λοιπόν, ότι με το ένα πόδι ήμασταν στη… Ρωσία».
Σε ότι αφορά το πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ανεργίας ανέλυσε το σχέδιο του Κινήματος λέγοντας: «Πρέπει να περάσουμε στην ανάπτυξη με κάθε κόστος για το κομματικό κράτος. Οι εξαγωγές όμως πηγαίνουν ασθμαίνοντας. Ο τουρισμός δεν άφησε πολλά λεφτά στο ταμείο. Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίζουν κρυφτούλι με το χρέη. Αυτά θα αλλάξουν όλα μαζί αν υπάρξει μια κυβέρνηση που θα έχει ως μόνο της στόχο στην οικονομία το δουλειές – δουλειές – δουλειές. Ένα βάρος για την ανεργία των νέων πρέπει να πέσει στην Ευρώπη. Πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτικής της απέναντι στους νέους».
Μιλώντας για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την διαπλοκή ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία συμμαχώντας με το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς διαπλοκής που ήλπιζε ότι θα έχει μαζί του μια νέα δεκαετία εξουσίας. « Όταν κατάλαβε ότι κάποιοι πλέον δεν του είναι χρήσιμοι τους παράτησε και προσπαθεί να βάλει νέους φίλους στο παιγνίδι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, τόνισε ότι δεν είναι καινούριο η εκτελεστική εξουσία να θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη δικαιοσύνη. «Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είχαμε πάντα. Τώρα είναι πιο ξεδιάντροπες. Ίσως είναι και ο ερασιτεχνισμός που λέγαμε. Αν και φοβάμαι ότι είναι κάτι χειρότερο. Οι προηγούμενοι για κάποια πράγματα που έκαναν ντρεπόντουσαν, οι τωρινοί για τα ίδια πράγματα υπερηφανεύονται» ανέφερε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέρριψε την οποιαδήποτε συμμετοχή του Κινήματος σε οικουμενική κυβέρνηση λέγοντας: «Δεν πιστεύω στις οικουμενικές κυβερνήσεις. Με αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα, τη Χρυσή Αυγή. Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις και όχι μια κυβέρνηση σούπα. Με υπουργούς υπερασπιστές της κομματικής γραμμής».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:
Κύριε Θεοδωράκη, πρώτο σύντομο ερώτημα. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές;
Σύντομη, λοιπόν, απάντηση. Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με το πρόγραμμα ακόμη στον αέρα. Προέχει η δεύτερη αξιολόγηση. Η οποία είναι αυτή που θα μας βάλει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι. Ας μην παίζουμε συνεχώς ρωσική ρουλέτα.
Με την απάντησή σας μας πάτε κατευθείαν στη… Ρωσία. Πώς είδατε την αποκάλυψη ότι ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Πούτιν να του τυπώσει δραχμές. Αρχικά την πιστεύετε;
Ο κ. Τσίπρας φλέρταρε με το σενάριο της δραχμής. Και αυτό το επικίνδυνο φλερτ το γνώριζε το Ποτάμι. Το γνώριζαν και στις ξένες πρωτεύουσες. Και γι’ αυτό ο μεγάλος μας στόχος την άνοιξη του ’15 ήταν να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή. Και τα καταφέραμε. Δεν είναι της ώρας να πούμε περισσότερα αυτήν τη στιγμή.
Γιατί όχι όμως; Δεν πρέπει να ξέρει την αλήθεια ο ελληνικός λαός;
Δεν είμαστε εμείς που κρύβουμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Αντιθέτως, ίσως λέμε περισσότερες αλήθειες από αυτές που μπορεί να αντέξει. Πάντως, να κρατήσετε αυτό: η χώρα όντως κινδύνεψε να πέσει στη δραχμή – όντως υπήρξαν προπαρασκευαστικές ενέργειες. Και γι’ αυτό επιμέναμε και φωνάζαμε “φέρε τώρα τη συμφωνία”. Για να μην έχει άλλοθι ο κ.Τσίπρας, ο οποίος εκείνη την εποχή έλεγε στους συμμάχους μας ότι “δεν υπάρχει πλειοψηφία στην Βουλή για μια συμφωνία με την Ευρώπη”. Ξέραμε, λοιπόν, ότι με το ένα πόδι ήμασταν στη… Ρωσία.
Θα συμμετείχατε σε ένα οικουμενικό σχήμα;
Δεν πιστεύω στις οικουμενικές κυβερνήσεις. Με αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, τη Χρυσή Αυγή. Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις και όχι μια κυβέρνηση-σούπα. Με υπουργούς υπερασπιστές της κομματικής γραμμής.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη δεύτερη αξιολόγηση;
Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του ορκιζόντουσαν ότι θα αρθούν τα capital controls μέσα στο 2016. Είναι ένας συνδυασμός άγνοιας και ανικανότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν κατάφεραν να πάρουν όλη τη δόση. Πήρανε τη μισή. Πώς μπορούν να λένε ότι αυτός ο κύκλος θα είναι σύντομος; Αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σημερινή κατάστση της χώρας; Ποιος είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη για το Ποτάμι;
Αυτός που ήταν πάντα. Μικρότεροι φόροι – μικρότερο κομματικό κράτος. Να κόψουμε τις περιττές δαπάνες από το κράτος. Ειδικά στις κορυφές των υπουργείων υπάρχει μεγάλη σπατάλη. Θα μίλαγα για τη Λερναία Ύδρα του κομματισμού. Από παντού ξεπηδούν άχρηστα κομματικά κεφάλια. Τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος παραδέχθηκε στη Βουλή ότι συνεχίζουν να πληρώνουν κάποιους μόνο και μόνο για να βρίζουν στο Διαδίκτυο τους αντιπάλους της κυβέρνησης.
Αναφέρατε στη Βουλή τον όρο “αποβράσματα”. Σκληρός όρος.
Ναι, αλλά αποδίδει την πραγματικότητα. Είναι κάτι ακροδεξιά, κυρίως, αποβράσματα που έχουν πολεμήσει κάθε αλλαγή στη χώρα –ακόμα και το σύμφωνο συμβίωσης, ακόμα και την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων– και πάνε χέρι με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όλοι αυτοί που έκαναν το ’14 τον πόλεμο λάσπης εναντίον του Κινήματός μας. Και τώρα ανταμείφθηκαν και πληρώνονται με κρατικό χρήμα.
Το ζήτημα του χρέους θα μπορούσε να τεθεί σε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών;
Δεν θα υποδείξω τον τρόπο, αλλά θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να υπήρχε μια εθνική πρόταση για το χρέος. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι δυστυχώς τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα κληρονομήσουν ένα μέρος του χρέους –ελπίζω μικρό, ας μη συμπεριφερόμαστε, λοιπόν, ως αιώνιοι πολιτευτές.
Για την καταπολέμηση της ανεργίας, και κυρίως αυτής που πλήττει τους νέους, τι προτείνετε;
Πρέπει να περάσουμε στην ανάπτυξη με κάθε κόστος για το κομματικό κράτος. Οι εξαγωγές όμως πηγαίνουν ασθμαίνοντας. Ο τουρισμός δεν άφησε πολλά λεφτά στο ταμείο. Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίζουν κρυφτούλι με τα χρέη. Αυτά θα αλλάξουν όλα μαζί αν υπάρξει μια κυβέρνηση που θα έχει ως μόνο της στόχο στην οικονομία το “δουλειές – δουλειές – δουλειές”. Ένα βάρος για την ανεργία των νέων πρέπει να πέσει στην Ευρώπη. Πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της απέναντι στους νέους. Οι άνεργοι του Βορρά δεν είναι άλλοι από τους άνεργους του Νότου. Πρέπει, λοιπόν, απευθείας η Ευρώπη να βοηθήσει τους νέους να επιχειρήσουν να καινοτομήσουν.
Εγκαλέσατε τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρούν να στήσουν το δικό τους σύστημα διαπλοκής…
Αυτό είναι το πρώτο μέλημα όλων των κομμάτων εξουσίας. Να έχουμε τους δικούς μας επιχειρηματίες, καναλάρχες, εργολάβους, να μας βοηθάνε στα δύσκολα και κυρίως στις εκλογές. Το ίδιο προσπαθεί να κάνουν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έχουν λιγότερα λεφτά –γιατί πια οι τράπεζες ελέγχονται και τα δημόσια έργα έχουν μειωθεί–, αλλά στην ίδια λογική.
Πάντως, η κυβέρνηση με κάποιες αποφάσεις της θίγει κάποια παλιά συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία συμμαχώντας με το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς διαπλοκής που ήλπιζε ότι θα έχει μαζί του μια νέα δεκαετία εξουσίας. Όταν κατάλαβε ότι κάποιοι πλέον δεν του είναι χρήσιμοι, τους παράτησε. Και προσπαθεί να βάλει νέους φίλους στο παιγνίδι. Το ίδιο που έκανε και στην τηλεόραση. Είχε, βέβαια, κάποιες απώλειες αλλά συνεχίζει.
Οι παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη είναι ξεδιάντροπες
Θεωρείτε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη;
Δεν είναι καινούριο η εκτελεστική εξουσία να θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη δικαστική. Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είχαμε πάντα. Τώρα είναι πιο ξεδιάντροπες. Ίσως είναι και ο ερασιτεχνισμός που λέγαμε. Αν και φοβάμαι ότι είναι κάτι χειρότερο. Οι προηγούμενοι για κάποια πράγματα που έκαναν ντρεπόντουσαν, οι τωρινοί για τα ίδια πράγματα υπερηφανεύονται.
Κάνατε μια ομολογουμένως πετυχημένη εκδήλωση με τίτλο “ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη”. Ήρθαν πολλοί δικαστές, δικηγόροι και φοιτητές Νομικής. Θα μπορούσε να πει κάποιος, όμως, ότι και αυτή είναι μια είδους κομματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Στην εκδήλωση που λέτε μίλησαν ο κ. Πικραμμένος, ο κ.Αλιβιζάτος, ο κ. Τέντες, ο κ. Δημήτραινας και ο κ. Μαρκής. Αυτή είναι η αισθητική –αν θέλετε– του Ποταμιού. Δεν έστησε μια κουβέντα με κομματικά στελέχη. Φώναξε τους ειδικούς, οι οποίοι και φώτισαν όλα τα σκοτεινά σημεία του σήμερα και τους χθες. Και εγώ αρκέστηκα σε ένα μήνυμα 2 λεπτών. Γιατί “αυτό είναι το Ποτάμι”.
Η αίσθηση είναι πως στην επόμενη Βουλή το Ποτάμι θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία…
Είμαστε ακόμη μακριά από τις εκλογές και από τα παιχνίδια αριθμητικής. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε στη βάση μιας συναλλαγής. Ούτε θα εφεύρουμε ένα νέο 4-2-1 για να βολέψουμε τα στελέχη μας όπως έκαναν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Έχουμε όμως μια μικρή λίστα για όλα αυτά που έχει ανάγκη η χώρα και αυτό θα είναι το μόνο που θα διαπραγματευθούμε την επόμενη μέρα των εκλογών.