Το παιδικό βιβλίο «Η Φάρμα του Διαδικτύου» μαζί με την ομώνυμη θεατρική παράσταση, βραβεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Evens Foundation[1] –το μοναδικό έργο που βραβεύθηκε από την Ελλάδα– ως μια από τις πιο εμπνευσμένες και βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη που προάγουν τον αλφαβητισμό των μέσων, βοηθώντας τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο, αναδεικνύοντας παράλληλα τρόπους με τους οποίους οι γονείς και οι παππούδες μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες των παιδιών τους και να τα καθοδηγήσουν σε μια ασφαλή, ηθική και εποικοδομητική πλοήγηση. Στο παραπάνω πλαίσιο, το έργο συμπεριλήφθηκε στην ειδική έκδοση “Media Literacy in Europe: Inspiring ways to involve parents” (Αλφαβητισμός των Μέσων στην Ευρώπη: έργα που εμπνέουν τη συμμετοχή των γονέων) του Ιδρύματος, μαζί με άλλα 11 εξέχοντα έργα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες[2].
Περαιτέρω, το έργο τιμήθηκε με υποψηφιότητα για το βραβείο «Media Education 2015» του άνω Ιδρύματος.
Μέσα από χαρούμενες ιστορίες που διαδραματίζονται σε μια φάρμα ζώων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολύ σημαντικά θέματα σε σχέση με την πλοήγηση στους διαδικτυακούς κόσμους: αποφυγή επικοινωνίας με αγνώστους, προστασία προσωπικών δεδομένων, ανάπτυξη της κριτικής σκέψης γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών, σεβασμός στην ιδιωτική ζωή τρίτων, καταπολέμηση κάθε μορφής ρητορικής μίσους, μηδέν ανοχή στην παρενόχηση και τη γελοιοποίηση στο Διαδίκτυο, ηθική και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου. Με το πέρας, δε, των παραστάσεων, τα παιδιά καλούνται να μας πουν ποια είναι εκείνα τα διδάγματα που τους έμαθε «Η Φάρμα του Διαδικτύου» και που θα τα βοηθήσει να πλοηγούνται υπεύθυνα στο Διαδίκτυο από εδώ και στο εξής.
Η παράσταση έχει ήδη υλοποιηθεί σε περισσότερα από 300 σχολεία –νηπιαγωγεία και δημοτικά–, μουσεία, δημοτικά θέατρα, πολιτιστικά κέντρα, κέντρα νεότητας, κ.λπ. σε όλη την Ελλάδα, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερους από 40.000 μαθητές, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους και έχοντας λάβει διθυραμβικές κριτικές. Περαιτέρω, η παράσταση έχει δώσει έναυσμα για τη δημιουργία πολυμορφικών δράσεων μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως δραματοποιημένη αφήγηση των παραμυθιών του ομώνυμου βιβλίου μέσα στην τάξη, δημιουργία θεατρικών δρώμενων / ζωγραφική / συγγραφή ποιημάτων και παραμυθιών για το ασφαλές Διαδίκτυο από τα ίδια τα παιδιά, ή ενημερωτικές παρουσιάσεις από τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την παράσταση προς τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών τους.
[1] Το Ίδρυμα Evens είναι Ευρωπαϊκό Κοινωφελές Ίδρυμα με έδρα την Αμβέρσα και το Βέλγιο και με γραφεία στο Παρίσι και τη Βαρσοβία. Το Ίδρυμα Evens εκκινεί και υποστηρίζει βιώσιμα σχέδια στην Ευρώπη, και βραβεύει κάθε 2 έτη έργα που συμβάλλουν στην πρόοδο και την ενίσχυση της Ευρώπης με βάση την πολιτιστική και κοινωνική πολυμορφία. Τα βραβεία δίδονται εκτός άλλων στους τομείς της εκπαίδευσης των μέσων (media education), των τεχνών, της επιστήμης και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. http://evensfoundation.be/.
[2] H έκδοση είναι προσβάσιμη μέσω της διεύθυνσης https://issuu.com/evensfoundation/docs/medialiteracymagazine_issuu