ΕΣΡ: Η στάση αρχής της Ν.Δ. και η «απόσυρση» Πολύδωρα

nd-ktirio1Με βασική και απαραβίαστη προϋπόθεση την ακύρωση των επίμαχων άρθρων του νόμου Παππά, που κρίθηκε ήδη αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, και την επιστροφή του συνόλου των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των καναλιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία στο κρίσιμο 24ώρο που θα κρίνει, εν πολλοίς, την πολιτική και επικοινωνιακή μάχη για το τηλεοπτικό πεδίο.

Στην Πειραιώς, αν και «έκαψαν» από νωρίς το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Πολύδωρα, επικεντρώνονται πλέον στα μείζονα που δεν είναι άλλα από την ενεργοποίηση του ΕΣΡ και την πλήρη απόσυρση κάθε σεναρίου νέας παρέμβασης της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο. Κάτι που σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα απαιτήσει πως όχι μόνον ο διαγωνισμός για τις άδειες αλλά και η διαδικασία – γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των σταθμών (σ.σ. Εφόσον υπάρξει τέτοια) να δρομολογηθεί από το ΕΣΡ και μόνον, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο και για τον αριθμό των αδειών που θα χορηγηθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε, ήδη από την Πέμπτη, διαδοχικούς κύκλους επαφών με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και συνταγματολόγους που επικουρούν την προσπάθεια της Ν.Δ, χωρίς – μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – να έχει ληφθεί η απόφαση παρουσίασης της τελικής πρότασης νόμου που έχει επεξεργαστεί το κόμμα. Το πιθανότερο σενάριο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να αναμείνει τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και, παράλληλα, να αφήσει να δρομολογηθεί η πλήρης αναδίπλωση Παππά στο ζήτημα των αδειών. Η γαλάζια πρόταση, που προβλέπει την καταβολή ενός εισαγωγικού ποσού από κάθε ενδιαφερόμενο για άδεια συν ετήσιες καταβολές ως τέλη χρήσης των συχνοτήτων, είναι μεν έτοιμη, ωστόσο το πότε αυτή θα παρουσιαστεί είναι μάλλον ζήτημα πολιτικής και επικοινωνιακής επιλογής.

Ως προς το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που το Μαξίμου πρότεινε ως επικεφαλής του ΕΣΡ, στην Πειραιώς ναι μεν ανέγνωσαν καθαρά τη διάθεση του κ. Τσίπρα να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα στην κεντροδεξιά, κρίνουν ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Και όχι μόνον αυτό αλλά θεωρούν ότι ο κ. Πολύδωρας θα έχει την τύχη και αρκετών άλλων που αποφάσισαν να «συνεργαστούν» με τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του, δηλαδή θα… αποσυρθεί μόλις η χρησιμότητά του εξαντληθεί. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι γαλάζιοι κρίνουν ότι ο παλαίμαχος πολιτικός και υπουργός της Ν.Δ. εργαλειοποιήθηκε από το Μαξίμου χωρίς όμως να πετύχει το επιτελείο της κυβέρνησης το στόχο του. Δηλαδή, ούτε διχασμός υπήρξε στην κεντροδεξιά, ούτε βουλευτές που άρθρωσαν επιχειρήματα στήριξης του κ. Πολύδωρα, ούτε βέβαια δημιουργήθηκε κλίμα ρήξης μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών».

Για το τελευταίο, καίριο ρόλο είχε η ηχηρή παρέμβαση του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος – μέσω συνεργατών του – έβαλε τέλος στην προσπάθεια της κυβέρνησης, και κυρίως του Πάνου Καμμένου, να εμφανίσει τον Βύρωνα Πολύδωρα ως «καραμανλικό» στοιχείο «απέναντι» στη νυν ηγεσία. Το σχόλιο από το γραφείο Καραμανλή «ουδεμία γνώση, ουδεμία ενημέρωση, έχουν να μιλήσουν περισσότερα από τρία χρόνια» έστειλε το αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να διχαστεί λόγω Πολύδωρα. Κάτι που, σύμφωνα με την Πειραιώς, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, ακόμη και μέσα στην ημέρα, στην απόσυρση από την υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΕΣΡ.

newpost.gr