Στ. Θεοδωράκης: Δεν μπορείς να είσαι και με τον Κάστρο και με την Μέρκελ. Ποιον κοροϊδεύουν;

theothorakis21Επίθεση στην κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες κρατικές σπατάλες εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ μιλώντας με τον Γιώργο Αυτιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το κόστος της κεντρικής διοίκησης έχει εκτοξευτεί, ενώ έχουμε διπλασιάσει τις γενικές γραμματείες και έχουμε ξεπεράσει το φράγμα των 2000 μετακλητών υπαλλήλων, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός ανοίγει νέο γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, αναφερόμενος στους ουσιαστικούς κινδύνους υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο ώστε να υπάρξει κοινή πολιτική στα εθνικά ζητήματα αλλά και το δημόσιο χρέος καθώς «γι’ αυτά τα ζητήματα θα λογοδοτήσουμε στα εγγόνια μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι Ευρωπαϊκή πολιτική αλλά με τις αποφάσεις να παίρνονται στο εσωτερικό της χώρα από ανθρώπους που γνωρίζουν και που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, αφήνοντας αιχμές κατά κυβερνητικών στελεχών, δηλώνοντας πως «άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικοί».

Με αφορμή την εγκωμιαστική ανάρτηση και τους επαναστατικούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού για τον θάνατο του Κάστρο στα κοινωνικά δίκτυα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι δεν μπορείς την ίδια στιγμή να εκθειάζεις και τη Μέρκελ και τον Κάστρο. «Τη Μέρκελ για τη διαπραγμάτευση, και τον Κάστρο για το πόπολο, αυτή είναι τυχοδιωκτική πολιτική» είπε, ενώ προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουμε τους λαϊκισμούς θα πηγαίνουμε από μνημόνιο σε μνημόνιο.

Όσον αφορά το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ο κ. Θεοδωράκης διερωτήθηκε: «είναι αποικία η Θεσσαλονίκη;» «‘‘Χάντρες’’ και επαρχιακό πυροτέχνημα είναι το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη στην εποχή του ίντερνετ… Άμα είναι, κι εγώ θέλω ένα γραφείο στο Ηράκλειο ή στην Καλαμάτα» ανέφερε σκωπτικά.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε, μεταφράζει και υπογράφει», ενώ προσέθεσε «Έτοιμα ήρθαν τα μνημόνια, και το προηγούμενο και αυτό».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος επανειλημμένα για ενδεχόμενη συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένος κατάλογος προϋποθέσεων, όπως η απομάκρυνση κομματικών στελεχών που κάθονται και πληρώνονται, διευκρινίζοντας πως δεν εννοεί τους απλούς δημόσιους υπαλλήλους που δουλεύουν σκληρά. «Βασικός λόγος συνεργασίας σε μια κυβέρνηση είναι να αντιμετωπιστεί το κομματικό – πελατειακό κράτος» τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, καθώς «η εξουσία είναι ωραίο πράγμα, έχει γλύκα». Θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία οι κυβερνώντες, εξήγησε, αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν αυτή τη στιγμή πολιτική αναταραχή.

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγγειλε ότι καθυστερεί και το Ελληνικό, και οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν υπογραφεί, συμπληρώνοντας ότι ο χρόνος στην πολιτική, όπως και στην ιατρική, είναι κρίσιμος. «Εάν το φάρμακο δεν δοθεί στον σωστό του χρόνο χαιρέτα τον άρρωστο. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική. Εάν τα μέτρα και οι αποφάσεις δεν παίρνονται τη σωστή χρονική στιγμή, χαιρέτα την οικονομία. Και σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

Αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης:

Για τα νέα μέτρα – νέο μνημόνιο:

Πρακτικά υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Όλα αυτά που θα προστεθούν στους επόμενους μήνες, και κυρίως τις επόμενες εβδομάδες, για να περάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση συνιστούν ένα μικρό τέταρτο μνημόνιο. Μικρό στη σκέψη της κυβέρνησης, όχι για τις τσέπες του κόσμου. Είναι σαφές ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα.

Για το κομματικό κράτος που διογκώνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:

Στην Καθημερινή, στην πρώτη σελίδα, σήμερα υπάρχει ο εξής τίτλος: 2000 οι μετακλητοί υπάλληλοι. Έχουμε νέο ρεκόρ. Πρόσθεσαν 150 εκατομμύρια ετησίως στο κόστος της κεντρικής διοίκησης -αντί να το μειώσουν. Έχουμε, δηλαδή, μια συνεχή σπατάλη. Για εμάς είναι απλά τα πράγματα: εάν δεν υπάρξει μια δραστική περικοπή του κόστους της κεντρικής διοίκησης -των υπουργείων, των γενικών γραμματειών, δε θα αλλάξει τίποτα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει 140 Γενικές Γραμματείες (ΓΓ), ειδικές ΓΓ, αναπληρωτές ΓΓ. Στο ανώτερο σημείο, μέχρι το 2014, είχαμε φτάσει στις 70. Εάν δεν γίνουν δραστικές περικοπές στο κόστος της κεντρικής διοίκησης, ο συνταξιούχος και κυρίως οι άνεργοι, δε θα δουν άσπρη μέρα. Είμαστε σε μια χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη με το μικρότερο προβλεπόμενο ποσό για τη βοήθεια στους ανέργους. Αυτή είναι η Ελλάδα. Έχουμε τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα στην Ευρώπη με το μικρότερο ποσό βοήθειας για την ελληνική οικογένεια. Έχουμε τα πανεπιστήμια, φεύγουν οι φοιτητές μας, και έχουμε το μικρότερο ποσοστό δαπανών στην έρευνα. Που δεν έχουμε το μικρότερο ποσοστό; Σε δαπάνες της κεντρικής διοίκησης, σε αυτό που λέμε υψηλά κλιμάκια.

Για το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη:

«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει συγκοινωνίες, αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και η Κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με αυτά επιδίδεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ανοίξαμε Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη; Τι είναι η Θεσσαλονίκη αποικία; Για να λένε κάθε 15 μέρες θα είμαι εδώ και να φωτογραφίζονται στο μπαλκόνι; Ποια είναι η αξία του γραφείου αυτού το 2016; Δε μιλάμε για το 1950. Προφανώς τότε ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι στην πόλη για να βλέπει τα προβλήματα αλλά τώρα με το internet, με όλα μέσα ενημέρωσης που υπάρχουν, ποιος είναι ο λόγος να λέμε ότι η κουστωδία του Πρωθυπουργού θα μεταφέρεται κάθε 15 μέρες στη Θεσσαλονίκη; Η Θεσσαλονίκη θέλει λύσεις στα προβλήματα της. Ας γίνει αυτό και μετά ας πίνει καφέ ο Πρωθυπουργός στο Θερμαϊκό κάθε 15 μέρες. Όλα αυτά θυμίζουν την επαρχιακή βαλκανική Ελλάδα.

Για τη διαπραγμάτευση:

Η κυβέρνηση ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε. Mεταφράσεις κάνουν κυρίως είναι και βάζουν υπογραφές.Και το προηγούμενο μνημόνιο ήρθε έτοιμο και αυτό έρχεται έτοιμο. Όταν φτάνουμε στην κρίσιμη στιγμή, αρκεί να έχεις έναν ωραίο τύπο που θα υπογράφει. Και αυτή την πολιτική επιλέγει ο κ. Τσίπρας. Η επιλογή της υπουργού Εργασίας, θα αλλάξει κάτι στο εργασιακό;

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Για να πάω εγώ με τον Κυριάκο, θα πρέπει να δεχθεί μια σειρά από πράγματα που δεν ξέρω αν θα τα δεχθεί. Ένα από αυτά είναι το θέμα του κομματικού κράτος. Γιατί, για να είμαστε και δίκαιοι, ευθύνεται ο Τσίπρας σήμερα, αλλά δεν το ανακάλυψε αυτός. Την ίδια πολιτική είχαν και οι προηγούμενοι: το ΠΑΣΟΚ, τα πράσινα παιδιά, τα πράσινα καφενεία, οι πράσινοι συνδικαλιστές και πάει λέγοντας. Όταν λέμε κομματικό εννοούμε και πελατειακό κράτος. Εννοούμε δηλαδή ότι από τι δημόσιο θα πρέπει να απομακρυνθούν κάποιοι άνθρωποι, και δεν εννοώ τους ανθρώπους που λιώνουν κάθε μέρα στη δουλειά, εννοώ τα κομματικά στελέχη που κάθονται σε κάποια γραφεία και ανακαλύπτουμε ότι κάθε μέρα εισπράττουν κάποιους παχυλούς μισθούς, ενώ δεν δουλεύουν. Για εμάς είναι ένας πολύ συγκεκριμένος κατάλογος τον οποίο θα πρέπει να υπηρετήσουμε.

Για το ενδεχόμενο εκλογών:

Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε εκλογές «αύριο», γιατί θα προσπαθήσουν οι 153 και ο Τσίπρας να μακρύνουν τον χρόνο. Πρώτον, γιατί είναι η εξουσία έχει μια γλύκα: Οι κουστωδίες, τα μεγάλα γραφεία, οι συνεργάτες, το βόλεμα των δικών τους παιδιών. Άρα οι 153 είναι δεμένοι με την εξουσία, δεν είναι μόνο ο δικός τους μισθός, είναι και οι γύρω γύρω, γι΄αυτό θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία. Δεύτερον οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πολιτική αναταραχή στη χώρα.

Για τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά:

Υπάρχουν πράγματα όμως, όπως η αλλαγή των κανόνων συνδικαλιστικής δράσης, που εμείς θα την ψηφίζαμε. Προφανώς οι συνδικαλιστές πρέπει να έχουν δύναμη, αλλά αυτή η δύναμη δεν πρέπει να πηγάζει από τις παροχές του κράτους, αλλά από την ψήφο του κόσμου. Την απελευθέρωση των απολύσεων δε θα τη ψήφιζα γιατί το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή δεν είναι το να μπορεί κανείς να απολύει κάποιος εργοδότης ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα της είναι ότι παρά τους χαμηλούς μισθούς και τις χαμηλές αξίες (ακινήτων κτλ), βρισκόμαστε σε εποχή που δεν επενδύει ο κόσμος. Ούτε ο Έλληνας επενδύει ούτε βέβαια και ο ξένος. Οι Έλληνες βγάζουν τα από το στρώμα για να πληρώσουν τους φόρους μόνο, γιατί έχουν μια ανασφάλεια γιατί δε ξέρουν αν αύριο θα έχουν να πληρώσουν παραπάνω φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Για τις επενδύσεις:

Καθυστερούν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Καθυστερεί το Ελληνικό, ενώ το έχει ψηφίσει η Βουλή και το έχει αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πιει το χαπάκι, δηλαδή, και έχει αποφασίσει ότι τέλος η αντίσταση. Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έχεις πολιτικούς, ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους, που δεν έχουν βγάλει μεροκάματο, που δεν έχουν σταθεί στην ουρά, που δεν έχουν νιώσει και άνεργοι, που δεν έχουν πονέσει. Έτσι δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στη διοίκηση. Περνάει ο χρόνος, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται. Εννοώ ότι ο χρόνος στην πολιτική, όπως και ο χρόνος στην ιατρική, είναι πολύ σημαντικός. Εάν το φάρμακο δεν δοθεί στον σωστό του χρόνο, χαιρέτα τον άρρωστο. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική. Εάν τα μέτρα και οι αποφάσεις δεν παίρνονται τη σωστή χρονική στιγμή, χαιρέτα την οικονομία. Και σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα. Επίσης αν δεν απελευθερωθούμε από τα δεσμά, ενός γραφειοκρατικού, αντιπαραγωγικού κράτους, δε θα υπάρχουν επενδύσεις στη χώρα. Δε θα έρθουν ξένοι. Γιατί θέλουν ένα περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατία και με συγκεκριμένες προοπτικές φορολογίας, ασφαλιστικών. Αν αυτά δεν σταθεροποιηθούν στη χώρα, δε θα δούμε άσπρη μέρα.

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Θα την ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2017. Όταν εμείς λέγαμε να γίνει αξιολόγηση, για να δούμε ποιοι διδάσκουν τα παιδιά μας, μας έλεγαν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Γίνεται η αξιολόγηση.

Για τα λάθη στη διαπραγμάτευση:

Όλοι δέχονται ότι στα αχαρτογράφητα νερά, κάναμε λάθος με τα μνημόνια. Η πολιτική κάστα της χώρας έκανε λάθος. Πήγαν στο εξωτερικό και είπαν «χρεοκοπήσαμε» και μετά ζήτησαν και μια συνταγή για το τί θα κάνουν αύριο. Και βέβαια οι ξένοι, το ΔΝΤ, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της χώρας έδωσαν και λύσεις που ήταν έξω από την οικονομία της χώρας. Αλλά ας μην ρίχνουμε την ευθύνη πάντα στους άλλους, όπως κάνουν τώρα και από τη Νέα Δημοκρατία, που λένε «πως αυτοί φταίνε που μας είπαν να το κάνουμε». Φταίνε αυτοί που κυβερνούσαν. Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε χθες ότι μας στοίχισε πολλά η αναβλητικότητα του 2015. Αλλά τα λεφτά που μας στοίχισε η διαπραγμάτευσή τους, δεν ήταν από την τσέπη των πατεράδων τους. Ήταν από αυτούς που πρέπει να προστατεύεις κάθε μέρα: τους ανέργους, τις φτωχές οικογένειες. Αυτοί πληρώνουν τα σπασμένα μιας αναποτελεσματικής κομματικής πολιτικής.

Για τον επαναστατικό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού στον Φ. Κάστρο:

Έχουμε ένα πολιτικό που την ίδια στιγμή, εκθειάζει τη Μέρκελ και τον Κάστρο. Τη Μέρκελ για να προσελκύσει τους ξένους και τον Κάστρο για το πόπολο, που θέλει και μια επανάσταση στη Λατινική Αμερική. Αυτή είναι η τυχοδιωκτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και με τη Μέρκελ και με τον Κάστρο. Δε γίνεται και με τους δύο. Ή θα έχουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική, με δικές μας ευθύνες και δικές μας αποφάσεις, ή η χώρα θα πηγαίνει από μνημόνιο σε μνημόνιο και θα συνεχίσουν την κοροϊδία του λαϊκισμού. Άλλο λαϊκή πολιτική και άλλο λαϊκισμός. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια λαϊκή πολιτική αλλά ο λαϊκισμός είναι η εξαπάτηση του λαού. Η χώρα δεν έχει ανάγκη παλιές συνταγές, γιατί και οι παλιές συνταγές στην χρεοκοπία μας οδήγησαν. Η χώρα έχει ανάγκη από νέο σχέδιο.

Για τα εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χωρά:

Με μια Ελλάδα χρεοκοπημένη και ηττημένη, τα εθνικά προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Όταν όλοι στα Βαλκάνια “βγάζουν γλώσσα” στην Ελλάδα, όταν ξεθάβουν τα παλιά κείμενα και τα αμφισβητούν τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι απλώς σε θεωρούν ανίσχυρο και αδύναμο οικονομικά. Γιατί η σύγχρονη διπλωματία θέλει κυρίως οικονομική δύναμη. Να σκέφτεται ο άλλος ότι η Ελλάδα παραμένει μια δυνατή χώρα. Βλέπετε τι γίνεται με τον Ερντογάν. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο. Και θα πρέπει η χώρα να λάβει υπόψη της ότι το κόστος στην οικονομία μπορεί να είναι αύριο κόστος επί των εδαφών της, επί των πληθυσμών της, επί της κυριαρχίας της. Αύριο στο Ζάππειο κάνουμε μια εκδήλωση με τίτλο «Οι γείτονες έχουν νεύρα». Και θα μιλήσει και ο κ. Βούτσης, και η κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Ροζάκης και ο κ. Τσούκαλης. Γιατί στα εθνικά θέματα και στο χρέος πρέπει να βρούμε μια λύση όλοι μαζί γιατί το οποιοδήποτε λάθος ,στα εθνικά θέματα και στο χρέος, θα το πληρώσουν τα εγγόνια μας. Άρα πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε τις αποφάσεις, ανεξαρτήτως ποιος έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά. Και εμείς, ενώ είμαστε πολύ αυστηροί με την κυβέρνηση, είμαστε διατεθειμένοι στα εθνικά θέματα να συζητήσουμε. Και έχουμε κάνει και μια πρόταση, την οποία με χαρά βλέπω ότι αποδέχονται κι άλλες πολιτικές δυνάμεις: να υπάρξει ένα Συμβούλιο Ασφαλείας στη χώρα ώστε οι αποφάσεις στην Εξωτερική Πολιτική να είναι διαχρονικές. Να μην είναι του Σαμαρά, του Τσίπρα ούτε αύριο του Θεοδωράκη ή του Μητσοτάκη. Να είναι της χώρας, να είναι όλου του δημοκρατικού, πατριωτικού μετώπου.

Για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό:

Επιμένω ότι το έγκλημα που έχουμε κάνει με τα χιλιάδες παιδιά που έφυγαν έξω και έχουν βρει δουλειά εκεί, προσφέροντας στο ΑΕΠ της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, είναι ένα σύγχρονο έγκλημα. Πάντα κάποιοι φεύγουν στο εξωτερικό αλλά τώρα φεύγουν διωγμένοι. Και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Να στρίψουμε το καράβι ώστε να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν εδώ.

Για το εάν έχει πει στη μητέρα του ότι θα μειωθεί η σύνταξή της:

Υπάρχει μια προτεραιότητα, να μην το λέμε στους δικούς μας ανθρώπους, αλλά στην κοινωνία. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορώ να βοηθήσω εγώ τη μάνα μου ή τα αδέρφια μου. Σημασία έχει ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε τη μάνα τους, ούτε τα αδέλφια τους.