Η βρετανική πλατφόρμα ενημέρωσης και πολιτικής ανάλυσης «Open Democracy» φιλοξενεί άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, με τίτλο «Η λύση για την Ελλάδα αποτελεί λύση και για την Ευρωζώνη».
Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε σημαντικές βελτιώσεις, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για τα έτη 2015 και 2016», ενώ και οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Φυσικό επακόλουθο της υλοποίησης αυτού του γενναίου και τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οφείλει να είναι το να τηρήσουν οι θεσμοί με τη σειρά τους τις δικές τους δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για ελάφρυνση χρέους και τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ιδιαίτερα στα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτήρησης, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:
Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχει στην ατζέντα του την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες και καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία, έχει καταφέρει πολλά εντός πιεστικού χρονοδιαγράμματος, τηρώντας και εφαρμόζοντας τη συμφωνία. Τώρα είναι η σειρά των θεσμών να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, γεγονός το οποίο έχει αναγνωρισθεί πολλές φορές δημοσίως από την Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ΕΚΤ, το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων ηγετών.
Οι θετικοί δημοσιονομικοί δείκτεςΤα στοιχεία για την ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας, τα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. H ελληνική κυβέρνηση κατάφερε σημαντικές βελτιώσεις, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για τα έτη 2015 και 2016. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τα έτη 2017 και 2018 γεννούν αισιοδοξία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται σε 2.7% το 2017 και 3.1% το 2018, ενώ η ανεργία θα μειώνεται σταδιακά, αγγίζοντας το 22.3% το 2017 και 20.3% αντιστοίχως για το 2018.
Η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να καταστούν ρεαλιστικοί από το 2018 και μετά, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και θα συμβάλλει στη βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αύξησε τις σχετικές δαπάνες για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τη στελέχωση και αγορά επαρκούς εξοπλισμού στα νοσοκομεία, την διατήρηση απαραίτητων προνοιακών επιδομάτων και τη διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος.
Επίσης, αναπτύσσεται σταδιακά και θα εφαρμοστεί το 2017, σε ολόκληρη την επικράτεια, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο αφορά έως 700.000 Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Το ασφαλιστικό σύστημα, οι υπηρεσίες υγείας, τα εργασιακάΟι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν πίσω τους «καμένη γη». Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, ενώ ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας – κάτι το οποίο αντιμετώπισε με τόλμη και αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα προβλήματα παραμένουν έπειτα από τόσα χρόνια σπατάλης και «ρεμούλας», ωστόσο στο ασφαλιστικό ζήτημα επιχειρήθηκε μια γενναία και επώδυνη μεταρρύθμιση που μακροπρόθεσμα καθιστά το σύστημα βιώσιμο, με το «βάρος» να δίνεται στην προστασία των αδύναμων εισοδημάτων.
Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων -ένα από τα μείζονα αντικείμενα της παρούσας διαπραγμάτευσης- η ελληνική κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Ιουλίου 2015, και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο και τους όρους που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες, αλλά συνολικά στους Ευρωπαίους πολίτες, να τηρήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αναγνωρισθεί η ανάγκη αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτήρησης, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ότι έχει μειωμένα δικαιώματα ή ότι η αγορά εργασίας θα πρέπει να απορρυθμιστεί πλήρως.
Ελάφρυνση χρέους και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους με συγκεκριμένα, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, σύμφωνα με την απόφαση-πλαίσιο που πήρε το Eurogroup στις 24 Μαΐου του 2016. Σε πρακτικό επίπεδο, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων. Τα σημαντικά, θετικά αποτελέσματα και η αισιόδοξη προοπτική που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν και να αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία, μέσα από τη μείωση της φορολογίας, την αύξηση των επενδύσεων και την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και οικονομικοί αναλυτές έχουν αναγνωρίσει πλέον -έστω και αργά- πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει, αφήνοντας πίσω ύφεση και φτώχεια.
Η Ευρωζώνη περνά την πιο δύσκολη και σύνθετη περίοδο από την ίδρυσή της. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, στον κόσμο της εργασίας και στους επενδυτές, είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να δώσουν πολιτικές λύσεις και να συμβιβάσουν καταστάσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να προκύψει από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.