Ηχηρή παρέμβαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για εθνικά θέματα, οικονομία και προσφυγικό

paulopoulos3Ηχηρή παρέμβαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω της ΕΡΤ για εθνικά θέματα, οικονομία και προσφυγικό. Ο Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία πως η Ελλάδα δεν θα μένει απαθής απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Στην εφ’ όλης τη ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Επωνύμως» και στον Βασίλη Ταλαμάνγκα, τόνισε πως «δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, και το κάνουμε αυτό και για την ίδια την Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι στην Τουρκία υπάρχει μία παράκρουση ιστορικού μεγαλείου. Ο κ. Παυλόπουλος καυτηρίασε τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, στο προσφυγικό, αλλά και στην ψήφο των ομογενών.

«Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της»

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει την πορεία της στην Ευρώπη και μάλιστα μπορεί να συμβάλει με το δικό της «εθνικό οβολό» στο «να ξαναβρεί η ΕΕ το δρόμο της», διευκρινίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια διπλή κρίση που τη φέρνει αντιμέτωπη με τη διάλυση, αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τα κενά και σταθεί στα πόδια της, τότε το μέλλον μας είναι δεδομένο όπως και των άλλων λαών της Ευρώπης» σημείωσε.

Σημείωσε πως οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν το δικό τους λόγο όχι όμως με την έννοια της αντιπαράθεσής με τον Βορρά. «Πρέπει να διαμορφώσουμε φωνή για να θυμίζουμε στην Ευρώπη τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», είπε, προκειμένου να είναι δεδομένη η συνοχή της Ευρώπης.

«Πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμιστεί το χρέος»

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα τους χρέους, τονίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ρύθμισή του, ενώ επέκρινε τη στάση που έχει τηρήσει το ΔΝΤ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης των ελλειμάτων δημιούργησε την τεράστια κρίση χρέους –«μια βόμβα, όπως είπε το ΔΝΤ, αλλά το είπε αργά» – στην ευρωζώνη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σημείωσε πως ο ίδιος θεωρούσε πάντοτε ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο, λόγω της βίαιης συρρίκνωσης του ΑΕΠ από την πολιτική λιτότητας. «Το 2011 λέγαμε για να συνεχιστεί ο διάλογος ότι με τα τότε δεδομένα το χρέος είναι διαχειρίσιμο και πρέπει μελλοντικά να γίνει κάτι. Έπρεπε να υπάρξει ρύθμιση. Δεν είναι νοητό το κούρεμα του χρέους ειδικά από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ESM. Απαγορεύεται το κούρεμα. Σωστά το έλεγε ο Σόιμπλε.Έλεγε όμως τη μισή αλήθεια, αφού δεν έλεγε πως μπορεί να ρυθμιστεί το χρέος.», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως είπε η περίπτωση της Ελλάδας βρήκε ανέτοιμη την Ευρώπη απέναντι στον «παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο» -που ξεκίνησε μετά το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers- και προσέφυγε στο ΔΝΤ, το οποίο επέβαλε στη χώρα μας λάθος πρόγραμμα.

Ο πρώτος πολίτης της χώρας, έβαλε ξανά στο τραπέζι το ζήτημα του ευρωομολόγου, καθώς η ΕΚΤ δεν διαθέτει τις δυνατότητες που έχει η αντίστοιχη αμερικανική FED για την θωράκιση της ΕΕ. «Χωρίς το ευρωομόλογο για να αντιμετωπιστεί το χρέος ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, η οποία γιγαντώνεται και μετατρέπεται και σε τραπεζική», σημείωσε.

«Η Ευρώπη να λάβει τα μέτρα της για την προσφυγική κρίση»

Ακόμη, στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες της Ευρώπης για το προσφυγικό. «Η Ευρώπη βρίσκεται κάτω από δύο χαμηλά βαρομετρικά που δημιουργούν την τέλεια καταιγίδα. Εάν δεν κακοφορμίσει αυτός ο συνδυασμός οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, μπορούμε να την αποφύγουμε, γιατί και τα δύο αυτά ζητήματα πλήττουν της καρδιάς της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ευρώπη έπρεπε να είχε φροντίσει από νωρίς για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, «ήταν δικό της θέμα», είπε και εξήρε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου που είπε πως είναι δυνατόν 500 εκ. Ευρωπαίοι, να μην μπορούν να διαχειριστούν ένα εκατ. πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε επίσης στη στάση μερίδας ηγετών, αποδοκιμάζοντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για φοβικά σύνδρομα και έλλειψη αντίληψης του τι σημαίνει Ευρώπη.

«Μας καταλόγισε ότι δεν ξέρουμε να φυλάμε θαλάσσια σύνορα. Δεν ξέρει τι είναι θάλασσα. Δεν ξέρει όμως ούτε τι είναι άνθρωπος», είπε και τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να παίρνει τα μέτρα της απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Η ΕΕ δεν είναι ευκαιριακός χώρος, πρέπει να προσαρμοστούν και αυτοί στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι της αναλογεί», τόνισε.

«Δεν κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα»

Για τα εθνικά θέματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε «μια μόνο διάφορα έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Όλα τα άλλα τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε..».

«Μου λένε ότι ο Ερντογάν κάνει τις δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.Όταν όμως επιβουλεύεται τη Συνθήκη της Λωζάνης επιβουλεύεται σύνορα ευρωπαϊκά. Εμείς δε θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω – και το κάνουμε αυτό και για την ίδια Ευρώπη», είπε και κάλεσε τον Ερντογάν να θυμηθεί ότι σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, η Ελλάδα αποτελεί το πρώτο παράθυρο προς τη Δύση. Προς αυτήν την κατεύθυνση του απηύθυνε «έκκληση να μην ωθήσει σε πράγματα που θα βλάψουν πρωτίστως τη χώρα του». «Η Ευρώπη θα αμυνθεί αν χρειαστεί και θα αντέξει», τόνισε.

Ερωτηθείς για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, είπε ότι εξαρτάται από την ίδια όμως «δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το έχει δείξει».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο Ερντογάν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Καταλόγισε στην Τουρκία πως αυτήν την περίοδο παρουσιάζει μια παρακρουση οθωμανικής αυτοκρατορίας, μια έπαρση ιστορικού μεγαλείου, «όμως είναι χαρακτηριστικό της ότι στήνει προγεφυρώματα και τα πιάνει μετά. Γι αυτό και δεν αφήνουμε να πέσει τίποτα κάτω», είπε.

Κυπριακό: Επίλυση αποκλειστικά στη βάση ευρωπαϊκής λύσης

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η επίλυσή του θα γίνει αποκλειστικά στη βάση της ευρωπαϊκής λύσης, όπως άλλωστε επιβάλλει η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ. Εξέφραξε ωστόσο απαισιοδοξία με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας. Τόνισε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα, ελληνοτουρκικό, ελληνοκυπριακό ή τουρκοκυπριακό, αλλά για διεθνές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκό. «Γι αυτό λέμε και στον κ. Ερντογάν και στον κ. Ακιντζη, στο πλαίσιο δικοινοτικών συνομιλιών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη Κυπριακή Δημοκρατία που δεν είναι συμβατή με το κεκτημένο της Ευρώπης».

«Η ευρωπαϊκή λύση σημαίνει πρώτον, ομοσπονδιακό κράτος – συνομοσπονδία αποκλείεται. Δεύτερον, μια ενιαία κυριαρχία – γεγονός που αποκλείει στρατεύματα Κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις- και μία ιθαγένεια. Αυτές είναι οι βάσεις που έχουν μπει στις συζητήσεις, σημείωσεο κ Παυλόπουλος, και πρόσθεσε ότι είναι «σημαντικό να αντιληφθεί ο κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι δυνατόν να κοιτάζει κατά την Ανατολή αλλα και κατά τη Δύση».

Για την ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται την ιστορία της

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καυτηρίασε και τις αλυτρωτικές διαθέσεις της ΠΓΔΜ διαμηνύοντας στους βόρειους γείτονες της Ελλάδας πως όσο ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, δεν μπορούν να έχουν ευρωπαϊκή πορεία.Επισημανε ότι η χώρα οφείλει να γνωρίζει ότι το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο επιβάλλει, όποιο κράτος γίνει μέλος της ΕΕ να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις έναντι άλλων, γιατί τότε παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Δεν ξέρουν τι γίνεται όταν έχεις ένα όνομα που βοά στη κυριολεξία αλυτρωτισμό;», όπως είπε χαρακτηριστικά. Διευκρινισε ότι το βέτο δικαιούται να το θέσει μια χώρα, που θα κληθεί να αποφασίσει και εκείνη, εάν θα πρέπει τα Σκόπια να μπουν στη Ε.Ε. Το βέτο, λοιπόν, υπάρχει διότι το κράτος των Σκοπίων δεν πληροί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν είναι ελληνική θέση, είναι ευρωπαϊκή, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ομογένεια εκφράζει την παγκοσμιότητα της Ελλάδας – Τους οφείλουμε την ψήφο

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε μήνυμα προς τους ομογενείς οι οποίοι όπως είπε εκφράζουν την παγκοσμιότητα της Ελλάδας. «Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά και την ψήφο στις εκλογές. Είναι ο μόνος εκτελεστικός νόμος του συντάγματος που δεν έχει εφαρμοστεί. Ολες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλουμε ώστε να τους βοηθήσουμε να συμμετάσχουν ενεργά στο γίγνεσθαι της Ελλάδας», κατέληξε.

Πηγή: ert.gr