«Το ΔΝΤ υψώνει τοίχο στα εργασιακά»… Με τη φράση αυτή κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιέγραφαν χθες την άκαμπτη στάση του Ταμείου, που εμμένει στην απορρύθμιση, στυλώνοντας τα πόδια απέναντι στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.
Μετά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου η απόσταση ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές παρέμενε αγεφύρωτη στα κρίσιμα μέτωπα που θα κρίνουν τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Και επειδή το εργασιακό θα κλείσει ως «πακέτο» μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, μέχρι χθες και λίγο πριν από το σημερινό Eurogroup παρέμενε στο σημείο μηδέν. Δεδομένης της εμβληματικής σημασίας που έχουν τα εργασιακά για την κυβέρνηση και της κεντρικής θέσης που έχουν πάρει στο κάδρο της δεύτερης αξιολόγησης, θεωρείται βέβαιο πως όλα θα κριθούν σε επίπεδο πολιτικής και όχι τεχνικής συμφωνίας. Πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα που «κουμπώνει» με τη συνολική εικόνα, όπως λένε οι γνωρίζοντες τις ισορροπίες στο παρασκήνιο.
Η εμπλοκή
Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση εξηγούν πως η εμπλοκή προέρχεται κυρίως από το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο, παρά τα πορίσματα της Επιτροπής «Σοφών» και της ΔΟΕ -που ήταν προαπαιτούμενα από το Μνημόνιο- επιμένει πως:
– Τα όρια για τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να αυξηθούν από 5% σε 10%. Το Ταμείο στυλώνει τα πόδια. Οι Ευρωπαίοι δεν επιμένουν, αλλά δεν το αφαιρούν από το κείμενό τους.
– Το υπουργικό βέτο πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα σύστημα απλής ειδοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) από τον εργοδότη. Η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται πως είναι δύσκολο να διατηρηθεί το υπουργικό βέτο ως έχει, εν όψει της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ και δεδομένου πως δεν συμβαδίζει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο προέλεγχος όμως είναι σημαντικός για το υπουργείο Εργασίας. Προτείνει έτσι αλλαγή της σύνθεσης του ΑΣΕ, ώστε να είναι πιο ισορροπημένο, με τον όρο να διατηρεί έναν ουσιαστικό προέλεγχο. Εκεί «κλωτσάνε» οι θεσμοί και στήνεται το «μπρα ντε φερ»: το ΑΣΕ θα δέχεται απλώς την προειδοποίηση ή θα ασκεί προέλεγχο;
Κι ενώ το ΔΝΤ εμμένει στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, απορρίπτοντας ανατροπές στα όσα επέβαλε το 2012, άλλο τόσο η ελληνική πλευρά εμμένει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στο «δίχτυ ασφαλείας» για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις. Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης συντάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου.
Στις διαπραγματεύσεις οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν με παραδείγματα πως έχουν τον μηχανισμό για να ελέγχουν την αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για να επανέλθει η δυνατότητα επέκτασής τους. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το σύστημα «Εργάνη».
Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, μέσω της «Εργάνης» μπορεί κανείς να ελέγξει την κάλυψη μιας σύμβασης, γνωρίζοντας τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπογράφει. Οι θεσμοί το «ακούνε» διατηρώντας αμφιβολίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
πηγή: ethnos.gr