Χαρίτσης: Ερχεται ρύθμιση για τον οργανισμό διαπίστευσης

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ήδη δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση που εξασφαλίζει την συμμόρφωση του εθνικού οργανισμού διαπίστευσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα του ευρωπαϊκού φορέα διαπίστευσης ΕΑ.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αναστολή των εξαγωγών της χώρας λόγω απώλειας της αναγνώρισης του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης από τον ευρωπαϊκό φορέα διαπίστευσης.

Κανένας κίνδυνος δεν υφίσταται για τις ελληνικές εξαγωγές και τον κλάδο της πιστοποίησης. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ήδη δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση που εξασφαλίζει την συμμόρφωση του εθνικού οργανισμού διαπίστευσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα του ευρωπαϊκού φορέα διαπίστευσης ΕΑ (European cooperation for Accreditation), αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπ. Οικονομίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε πως παρακολουθεί το θέμα και ότι το Υπουργείο έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η βεβιασμένη και κακοσχεδιασμένη συγχώνευση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χαρίτσης θύμισε ότι η τότε κυβέρνηση προχώρησε στη συγχώνευση παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις περί ασυμβιβάστου των τριών οργανισμών, που προέβαλλε η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαπίστευσης, επισημαίνοντας πως:

«Για μία ακόμα φορά καλούμαστε να διορθώσουμε τα σπασμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στη σπουδή της να εμφανίσει μεταρρυθμιστικό έργο και περιορισμό των δαπανών, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συγχώνευσε το 2013 τον ΕΣΥΔ με τον ΕΛΟΤ και το ΕΙΜ, χωρίς καμία μελέτη και δίχως να λάβει υπόψη τις ενστάσεις του ευρωπαϊκού φορέα διαπίστευσης, παραβιάζοντας ευθέως την κοινοτική νομοθεσία για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς.

Το αποτέλεσμα είναι ο τελευταίος να ζητά τη διασφάλιση της αυτοτέλειας του ΕΣΥΔ προκειμένου να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ποτέ όμως δεν τέθηκε θέμα έξωσης του ΕΣΥΔ από το ευρωπαϊκό σύστημα διαπίστευσης -πόσο μάλλον μπλοκάρισμα των ελληνικών εξαγωγών- όπως κινδυνολογούν διάφορα δημοσιεύματα.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία και προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος, που ανέκυψε από την προχειρότητα των προκατόχων μας».

πηγή: euro2day.gr