Ανακριβείς απεικονίσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη διαχρονική και αληθή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, περιέχουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν προσφάτως για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για τους οποίους ζητείται από τους πολίτες που έχουν αντιρρήσεις, μέσα σε δύο μόλις μήνες, να υποβάλλουν πληρώνοντας μάλιστα υψηλό αντίτιμο, τις σχετικές αντιρρήσεις τους.
Το μείζον αυτό θέμα απασχολεί από την πρώτη στιγμή την Περιφερειακή Αρχή και για αυτό εισάγεται προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, για την οποία αποστέλλεται σήμερα η σχετική πρόσκληση.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32, ισόγειο) και τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ενώ ειδικός αγορητής θα είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Αυγέρης.
Στόχος της συζήτησης είναι να καταλήξουμε στις τελικές προτάσεις που θα αποτελέσουν το κεντρικό κείμενο που θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τα προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως στα εξής σημεία:
– Η κατάρτιση των δασικών χαρτών εδράζεται στη χρήση και αντιπαραβολή φωτογραφικών/φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από το 1945, μιας περιόδου που ήταν μετά την έξοδο της χώρας από την κατοχή, καθώς και το 2007. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιλέγεται να επανέλθουμε σήμερα στην τότε εποχή.
– Είναι προβληματικός ο χαρακτηρισμός εκτάσεων που εμφαίνονται ως δασικές και υπάρχει ασυμφωνία με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ιδιαίτερα μεγάλης επιφάνειας ως αναδασωτέων, εκ των οποίων οι περισσότερες εμφανίζουν αγροτική μορφή και στις δύο αεροφωτογραφίες.
– Στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος παρατηρούνται αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις αναφορικά με την αποτύπωση της μορφής και της χρήσης σημαντικών εκτάσεων γης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ηλείας από συνολική έκταση 2,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων έκταση περίπου 720.000 στρεμμάτων έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα από την πυρκαγιά του 2007.
– Είναι ιδιαίτερα πιεστική η μόλις δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών
– Ο χαρακτήρας του μέτρου φέρεται να είναι εισπρακτικός, αφού υπάρχει υποχρεωτική δαπάνη για την υποβολή αντιρρήσεων.
– Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ο κίνδυνος από τη μεταβολή του χαρακτηρισμού μιας ήδη χρησιμοποιούμενης ως αγροτικής έκτασης σε δασική, για απώλεια χορηγούμενων ή χορηγηθεισών επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θέτει στην κρίση του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειάς μας, του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των φορέων που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση αυτή, ώστε να υπάρξει ένα τελικό κείμενο που θα εισηγηθούμε προς την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών και τις θέσεις μας για τα τέλη υποβολής αντιρρήσεων, όσο και για τη διαδικασία αυτή.
«Δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες να αναστατώνονται ξαφνικά και να υποχρεώνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με υπέρογκες δαπάνες να δουν τι συμβαίνει με τις ιδιοκτησίες τους. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή αφουγκραζόμαστε την αναταραχή των πολιτών και συζητάμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου η φωνή και οι ανησυχίες τους να φθάσουν και να εισακουστούν από την κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Και καταλήγει: «Είμαστε σίγουροι ότι με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το θέμα, θέτοντας πάνω στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, η κυβέρνηση δε θα αρνηθεί να μας εισακούσει. Με μεγάλη ευθύνη θα συνεχίζουμε να μαχόμαστε για το δίκιο των πολιτών μας και να επεξεργαζόμαστε λύσεις για το καλύτερο δυνατό».