Ερώτηση Θ. Μπρεδήμα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Αγ. Κων/νου Καλυβίων

Ερώτηση κατέθεσε προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ» Θόδωρο Μπρεδήμα σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Αγίου Κων/νου Καλυβίων μετά και τις καταστρεπτικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Ακολουθεί η ερώτηση:

κ. Δήμαρχε    

Έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μιας από τiς πλέον σημαντικές περιοχές της Καλαμάτας, όπως είναι αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου, που παρουσιάζει έντονο ιστορικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον από την εποχή της Τουρκοκρατίας, και τα μετεπαναστατικά χρόνια. Ιδίως από τον προ- παρελθόντα αιώνα η περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Καλυβίων ήταν το μοναδικό προάστειο  της πόλης με 2,5 χιλιάδες κατοίκους  και όταν η Καλαμάτα είχε 18 χιλιάδες αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της απογραφής του Δήμου το 1896.

Με  δεδομένη την δυνατότητα του συνοικισμού  αυτού μας προβληματίζει το γεγονός της μη ύπαρξης κανενός ενδιαφέροντος του δήμου στα θέματα πολεοδομικής ανάπτυξης του κυκλοφοριακού της Βορειοδυτικής περιοχής της Καλαμάτας, που περικλείεται μεταξύ των οδών Αρτέμιδος και ξεκινώντας από το σχολείο Μπενάκη και οδού Λεΐκων μέχρι Πλακωτά, δηλαδή μιας από τις πλέον ιστορικότερες, παλαιότερες πολυπληθέστερες και μεγάλης έκτασης περιοχής, αυτής της ενορίας Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Καλυβίων, ως προκύπτει:

1) Από αρχεία του ιερού ναού της ενορίας.

2) Εφημερίδα «Φαραί» της 14 Οκτωβρίου 1896 με αποτέλεσματα απογραφή Καλαμάτας.

3) Ιστορικό διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδος 1835 – 1912 του Ελ. Σκιαδά.

4) Γιάννη Αναπλιώτη. «Η Καλαμάτα στο χορό της Ιστορίας».

5) Αντώνη Μασουρίδη, «Αλαγονιακά».

6)Νίκου Ζερβή. Η Καλαμάτα το 1805 (όπως την είδε ο William Martin Leake

7) Ορέστη Χρυσοσπάθη, «Ιστορία της παλιάς Καλαμάτας».

Όπως είναι γνωστόν η περιοχή που πρώτη εντάχθηκε στην επέκταση του Σχ. Πόλεως του 1993, με μεγάλες έκτασεις ένταξης στο Σ.Π. με μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη, αλλά σε αυτή έγιναν οι μικρότερες αναπλάσεις δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων από το 1993, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια κλπ.

Οι προβληματισμοί μας επιβεβαιώνονται από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής αυτής με αιτία τον αποκλεισμό τους από τον κεντρικό κορμό της πόλεως (περιοχή Μιχαλαίικα) Προφ. Ηλία, Κουταλά, Κατσέϊκα, Κουραμπέϊκα κλπ με την ανύψωση μαύρων σημαιών, ο αποκλεισμός όλων των κατοίκων της περιοχής, από τους κόμβους Λεΐκων και Αρτέμιδος, με βασικότερα τα άρθρα στις τοπικές εφημερίδες της 4/1/2017 του γνωστού συμπολίτη μας γεωπόνου Δ. Ζαφειρόπουλου παλαιού αυτοδιοικητικού, που ζητά από τους αρμόδιους τη διάνοιξη των δρόμων της Βαγγ. Δράκου προς τον κόμβο Λεΐκων και της οδού που οδηγεί από την Αγ. Αναργύρων και 7ο Γυμνάσιο προς Αρτέμιδος και τον κόμβο αυτής.

Τα ακόλουθα στοιχεία που θα παραθέσουμε θα πρέπει να προβληματίσουν όλους τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο της Βόρειας και δυτικής περιοχής που παραβλάπτεται και κινδυνεύει. Και αυτά είναι:

α) Η ανατροπή της δέσμευσης προς τον δήμαρχο Νίκα, του Γ. Καρνέση (διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών), δηλαδή του εκπροσώπου του Ελληνικού Κράτους και του «Μορέα». Ότι «θα κατασκεύαζε τα 200 μέτρα του περιφερειακού δρόμου της Βόρειας γειτονιάς (είναι χωματόδρομος) μέσω του οποίου τα αυτοκίνητα που θα εξέρχονται από τον αυτοκινητόδρομο, από τον κόμβο Λεΐκων θα κατευθύνονται προς την πόλη (από της οδού Δράκου και Λεΐκων απέναντι από το 13ο Δημοτικό.

Την 20 Αυγούστου 2013 υπήρχε δέσμευση, παλαιά που δεν εφαρμόσατε, μήπως νέα  δέσμευση από τον «Μορέα» δεν εφαρμοσθή αφού η Δημοτική Αρχή δεν έχει καταχωρήσει ακόμα την πρώτη εφαρμογής στη νότια πλευρά  του δρόμου προς Λεϊκων

β) Στο έγγραφο της ΔΕΥΑΚ 5 περίπου μήνες προς τους κατοίκους της περιοχής Δράκου, ως απάντηση στις αναφορές τους για τις πλημμύρες της 7/9/16. η ΔΕΥΑΚ δηλώνει εκτός των άλλων, στην § 1 έως 4 γεγονότα και θέματα που δεν γνωρίζουμε, στην § 5 αναφερόμενη στην κατασκευή έργων, ότι θα γίνει προγραμματισμός σύμφωνα με τυχόν χρηματοδοτικά προγράμματα και τις οικονομικές δυνατότητές της. Και καταλήγει μετά την τυχόν ύπαρξη αυτών ότι η δυνατότης κατασκευή των προβλεπόμενων έργων, χωρίς να αναφέρονται ποία, θα πρέπει εκτός των άλλων, χωρίς να αναφέρει ποια άλλα, να έχει διανοιχθεί η οδός Ε. Δράκου σε όλο το πλάτος της Και

γ) Μετά την απόφαση 4152/23-01-2017 του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου που  αναφέρεται στην υπευθυνότητα του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων τα οποία ευρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων ενός εκάστου εις αυτό, ο Δήμος μας, πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει επανάληψη τέτοιων παρόμοιων ζημιών;.

Μετά τα ανωτέρω αναφερόμενα ΡΩΤΑΜΕ

  1. θα υπάρξει αλλαγή του τεχνικού προγράμματος ώστε ορισμένες τεχνικές δαπάνες να γίνουν σε έργα που θα προγραμματίσει ο Δήμος για την Βορειοδυτική γειτονιά όπως ζητούν οι συμπολίτες μας;

  2. Υπάρχουν τέτοια και ποια έχουν εντάξει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ συγκεκριμένα, ακόμα και το ύψος της δαπάνης των στην Βορειοδυτική γειτονιά από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ποια έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από τον Δήμο και ΔΕΥΑΚ από κρατικές χρηματοδοτήσεις ή ΕΣΠΑ; Και

  3. Πώς θα αντιμετωπίσει ο Δήμος μας την αστική ευθύνη αποκατάστασης ζημιών που υπέστησαν ιδιοκτήτες, από τις πλημμύρες της 7-9-16 ή μελλοντικών ευθυνών από αντίστοιχες πλημμύρες, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει αναθέσει υδρολογικές μελέτες που επηρρεάζουν την αύξηση των ομβρίων υδάτων, εκτός του ύψους βροχόπτωσης, αλλά και τεχνικών έργων, όπως ο Εθνικός δρόμος και αύξηση των δομημένων περιοχών με βάση την επέκταση του σχεδίου Πόλης;