Γράφει ο Απόστολος Γκούνης
Διανύοντας μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο ως χώρα, οφείλουμε όλοι να προτείνουμε αλλά και να υλοποιήσουμε ιδέες έτσι ώστε ο τόπος μας να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη του δυναμική.
Η Μεσσηνία σε πείσμα πολλών έχει διατηρήσει ένα καλό επίπεδο, έχοντας καταφέρει να εκμεταλλευτεί έστω και σε μικρό βαθμό τόσο τον πρωτογενή της τομέα όσο και τον τομέα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την ενίσχυση – βελτίωση του πρωτογενή τομέα, είναι η ιδανική στιγμή να τεθούν οι βάσεις και να προχωρήσει η υλοποίηση – δημιουργία Γεωργικής Σχολής στην Πελοπόννησο.
Με την παραγωγή να αποτελεί ένα τομέα που έχει ανεκμετάλλευτους συντελεστές και που πάσχει από τις μεμονωμένες και σπασμωδικές προσπάθειες, είναι ο καιρός μέσα από συντονισμένες κινήσεις να προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Υπό την σκέπη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πάντα στέκεται αρωγός σε ανάλογες προσπάθειες, οφείλουμε ως κοινωνία να συνεργαστούμε, με δομές όπως το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το Ινστιτούτο Ελαίας σε ρόλο πρωταγωνιστικό και να αξιοποιηθούν τα ανεκμετάλλευτα αγροκτήματα του ΕΘΙΑΓΕ σε Εύα και Ανάληψη στη Μεσσηνία, καθώς και όλες οι δομές του Υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων συνδυαστικά.
Η πρόταση αυτή μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει κλάδους και δομές όπως:
- Γεωργική θερινή Κατασκήνωση
- Επαγγελματικό Λύκειο
- Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ενηλίκων
- Ερευνητικό κέντρο συνδεδεμένο με τις σχολές του ΤΕΙ Πελοποννήσου
- Αξιοποίηση των αγροκτημάτων για εκπαίδευση αλλά και πειράματα
- Μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην διοίκηση αγροτικών οργανισμών και επιχειρήσεων (MBA in Agribusiness)
Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δημιουργώντας επαγγελματίες αγρότες και στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων με “αγροτική” παιδεία, μας περιμένουν καλύτερες μέρες. Ας το τολμήσουμε.
Ο Απόστολος Γκούνης είναι Οικονομολόγος – Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας