Επτά προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος
Η προέδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μίλησε σε περιφερειάρχες, δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετέχουν στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ & FRIEDRICH EBERT STIFTUNG: «Ανατροπή στο κράτος με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση», που γίνεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ.
H κ. Γεννηματά στην ομιλία της εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη τονίζοντας ότι:
«Η λέξη παρωδία είναι η πιο επιεικής για να χαρακτηρίσει κανείς την κυβερνητική παράσταση των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την ονομαζόμενη «αναθεώρηση του Καλλικράτη».
Τι εισηγούνται για το αυτοδιοικητικό αύριο; Ουδείς γνωρίζει, ούτε καν οι ίδιοι.
Ποια είναι η βάση της μεταρρύθμισής τους; Ένα πόνημα 443 σελίδων μιας Επιτροπής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μες στην άγνοια του, φαίνεται νόμιζε πως η μεταρρύθμιση είναι κάτι που αξιολογείται με το ζύγι. Πέταξαν στον αέρα ένα σωρό σελίδων και νόμιζαν ότι αυτό είναι μεταρρύθμιση.
Η αλήθεια είναι μία: Γνωρίζουν ότι καταρρέουν, ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, οι ελάχιστες σήμερα δυνάμεις τους στον αυτοδιοικητικό χώρο θα έχουν πλέον εξαϋλωθεί.
Γι αυτό οδηγούν την κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση σε ένα επικίνδυνο αλαλούμ».
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία της Φώφης Γεννηματά:
Φίλες και φίλοι
Είμαστε εδώ ενωμένοι και πιο δυνατοί.
Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας και ξανασυναντιόμαστε με στελέχη σε όλη την Ελλάδα
Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»
Η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα
Όμως δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω από την κατάσταση της χώρας που η Κυβέρνηση οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα.
Οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί και η ανικανότητά της να ολοκληρώσει θετικά την αξιολόγηση, παρατείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στην χώρα.
Με δραματικά αποτελέσματα. Η ύφεση επέστρεψε στην οικονομία, η ανεργία άρχισε και πάλι να αυξάνεται, το τραπεζικό σύστημα να μη χρηματοδοτεί την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή η υπερφορολόγηση και τα Κυβερνητικά μέτρα οδηγούν σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών αυξήθηκαν κατά 1,6 δις ευρώ τον Ιανουάριο.
Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την πολιτική τους όχι μόνο εξοντώνουν και φτωχοποιούν την Μεσαία τάξη, αλλά στερούν και από τους φτωχότερους την δυνατότητα κάθε οικονομικής ανέλιξης, εξεύρεσης εργασίας και βελτίωσης της θέσης τους, καταδικάζοντάς τους στην παραμονή στην φτώχεια με αντάλλαγμα κάποια μικρά επιδόματα.
Εδώ και 6 μήνες σπαταλά το χρόνο και τις αντοχές της χώρας, ετοιμάζοντας μια ακόμα συνθηκολόγηση ηττημένου.
Αλυσοδένει τη χώρα στο δίλημμα «Grexit ή Διαρκής λιτότητα», με νέα σκληρά μέτρα, με ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.
Μην περιμένει για αυτά καμιά συναίνεση ή συνενοχή από εμάς.
Τη χώρα μας την βοηθήσαμε σημαντικά και το 2015 και πρόσφατα με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την απόκρουση των απαιτήσεων των ακραίων συντηρητικών κύκλων και του ΔΝΤ.
Όμως οι ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ δεν μπόρεσαν, δεν ήθελαν, δεν ήξεραν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες.
Τώρα ο κ. Τσίπρας μετά την αποτυχία της δήθεν μάχης κατά της διαπλοκής που δεν ήταν παρά η δική του έφοδος για το στήσιμο της δικής του διαπλοκής, προσπαθεί να «πετάξει το μπαλάκι στην εξέδρα», στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να αλλάξει την πολιτική agenda.
Έτσι πότε ευτελίζει την διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πότε ζητά δάνεια με δυσβάσταχτα επιτόκια από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει ρουσφέτια και συχνά-πυκνά πλέον συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές.
Με δύο εξαιρέσεις όμως για τις οποίες αμύνεται μέχρι κεραίας.
Η πρώτη αφορά τις δικές του ευθύνες για την βύθιση της οικονομίας με κόστος 86 δις, το 3ο Μνημόνιο, τα capital controls και την απώλεια 20 δις από τις μετοχές του Δημοσίου στις Τράπεζες.
Η δεύτερη αφορά τις ευθύνες της δεξιάς για την καταστροφική για την οικονομία περίοδο 2004-2009.
Εμείς θα συμφωνήσουμε με όλες τις Εξεταστικές για λόγους αρχής.
Διαφάνεια για τους πάντες και παντού.
Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε.
Φυσικά μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα παρασυρθούμε στην διαλυτική agenda του κ. Τσίπρα, και σε μια ανούσια αντιπαράθεση.
Το μέτωπό μας είναι κύρια στραμμένο στα μεγάλα προβλήματα του Ελληνικού λαού και στον διάλογο με την Κοινωνία για τις νέες, σύγχρονες μεταρρυθμιστικές προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση και την νέα πορεία της χώρας.
Είμαι περήφανη για τις αυτοδιοικητικές διαδρομές που εμείς χαράξαμε
Γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ.
Πάλι μαζί στην αρχή μιας καινούργιας πορείας.
Έγνοια μας πάντα ο λαός και η πατρίδα.
Η δύναμη των ιδεών μας είναι πάντα ζωντανή.
Δεν είναι μόνο οι θεμελιακές μας αξίες, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, η ανοιχτή και αλληλέγγυα κοινωνία, η δικαιοσύνη.
Είναι και οι αξίες που συνδέονται άμεσα με τον πολίτη και τη δημοκρατία, η αποκέντρωση, η λαϊκή συμμετοχή, ο δημοκρατικός προγραμματισμός.
Είναι οι αξίες που οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, αυτοί που σήμερα είμαστε εδώ και πολλοί άλλοι σ’ όλη τη χώρα υπηρετήσαμε και υπηρετούμε.
Είμαι περήφανη για την κοινή μας πορεία, για τους δρόμους που ανοίξαμε δεκαετίες τώρα, για τις αυτοδιοικητικές διαδρομές που εμείς χαράξαμε.
Για μένα ήταν και μοίρα και επιλογή.
Με την Αυτοδιοίκηση γαλουχήθηκα, όταν στα πρώτα βήματά μας την δεκαετία του ‘80 ο Γιώργος Γεννηματάς έδωσε το στίγμα των δημοκρατικών αλλαγών στο Κράτος, όταν έγιναν οι πρώτες και θεμελιώδεις «ανατροπές» με Αποκέντρωση.
Τίποτα δε θυμίζει σήμερα την Ελλάδα του 1981 με τους 6.500 Δήμους και Κοινότητες εκδοτήρια ληξιαρχικών πράξεων και … ψηφισμάτων και τα ελάχιστα έργα «κατόπιν ενεργειών» του πελατειακού κράτους της Δεξιάς.
Οι 325 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες σήμερα είναι σύγχρονοι οργανισμοί που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Δεξιά και παραδοσιακή αριστερά πολέμησαν με πάθος τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ
Έχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι η Δεξιά πολέμησε με πάθος όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση και η παραδοσιακή Αριστερά έπραττε το ίδιο, όταν δεν υποβάθμιζε το διάλογο με την απουσία της.
Τιμούμε το παρελθόν μας, αλλά και το κρίνουμε αυστηρά.
Στόχος μας να το υπερβούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.
Γιατί αυτό που κυρίως μας αφορά, είναι το μέλλον, είναι αυτό που μας έφερε εδώ σήμερα.
Ένα μέλλον με τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη ξανά στο προσκήνιο.
Αναγεννημένη, να ανοίγει καινούργιους δρόμους.
Η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η Κυβέρνηση έχει σχέση εχθρότητας με το θεσμό και 25 μήνες τώρα δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δυναμική του, ούτε γνωρίζει τα προβλήματά του.
Η πολιτική της Κυβέρνησης και στην Αυτοδιοίκηση κινείται μεταξύ καθεστωτισμού και συγκεντρωτισμού.
Τη μια προσπαθεί να υποκαταστήσει τους αιρετούς με τοποτηρητές του Υπ. Εσωτερικών και την άλλη προσπαθεί να τους αποδυναμώσει με τέτοιες προτάσεις, όπως αυτή που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό.
Παρωδία η ονομαζόμενη «αναθεώρηση του Καλλικράτη».
Η λέξη παρωδία είναι η πιο επιεικής για να χαρακτηρίσει κανείς την κυβερνητική παράσταση των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την ονομαζόμενη «αναθεώρηση του Καλλικράτη».
Τι εισηγούνται για το αυτοδιοικητικό αύριο; Ουδείς γνωρίζει, ούτε καν οι ίδιοι.
Ποια είναι η βάση της μεταρρύθμισής τους; Ένα πόνημα 443 σελίδων μιας Επιτροπής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μες στην άγνοια του, φαίνεται νόμιζε πως η μεταρρύθμιση είναι κάτι που αξιολογείται με το ζύγι. Πέταξαν στον αέρα ένα σωρό σελίδων και νόμιζαν ότι αυτό είναι μεταρρύθμιση.
Η αλήθεια είναι μία: Γνωρίζουν ότι καταρρέουν, ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, οι ελάχιστες σήμερα δυνάμεις τους στον αυτοδιοικητικό χώρο θα έχουν πλέον εξαϋλωθεί.
Γι αυτό οδηγούν την κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση σε ένα επικίνδυνο αλαλούμ.
Την ίδια στιγμή, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες από μια παλινόρθωση της Δεξιάς.
Στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο της ΝΔ απουσιάζουν παντελώς τόσο η αποκέντρωση όσο και η αυτοδιοίκηση.
Η απουσία δεν είναι τυχαία, πόσο μάλλον που ο σημερινός της αρχηγός έδωσε δείγμα αντι-μεταρρυθμιστικής πολιτικής ως Υπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και είναι έξω από τη λογική τους η αποκέντρωση. Είναι όψεις του ίδιου νομίσματος του συγκεντρωτισμού.
Η αυτοδιοίκηση είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη
Εμείς πιστεύουμε στην Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη. Στην πράξη όχι στα λόγια.
Σήμερα όλοι μιλούν για την ανάπτυξη, αλλά στα λόγια.
Την ανάπτυξη περιγράφει ο Πρωθυπουργός της «πρώτης φορά Αριστεράς» και με την πολιτική του βαθαίνει την ύφεση, οδηγεί τη χώρα σε τριτοκοσμικές συνθήκες και φτωχοποιεί το λαό.
Την ανάπτυξη περιγράφει ο επίδοξος Πρωθυπουργός της Δεξιάς και την αφήνει στις ορέξεις της ασύδοτης αγοράς, του χωρίς όρους και όρια ανταγωνισμού.
Την ανάπτυξη περιγράφουν ακόμη και οι εραστές της δραχμής και αποκρύβουν την καθολική χρεοκοπία της χώρας που θα τη συνοδεύσει.
Σήμερα όλοι μιλούν για την ανάπτυξη.
Δεν απαντούν, όμως, αν είμαστε διατεθειμένοι και πως να ανατρέψουμε ριζικά τις χρόνιες παθογένειες ενός συστήματος που συντηρεί το σπάταλο κράτος. Ενός συστήματος που εμποδίζει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και καταδικάζει τη χώρα σε ύφεση και στασιμότητα.
Όλοι μιλούν για την επείγουσα ανάγκη της στροφής στην παραγωγή και την πραγματική οικονομία.
Δεν απαντούν, όμως, πως μπορεί να ξεκινήσει καν αυτή η προσπάθεια στις συνθήκες της κρίσης, της δημοσιονομικής προσαρμογής, των περιοριστικών όρων της Ελλάδας των μνημονίων.
Όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και εννοούν ως τέτοιες μόνο ότι διευκολύνει την πλήρη αποδιάρθρωση θεσμών, διαδικασιών και σχέσεων στο όνομα της ασύδοτης αγοράς.
Δεν απαντούν, όμως,
Πως θα αντιμετωπίσουν τις νέες μορφές φτωχοποίησης, παραγωγικών τομέων, κοινωνικών ομάδων, νοικοκυριών;
Πως θα σταματήσουν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την διαρκή απώλεια θέσεων πλήρους απασχόλησης;
Πως θα εμποδίσουν την έξοδο από τη χώρα κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί το σημαντικότερο πλούτο της;
Πως θα αναπληρώσουν την υποβάθμιση περιοχών που διαρκώς φθίνουν και θα δώσουν τέλος στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους ;
Πρόγραμμα «Ελλάδα»: η δική μας προοδευτική εναλλακτική πρόταση για τη νέα ανάπτυξη της χώρας
Σε αυτά τα πραγματικά ερωτήματα και τις επείγουσες ανάγκες φιλοδοξεί να απαντήσει το Πρόγραμμα «Ελλάδα» που θα αποτελέσει τη δική μας προοδευτική εναλλακτική πρόταση για τη νέα ανάπτυξη της χώρας.
Πρόγραμμα που θέλω να σας καλέσω όχι μόνο να το διαμορφώσουμε μαζί αλλά και να το υλοποιήσουμε με ένα δυναμικό αυτοδιοικητικό κίνημα στην πρώτη γραμμή.
Πρόγραμμα που θα συζητήσουμε στα Περιφερειακά Συνέδρια και θα οριστικοποιήσουμε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά στις βασικές επιλογές, στόχους και προτεραιότητες που κατά τη γνώμη μου οφείλει να υπηρετήσει.
Στην καρδιά κάθε προοδευτικής αναπτυξιακής στρατηγικής βρίσκεται ασφαλώς η παραγωγή νέου πλούτου σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις εργασίας που επιβάλλεται να δημιουργεί.
Επίσης και η ακριβοδίκαιη και αναλογική κατανομή του κόστους και των ωφελειών της ανάπτυξης στο κοινωνικό σύνολο
Στο κρίσιμο ερώτημα από ποιους και για ποιους η ανάπτυξη, η απάντηση μας είναι καθαρή.
Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, το γιγάντιο πρόγραμμα δημοσίων έργων κυρίως για υποδομές, το κράτος – επιχειρηματίας σε εκτεταμένους τομείς, έχει φθάσει στα όριά της.
Σήμερα απαιτείται αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου.
Οφείλουμε να μεταβούμε από το κράτος – επιχειρηματία και αποκλειστικό χρηματοδότη της ανάπτυξης στον πολίτη παραγωγό – δημιουργό και από τις βαριές υποδομές στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Είναι φανερό ότι μια τόσο μεγάλη ανατροπή απαιτεί την πλήρη κινητοποίηση κάθε παραγωγικής και δημιουργικής δύναμης.
Κινητοποίηση που πρέπει να την εμπνεύσει, να την προσανατολίσει και να την αξιοποιήσει μια σημαντική και ταυτόχρονα οραματική παρέμβασή σε κάθε Περιφέρεια.
Με βάση:
την ταυτότητά της,
τα συγκριτικά πλεονεκτήματα,
τις πηγές χρηματοδότησης ευρωπαϊκής και ιδιωτικής,
τα υπάρχοντα αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία,
την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις πρακτικές συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
και κυρίως τις θεσμικές συνέργειες που απαιτούνται σε κάθε Περιφέρεια της χώρας,
θα αναδείξουμε με ολοκληρωμένη μορφή ένα νέο και πρωτοποριακό αναπτυξιακό πόλο – υπόδειγμα.
Γύρω από αυτό τον πόλο:
– θα αναπτυχθούν πρωτοβουλίες,
– θα δημιουργηθούν υποδομές,
– θα γίνουν μικρές και μεγάλες επενδύσεις,
– θα προσελκύσουμε ξένα και ελληνικά κεφάλαια,
– θα ολοκληρωθεί ένας παραγωγικός, κοινωνικός και οικονομικός ιστός
Αυτή η λογική θα σημαδεύσει το νέο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό και η πολιτεία θα αναλάβει το χρέος να δημιουργήσει τις θεσμικές, οικονομικές, νομικές και νομοθετικές προϋποθέσεις για ταχύτατη και απρόσκοπτη υλοποίηση του εγχειρήματος.
Να βγάλουμε τη νέα γενιά μπροστά
Πρώτος και καθοριστικός μας στόχος είναι να βγάλουμε τη νέα γενιά μπροστά.
Να είναι αυτή που με τη γνώση, το ταλέντο, τη δυνατότητά της θα σηματοδοτήσει τη στροφή και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Το σύνθημα να παραμείνουν και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο τόπο μας, το πιο παραγωγικό κεφάλαιο για τη χώρα και να ενισχυθεί τόσο η νέα επιχειρηματικότητα όσο και οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, είναι απόλυτη προτεραιότητα.
Δεύτερος εξ ίσου καθοριστικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση της ραχοκοκαλιάς της ανάπτυξης που ήταν και πρέπει να είναι και στο μέλλον η μικρή και η μεσαία τάξη.
Πάνω της θα στηριχθεί το μεγαλύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης και της παραγωγής του πλούτου.
Και βεβαίως σε ότι αφορά το κοινωνικό περιεχόμενο της προσπάθειας το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας για την οικογένεια συμπληρώνει τις επιλογές μας.
Ανασύνταξη της πολιτείας: Καθοριστικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης
Όπως είναι φανερό για να γίνει πράξη η νέα ανάπτυξη το Πρόγραμμα «Ελλάδα» απαιτεί την θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας, μια πραγματική ανασύνταξη της πολιτείας.
Εδώ ο ρόλος της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται καταλυτικός.
Αξιολογώντας τα μεγάλα βήματα, τις κατακτήσεις, τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε στον προηγούμενο ιστορικό κύκλο σήμερα είμαστε ώριμοι να προτείνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Η προσαρμογή του διοικητικού και αυτοδιοικητικού συστήματος στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στις εθνικές και τοπικές ανάγκες επιβάλλει:
τη γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης, και
τη ριζική αλλαγή στο κράτος, την ανάληψη των τοπικών υποθέσεων με ολοκληρωμένη μορφή από τους Δήμους,
την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και
την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγραμματισμού.
Η ανασύνταξη της πολιτείας θα στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένες και μη διαπραγματεύσιμες μεταρρυθμίσεις στη βάση των ακόλουθων αρχών:
1ο Το τεκμήριο της αρμοδιότητας ξεκινά από τα κάτω και ανήκει στην αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει σε ότι αφορά τη λήψη των αποφάσεων εφαρμόζεται η αρχή της εγγύτητας στον πολίτη. Και σε ότι αφορά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτή προϋποθέτει αντίστοιχους πόρους και διοικητικές δομές. Ο ισχυρός Δήμος είναι η βάση της μεταρρύθμισης.
2ο Με βάση την αρχή της επικουρικότητας των θεσμών και των επιπέδων ανάπτυξης όσες αρμοδιότητες του Δήμου δεν είναι αποκλειστικές εκχωρούνται ως συντρέχουσες και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση η οποία σηκώνει το βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης.
3ο Με βάση την αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών και τον ευρωπαϊκό «χάρτη τοπικής αυτονομίας» προσδιορίζονται οι διαδικασίες εσωτερικής αποκέντρωσης ανάμεσα στους βαθμούς της αυτοδιοίκησης και οριοθετούνται οι αποκλειστικές και οι συντρέχουσες αρμοδιότητές τους. Οι αρμοδιότητες αναπτυξιακού τύπου ασκούνται επικουρικά ενώ οι αρμοδιότητες κρατικού τύπου ασκούνται αποκλειστικά. Η άσκηση αρμοδιότητας υπέρ των πολιτών δεν υπάγεται στη διακριτική ευχέρεια των αιρετών οργάνων αλλά είναι υποχρεωτική και η μη εφαρμογή τους επιφέρει κυρώσεις.
4ο Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας είναι υποχρέωση του κράτους που συνεπάγεται γενναία ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης. Ασφαλώς η αλλαγή αυτή δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση και απόδοση στους ΟΤΑ τουλάχιστον του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας όποια μορφή κι αν έχει αυτός που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των κεντρικών αυτοτελών πόρων.
Επτά προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος
Με αυτή την οπτική καταθέτω 7 προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος
Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους.
Η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστεί στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς Δήμους.
Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τις επιθυμίες των υπουργείων μέσω των ΠΕΠ.
Το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο του 1950 με το οποίο το ΠΔΕ τελεί υπό την απόλυτη κηδεμονία του κεντρικού κράτους καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύγχρονο πλαίσιο που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις στην ελληνική περιφέρεια.
Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που αξιολογούν τις πραγματικές προτεραιότητες και με βάση αυτές εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.
Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου και να υπηρετήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης κάθε περιφέρειας.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.
Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις» με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, η προώθηση ανοιχτών δεδομένων, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Δράσεις με εξωστρέφεια με θεσμοθετημένες διαδικασίες διαβούλευσης.
Στους ΟΤΑ των δυο βαθμών εφαρμόζεται καθ´ ολοκληρία η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά ανατίθεται και το καθήκον της καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση. Δεν πληρώνει μόνο για τις επισκευές και τα λειτουργικά των σχολείων, αλλά αποκτά ενεργό ρόλο στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Προσδίδοντας στην παρεχόμενη γνώση τα αναγκαία τοπικά χαρακτηριστικά, συνδέοντάς την με τις τοπικές ανάγκες .
Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Αυτές είναι οι επτά μεγάλες αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή κ αλληλεγγύη.
Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές.
Οι αιρετοί στην πρώτη γραμμή για την αναγέννηση της παράταξης και της πατρίδας
Σε αυτή την εθνική προσπάθεια καλώ όλους και όλες που υπηρετούν και πιστεύουν στην αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, να συμμετέχουν για να δώσουμε όλοι μαζί υπόσταση στο νέο μεγάλο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που περιέγραψα αδρά.
Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε και θέλω να τονίσω ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για να πάρει σάρκα και οστά η πρόταση μας είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Εσείς οι αιρετοί που εκφράζετε και εκπροσωπείτε γνήσια και αυθεντικά στον τόπο σας την πραγματική δύναμη της δημοκρατικής παράταξης, είστε η εγγύηση για την αναγέννηση της παράταξης και της πατρίδας.
Είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί μπορούμε.