Συμφωνία ως την Πέμπτη ή… στα τέλη Μαΐου!

«Κλειδί» η στάση του ΔΝΤ

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, μετά την άκαρπη έκβαση του χθεσινού Eurogroup, αλλά και της σκληρής στάσης που συνεχίζει να επιδεικνύει το ΔΝΤ. Σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που κατέληγαν χωρίς συμφωνία, κυβερνητικές πηγές εξέπεμπαν χθες έντονη ανησυχία για τον χρόνο που χάνεται, παραδεχόμενες ότι «θα ήταν κρίμα να υπονομευθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Τούτων δοθέντων, μένει να φανεί με ποια στάση θα προσέλθει, από σήμερα, το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του «Brussels Group», στην τελευταία προσπάθεια που γίνεται για επίτευξη συμφωνίας ως την Πέμπτη. Αν και αυτή η προσπάθεια αποβεί άγονη, τότε η κυβέρνηση και οι δανειστές θα δώσουν ραντεβού στο… μεθεπόμενο Eurogroup της 20ης Μαΐου, αφού πρώτα θα έχει ανοίξει το ΔΝΤ τα χαρτιά του για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και σύσσωμη η διαπραγματευτική ομάδα παρέμειναν χθες στην βελγική πρωτεύουσα μετά την λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς στο Eurogroup αποφασίστηκε να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, σήμερα αναχωρεί από την Αθήνα μεγάλη ομάδα τεχνικών συμβούλων και συνεργατών των Τσακαλώτου-Χουλιαράκη-Αχτσιόγλου, με στόχο να ανοίξουν όλα τα εναπομείναντα θέματα σε επίπεδο τεχνικών διαβουλεύσεων.

«Ως την Πέμπτη»

Ούτως ή άλλως, ήδη από χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες μετέδιδαν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο του «Brussels Group» αναμένεται να κρατήσουν ως την Πέμπτη, με στόχο να γεφυρωθούν τα χάσματα και να βρεθεί κοινός τόπος στα εναπομείναντα θέματα. Πάντως, οι ίδιες πηγές χαμήλωναν τον πήχυ για συμφωνία εντός τριών ημερών, «όσο το ΔΝΤ δεν αλλάζει στάση». Κι αυτό διότι το βασικό αγκάθι για την συμφωνία παραμένουν τα εργασιακά, όπου η στάση των εκπροσώπων του Ταμείου είναι άτεγκτη. Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι… ελπίζουν πως αυτή τη φορά κάτι μπορεί να αλλάξει: «Το ΔΝΤ έδειξε ότι αυτή τη φορά θέλει να διαπραγματευθεί με καλή πίστη», τονιζαν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ως τώρα… οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν άκουγαν ούτε κουβέντα για αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων και για κλαδικές συμβάσεις.

Λύση μετά τις 23 Απριλίου

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, επί της ουσίας θα ήταν… έκπληξη αν ως την Πέμπτη οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία. Κι αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και εντός της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, παραδέχονται ότι όσο το ΔΝΤ δεν απαντά στο ερώτημα πώς… φαντάζεται τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα εφεξής, η στάση των εκπροσώπων του δε θα διαφοροποιηθεί. Μ’ άλλα λόγια, για την ελληνική πλευρά παραμένει κομβικής σημασίας η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ το τριήμερο 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον όπου το Ταμείο θα απαντήσει -πρώτα και κύρια στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες- αν επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Μάλιστα, το γεγονός ότι χθες, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… θυμήθηκαν ξαφνικά την ανάγκη να μετεξελιχθεί ο ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ίσως να δείχνει πως τα πρώτα μηνύματα από την Ουάσινγκτον έχουν ήδη αποσταλεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την πρόθεση του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Βεβαίως, μία τέτοια εξέλιξη θα έβγαζε τα εργασιακά από το τραπέζι, αλλά θα περιέπλεκε την γενικότερη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, αφού μία σειρά χωρών της Ευρωζώνης -με κύριες την Γερμανία και την Ολλανδία- έχουν ψηφίσει στα Κοινοβούλιά τους το ελληνικό πρόγραμμα υπό την αίρεση της συμμετοχής του ΔΝΤ σ’ αυτό…

 πηγή: matrix24.gr