Υποστήριξη των Περιφερειών ζήτησε ο Απ. Κατσιφάρας για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης

Την ουσιαστική υποστήριξη των Περιφερειών και των Πόλεων, που πρώτες αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης τα τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά το προσφυγικό, όσο και το οικονομικό – δημοσιονομικό θέμα, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων που έγιναν στο πλαίσιο της 122ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες της ΕτΠ έγιναν παραμονές της Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης, που θα γίνει αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα και όπου θα εξετασθεί το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Στην ατζέντα του τριημέρου κυριάρχησαν οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, το κράτος δικαίου στην Ε.Ε. και τις επιπτώσεις από την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε., από τοπική και περιφερειακή σκοπιά.

Μιλώντας, αρχικά, στη Σοσιαλιστική Ομάδα (PES) της ΕτΠ, ως β’ Αντιπρόεδρος, ο Απ. Κατσιφάρας εστίασε στο μέλλον της πολιτικής συνοχής, με σκοπό την άρση των ανισοτήτων και τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων, στο μέλλον του πακέτου Γιούνγκερ, με την καλύτερη αξιοποίησή του και στο Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια.

«Δεν πρέπει η Ευρώπη να γίνει δύο ταχυτήτων και εμείς ως σοσιαλιστική ομάδα, πρέπει να το αποτρέψουμε. Η συμμετοχή της κοινωνίας και της νεολαίας στη λήψη των αποφάσεων θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας. Οι νέοι είναι το μέλλον της Ευρώπης, η ελπίδα της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

Κατά τη 12η συνεδρίαση της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική – Ιόνιο» της ΕτΠ, ως Πρόεδρος, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας μίλησε για την κρίση και τις σοβαρές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας, ιδίως λόγω του προσφυγικού, των οικονομικών προβλημάτων παράλληλα με τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα και την άνοδο της ριζοσπαστικοποίησης.

«Η μακροπεριφέρεια της Αδριατικής-Ιονίου βρίσκεται στο επίκεντρο της σοβαρής αυτής κρίσης. Όμως εμείς, ως Περιφέρειες και Πόλεις, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση, τη στήριξη, την θεσμική αναγνώριση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις κοινές ολοκληρωμένες λύσεις και στη βελτιωμένη διακυβέρνηση που απαιτούν οι προκλήσεις της Αδριατικής – Ιονίου, καταλήγοντας πως: «Εμείς οι Περιφέρειες θέλουμε πραγματική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της EUSAIR. Φαντάζει μάλλον παράλογο να δυσχεραίνεται, από αβλεψίες και κακό συντονισμό, η παρουσία στο διάλογο και στη λήψη αποφάσεων για το θέμα, των Περιφερειών, δηλαδή αυτών που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν προβλήματα και προκλήσεις, αυτών που γνωρίζουν καλύτερα το δυναμικό και τις ικανότητες των περιοχών τους και των τοπικών κοινωνιών τους. Ζητούμε, λοιπόν, και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε στο μέλλον να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των ημερομηνιών, αλλά και οι Περιφέρειες να έχουν πιο ενεργό ρόλο και συμμετοχή στις Κατευθυντήριες Θεματικές Ομάδες των Πυλώνων της EUSAIR».