Εξελίξεις εντός των ημερών βλέπει η κυβέρνηση

Νέο γύρο τηλεδιασκέψεων έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές, ενώ εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βλέπει η κυβέρνηση εντός των επόμενων 24ώρων, όπως δήλωσε σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε ΣΚΑΪ πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία». Όμως, επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ λέγοντας ότι ότι «η άλλη πλευρά βρίσκει προσχήματα, ώστε να υπάρξει καθυστέρηση». «Κάθε φορά που είμαστε κοντά σε συμφωνία, το Ταμείο καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις».

Μήνυμα προς τους θεσμούς έστειλε ο Αλέξης  Τσίπρας με δήλωση στο «Έθνος» τονίζοντας ότι η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με «ουσιαστικά μέτρα για το χρέος».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Η διαπραγμάτευση ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως ανακοινώθηκε στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της κυβέρνησης «για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση».

Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εντός του Απριλίου. Πάντως, την Πέμπτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου, αλλά σε ένα έκτακτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές αφορούν στα θέματα της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, των ομαδικών απολύσεων και των αντισταθμιστικών μέτρων. Βασικά η διαφορά έγκειται στον χρόνο λήψης των μέτρων, καθώς το ΔΝΤ επιμένει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους από το 2019, παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο Brussels Group την προηγούμενη Πέμπτη.

Πηγή: efsyn.gr