ΕΣΡ: Το 2018 ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες – Στα 35 εκ. € το τίμημα

Aσαφές παραμένει το χρονοδιάγραμμα διενέργειας του διαγωνισμού για την εκχώρηση των αδειών στα τηλεοπτικά κανάλια. Η χθεσινή νέα ακρόαση του προεδρείου του ΕΣΡ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής, δεν «φώτισε» περισσότερο την υπόθεση, απ’ όσο πριν. Τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθ. Κουτρουμάνος, όσο και ο αντιπρόεδρος Ροδ. Μορώνης, απέφυγαν να τοποθετηθούν για τον χρόνο εκκίνησης της διαδικασίας έστω και κατά προσέγγιση. Περιορίσθηκαν εκ νέου να σημειώσουν ότι απαιτούνται νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες ακόμη δεν είναι έτοιμες, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Ο κ. Κουτρουμάνος υποστήριξε ότι η διακήρυξη του διαγωνισμού γράφεται παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που γίνονται σχετικά με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και σημείωσε ότι το ΕΣΡ θα καταθέσει τις προτάσεις του, ώστε να θωρακιστεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

Πρόσθεσε ωστόσο  ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να τις φέρει στην Βουλή προς ψήφιση. Τα μέλη του προεδρείου επίσης, δεν στάθηκαν ικανά να ενημερώσουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, τόσο για το εύρος, αλλά και το βάθος των νομοθετικών αλλαγών που απαιτούνται. «Πρακτικά δεν υπάρχει κάτι να δώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνος, χαρακτηρίζοντας ως «σκέψεις» τις προτάσεις που υπάρχουν από την πλευρά του ΕΣΡ οι οποίες «δεν είναι ακόμη έτοιμες».

Όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών, θα ξεκινήσει κάποια στιγμή προς το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2018. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ κ. Μορώνη θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες, από τη στιγμή της δημοσιοποίησης της προκήρυξης. Όπως ανέφερε θα διατεθούν 45 ημέρες μέχρι την υποβολή ενδιαφέροντος, ενώ εκτίμησε ότι θα δοθούν περισσότερες από 20 ημέρες –τόσο δόθηκε στον προηγούμενο άκυρο διαγωνισμό- για τον  έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής στο διαγωνισμό και τον χειρισμό των ενστάσεων που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους.

Σε ότι αφορά το αρχικό τίμημα της δημοπρασίας, ο κ. Μορώνης είπε ότι αυτό ήταν απλά το αποτέλεσμα της διαίρεσης του 240 (εκατ. ευρώ) δια του 7 (ο αριθμός των αδειών). «Δεν ήταν εξαιρετικά δύσκολο το Συμβούλιο να αποφασίσει, διότι ήδη η αγορά είχε μιλήσει», είπε χαρακτηριστικά. «Στην προηγούμενη διαδικασία είχαν προσφερθεί από 42 έως 75 εκατ. ευρώ  για κάθε μια άδεια. Έτσι παρά το γεγονός ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τώρα απ’ ότι στην προηγούμενη διαδικασία, νομίζουμε ότι τα 35 εκατ. ευρώ είναι ένα λογικό νούμερο». Ο κ. Μορώνης δικαιολόγησε ακόμη τα δρακόντεια μέτρα που λήφθηκαν στην προηγούμενη διαδικασία δημοπρασίας αδειών, εξαιτίας του ότι  -όπως ανέφερε- το αρχικό τίμημα ήταν πολύ χαμηλό, μόλις 3 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τον αριθμό 7 των εκχωρούμενων αδειών, ο κ. Κουτρουμάνος ανέφερε ότι οι αριθμός αυτός επελέγη, «τόσο με οικονομικά, όσο και κοινωνικά κριτήρια». Εκτίμησε ότι βρίσκεται στην «χρυσή τομή», με την έννοια ότι επιτρέπει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δεν εξουθενώνει τους επιχειρηματίες και δεν δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ σημείωσε ότι τα κανάλια που χωράνε αυτή τη στιγμή είναι 12, αλλά λόγω του ότι η ΕΡΤ απασχολεί τον ένα πολυπλέκτη της Digea, o αριθμός τους μειώνεται σε 9. Δεν επελέγη ωστόσο ο μέγιστος αριθμός καναλιών να δημοπρατηθεί, καθώς κρίνεται σκόπιμο να κρατηθεί φάσμα για δύο ή τρία κανάλια θεματικού ενδιαφέροντος.

πηγή