Τέλος στην προοπτική του έργου εκτροπής του Αχελώου έθεσε από τα Τρίκαλα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
Ο υπουργός επισκέφθηκε χθες τους δήμους Φαρκαδόνας και Πύλης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων στη χώρα, ενώ νωρίτεραείχε επισκεφθεί και το δήμο Κιλελέρ. Εξήγησε ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν και το σχέδιο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων μέσω ΕΣΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο προέταξε την κατασκευή φραγμάτων (τεσσάρων για την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων), ώστε να εξοικονομηθεί νερό για την άρδευση και την ύδρευση. Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός εξήγησε ότι, δεδομένης της έλλειψης χρόνου δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση «να ρισκάρει το μέλλον της χώρας με καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν, είτε με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε με αντιδικίες με τους Αιτωλοακαρνάνες, σε ό,τι αφορά το έργο εκτροπής του Αχελώου». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί τον Αχελώου διότι θεωρεί το έργο έξω από τη στρατηγική της.
Το ίδιο, σε ό,τι αφορά το έργο εκτροπής του Αχελώου είπε και στην Φαρκαδόνα. Με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση. Στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας, αφού ανέλυσε εκ νέου τις πιεστικές προθεσμίες σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση έργων, που θα προκύψουν μέσω της διαβούλευσης για το σχέδιο υδατικών πόρων στη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι η κατασκευή του φράγματος Νεοχωρίτη. Αναρωτήθηκε δε στη συνέχεια: «να συνεχίσουμε με τη μεταφορά νερών από τον Αχελώο, οπότε θα έχουμε προβλήματα, είτε με προσφυγές στο ΣτΕ, είτε με την άρνηση της Αιτωλοακαρνανίας ή να διαλέξουμε μία άλλη πρόταση, που θα φέρει περισσότερα έργα στη Θεσσαλία, με πολλούς πόλους ανάπτυξης».
Και στις δύο περιπτώσεις, και στην επίσκεψη δηλαδή στο δημαρχείο Φαρκαδόνας όπως και στης Πύλης αντιδράσεις επί όσων είπε ο κ. Φάμελλος δεν υπήρξαν. Αντιθέτως και οι δύο δήμαρχοι, κ. Μεριβάκης (Φαρκαδόνας) και κ. Μαράβας (Πύλης) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατασκευή φραγμάτων. Εξάλλου, το φράγμα Νεοχωρίτη υπήρξε πάγιο αίτημα της Φαρκαδόνας, η οποία το χειμώνα «πνίγεται» από την υπερχείλιση των ποταμών και το καλοκαίρι δεν έχει νερό. Ομοίως εδώ και χρόνια τίθεται ως αίτημα το φράγμα κατασκευής Πύλης. Στην περίπτωση του δήμου Πύλης, βέβαια ο υπουργός (και όχι τυχαία μάλλον) ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την σαφή δέσμευση ότι το φράγμα της Μεσοχώρας, ως ένα έργο υδροηλεκτρικό και ενεργειακό θα γίνει. «Εγώ – συμπλήρωσε – και η κυβέρνηση το στηρίζουμε. Είναι έργο τοπικό και δεν υπάρχει ουδεμία σκέψη να γυρίσουμε πίσω. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη γίνει. Η ΔΕΗ θα αναλάβει το έργο και ο δήμος Πύλης τα πολεοδομικά».
Τέσσερα φράγματα
Είναι, επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φάμελλος δεν μίλησε για κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά για προτάσεις. Στις συναντήσεις του με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, προεξαρχόντων των δημάρχων, τόσο στη Φαρκαδόνα όσο και στην Πύλη μιλούσε για προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες για την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων περιλαμβάνουν τέσσερα φράγματα: του Νεοχωρίτη, του Ληθαίου, της Πύλης και της Μεσοχώρας».
Παραλλήλως, ο κ. Φάμελλος ζήτησε από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού να υποβάλλουν έγκαιρα τις προτάσεις τους και για άλλα μικρότερα έργα, όπως για παράδειγμα την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, καθώς στον προϋπολογισμό του υπουργείου υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό για τη Θεσσαλία το ποσό των 125 εκατ. ευρώ.