Αφορμή για επίθεση κατά της κυβέρνησης, αποτέλεσε για τη Νέα Δημοκρατία η δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον φετινό Σεπτέμβριο.
Μπορεί τα στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά, καθώς πέρα από το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων καταγράφηκε και διπλασιασμός των νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η Ν.Δ. δια του τομεάρχη Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έκανε λόγο για «τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών στην αγορά εργασίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρόβλημα παραμένει η μερική απασχόληση, όμως αυτό είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τον φετινό Σεπτέμβριο, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 261.807, ενώ οι αποχωρήσεις σε 244.679, με το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων να είναι θετικό κατά 17.128 θέσεις εργασίας (δείτε παρακάτω το σχετικό αρχείο .pdf).
Στοιχεία Εργάνη, Σεπτέμβριος 2017
Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση, στοχεύοντας συστηματικά την κυβέρνηση επί όλων των θεμάτων, επιχειρεί να εδραιώσει το αφήγημα της ανίκανης ηγεσίας που δεν μπορεί να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα, όπως η οικονομία και η εργασία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίος, ο χθεσινός ισχυρισμός του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια, πως το κόμμα του είναι το μοναδικό ικανό να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Ωστόσο, οι προτάσεις της Ν.Δ. για την απασχόληση και η γενικότερη στάση της απέναντι στα εργασιακά προδίδουν έναν εργασιακό Μεσαίωνα, όπως αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά σε σχετικό ερωτηματολόγιο που δημοσίευσε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη σημερινή επίθεση Βρούτση (που μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αυξάνονται οι “φτωχοί εργαζόμενοι” και “μεγαλώνει” περαιτέρω η γενιά των εργαζόμενων των 360 ευρώ», καθώς και ότι «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το Σεπτέμβριο του 2017, εκτινάχθηκαν στο 60,33%, με την πλήρη απασχόληση να συρρικνώνεται μόλις στο 39,67%»), απάντησε το υπουργείο Εργασίας, με σχετική του ανακοίνωση.
Αφού τονίζει ότι είναι υποκριτική η στάση της Ν.Δ. καθώς και προκλητικό το κόμμα της αξιωματικής να εμφανίζεται ως «υπερασπιστής» της πλήρους απασχόλησης, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο χειρότερος Σεπτέμβριος στην αναλογία των νέων θέσεων εργασίας, ήταν αυτός του 2013 (επί κυβέρνησης Ν.Δ.), όταν το 35,88% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 64,12% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Ακολουθεί η δήλωση του Γ. Βρούτση και η απάντηση του υπουργείου Εργασίας
Η δήλωση του Γ. Βρούτση
Τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗ” για το Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί να διευρύνεται ανησυχητικά.
Αυξάνονται οι “φτωχοί εργαζόμενοι” και “μεγαλώνει” περαιτέρω η γενιά των εργαζόμενων των 360 ευρώ!
Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το Σεπτέμβριο του 2017, εκτινάχθηκαν στο 60,33%, με την πλήρη απασχόληση να συρρικνώνεται μόλις στο 39,67%. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική επίδοση, που επηρεάζει τόσο το σύνολο της αγοράς εργασίας, όσο και τη διαμόρφωσή της (Σχήμα 1).
Την ίδια στιγμή, το εννιάμηνο του 2017 παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης “σκαρφάλωσαν” στο 53,50%, όταν στο αντίστοιχο εννιάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν μόνο 43,48% (Σχήμα 2).
Το σχήμα 3 αποδεικνύει, ότι το Σεπτέμβριο του 2013, κατά τον οποίο δρομολογήθηκε σειρά ισορροπημένων παρεμβάσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (μείωση μη μισθολογικού κόστους κατά 6 μονάδες, επιβολή αυστηρού προστίμου στην αδήλωτη εργασία, εντατικός έλεγχος (“ΑΡΤΕΜΙΣ” και “ΕΡΓΑΝΗ”) και άλλα) κατεγράφη ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας.
Γεγονός, που αποτυπώνεται και στο σημαντικά θετικό ρεκόρ (+ 63.122) του ισοζυγίου μηνός Σεπτεμβρίου 2013».
Η απάντηση του υπουργείου
Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους η Ν.Δ. να εμφανίζεται ως «υπερασπιστής» της πλήρους απασχόλησης.
Κανείς δεν ξεχνά ότι είναι η Ν.Δ. που εκτόξευσε την ανεργία στο 27,9%, που με την πολιτική και τους νόμους της εξάπλωσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη μερική απασχόληση, που ισοπέδωσε τους μισθούς και κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Κανείς δεν ξεχνά ότι είναι η Ν.Δ. που εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία, ακόμα και στις προσυνεδριακές της θέσεις, την προτίμησή της στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και θεωρεί βαρίδι για την ανάπτυξη τα εργασιακά δικαιώματα.
Η Ν.Δ. επιχειρεί να αμφισβητήσει τη μείωση της ανεργίας γιατί η ίδια παρέδωσε ανεργία μεγαλύτερη από αυτή που παρέλαβε και παράλληλα διέλυσε την αγορά εργασίας.
Ο χειρότερος Σεπτέμβριος στην αναλογία των νέων θέσεων εργασίας, όπως καταγράφεται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ήταν ο Σεπτέμβριος του 2013 επί ΝΔ, όταν το 35,88% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 64,12% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Η υποκριτική στάση της Ν.Δ. δεν πείθει κανέναν. Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την ανάταξη της αγοράς εργασίας.