Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Τάκης Αδάμης, στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Κυνουρίας για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Επίσης ο κ. Αδάμης δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στις κυβερνήσεις που χειρίστηκαν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και στην περιφερειακή και δημοτική αρχή.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Τάκη Αδάμη:
Το έγκλημα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο το ετοίμασαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Τατούλη.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εξασφαλίζει εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την ΤΕΡΝΑ με βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα πηγαίνει στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ θα πληρώνουμε 80,5 Ευρώ συν Φ.Π.Α. συν κόστος μεταφοράς συν ρήτρες ποιότητας και ποσότητας, για 28 ολόκληρα χρόνια και βλέπουμε. Στα πανηγύρια που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου όταν αναδείχτηκε η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος του έργου, συμμετείχε το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ.
Τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τον κ. Τατούλη και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά, οι βουλευτές Πελοποννήσου της Ν.Δ. προσπαθούν να κρύψουν τις βαριές ευθύνες τους με επερωτήσεις κατά του εκλεκτού τους κ. Τατούλη, ουσιαστικά κάνουν επερωτήσεις κατά του εαυτού τους.
Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει την τύχη αυτών των επερωτήσεων.
Σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Φλαμπουράρη, συμμετείχαν 5 υπουργοί της κυβέρνησης, 2 Γενικοί γραμματείς, ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης, όπου εκφράστηκε κοινή βούληση να ολοκληρωθεί το έργο.
Στις 12-9-2017 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ και με διάφορες μεθοδεύσεις αποφάσισαν με ισχνή πλειοψηφία (22 στους 53) να υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ. Από αυτή τη συνεδρίαση απουσίαζαν φανατικοί διαφωνούντες, άλλοι που ήταν εκεί αποχώρησαν και δεν καταψήφισαν την πρόταση.
Οι δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στο ΦΟΔΣΑ πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση της εγκληματικής απόφασης που απάλλαξε την κυβέρνηση από την ανάγκη να κάνει νομοθετική ρύθμιση που θα είχε επικοινωνιακό κόστος.
Έφτασαν στο σημείο, ο Νεοδημοκράτης κ. Αργειτάκος από το Δήμο Σπάρτης και ο Πασόκος κ. Τσιριγώτης από το Δήμο Μεγαλόπολης, να ψηφίσουν ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης παρότι είχαν ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων ΚΑΤΑ της ΣΔΙΤ.
Νωρίτερα το καλοκαίρι ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ είχε ταχτεί με δηλώσεις του ΥΠΕΡ της ΣΔΙΤ.
Στις 20-9-2017 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και με εξίσου απαράδεκτες μεθοδεύσεις με ακόμη πιο ισχνή πλειοψηφία 18 στους 51 αποφάσισε ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης.
Όλοι δουλεύουν για την ΤΕΡΝΑ.
Στα 174,3 εκατομμύρια Ευρώ της Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ προστέθηκαν άλλα 103,35 εκατομμύρια Ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την ενδιάμεση διαχείριση ενώ υπάρχουν εξαγγελίες και για πανοπροίκια (π.χ. να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή και άλλων ΣΜΑ που θα πληρώσει το κράτος). Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον δύο φορές εκλεκτό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κ. Τατούλη και τον κ. Γρυπιώτη ολοκληρώνουν τη βρώμικη δουλειά, εσείς εμφανίζεστε ως δήθεν διαφωνούντες.
Ποια είναι η διαφωνία σας; Διαφωνείτε με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, που για να κερδίζουν αυτοί θα πληρώνουν χοντρά οι δημότες;
Όχι βέβαια, στην επιλογή εργολάβου διαφωνείτε όλα στους εργολάβους τα δώσατε.
Κοροϊδεύετε τον κόσμο, η πλειοψηφία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, είστε από τους πρώτους που κάνατε πράξη τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ για την ενδιάμεση – Προσωρινή διαχείριση.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ στις 3-10-2014 αποφασίσατε να αγοράσετε οικόπεδο για να βάλετε το δεματοποιητή και άλλες εγκαταστάσεις για την ενδιάμεση διαχείριση.
Προκλητικά προεδρείο και πλειοψηφία αρνηθήκατε παράνομα να μπει σε ψηφοφορία η προτασή μου «να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια, τα στοιχεία που διαμορφώνουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, να ξέρει ο Δήμος την ποσότητα που υποχρεώνεται από τη ΣΔΙΤ να παραδίδει κάθε χρόνο στην ΤΕΡΝΑ και άλλα στοιχεία».
Η απάντησή σας ήταν ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν το Δήμο.
Σας ενδιέφερε μόνο η υλοποίηση των σχεδιασμών της ΤΕΡΝΑ.
Με χρήματα του κράτους της Περιφέρεις και του Δήμου, φτιάξατε τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης για να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια μέχρι που να ολοκληρώσει η ΤΕΡΝΑ τις δικές της εγκαταστάσεις.
Γιατί κρύβετε ότι η Άδεια Εκτέλεσης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αναφέρει ρητά ότι ισχύει μέχρι να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ; Αυτή η διάταξη είναι και στην ΑΕΠΟ του Δήμου Καλαμάτας και του Άργους – Μυκηνών, σε όλους τους Δήμους. Με τον κ. Τατούλη που τάχατες σκοτώνεστε, συνεργάζεστε μια χαρά για τις δουλειές της ΤΕΡΝΑ. Ο κ. Τατούλης δεν σας έδωσε τον δεματοποιητή;
Δεν είναι μόνο ότι έχετε διαλύσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και έχετε δώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου σε ιδιώτες με υψηλό κόστος, δώσατε σε ιδιώτες και τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης και μάλιστα με όρους εξασφαλισμένης κερδοφορίας του.
Στις εγκαταστάσεις του Δήμου, πληρώνετε στον εργολάβο 65 Ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων, του πληρώνετε το Φ.Π.Α., του πληρώνετε ακόμη και το ρεύμα κι’ από πάνω καρπώνεται τα ανακυκλώσιμα και ότι άλλο ξεδιαλέξει.
Τι κάνει ο εργολάβος; Φτιάχνει βουνά από δεματοποιημένα και χύμα απορρίμματα, ο χώρος της προσωρινής διαχείρισης είναι ουσιαστικά ανοιχτή χωματερή και για να φύγουν τα σκουπίδια από εκεί (όποτε φύγουν και αν φύγουν) θα πληρώσουμε πάλι στην ΤΕΡΝΑ τεράστια ποσά, συν έξοδα μεταφοράς, συν Φ.Π.Α. για όλα αυτά. Το παράδειγμα των Διδύμων είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Λειτουργείτε κοντά δύο χρόνια αυτή την αθλιότητα και δεν έχετε ακόμη ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο πόσο μας κοστίζει.
Κυρίες και κύριοι η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην επιλογή εργολάβου αλλά σε μια διαχείριση απαλλαγμένη από το κέρδος.
Γι’ αυτό προτείνω η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.