Δεν έχει «τραβήξει» η εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών οφειλών, καθώς έως σήμερα μόλις 240 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 320 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το σύνολο των προβληματικών χορηγήσεων είναι 60 δισ. ευρώ, καταλαβαίνει κανείς το πόσο χαμηλές είναι οι επιδόσεις της νέας διαδικασίας.
Όταν ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία, οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι με ελάχιστο ύψος οφειλών τα 20.000 ευρώ προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν δυνητικά να ρυθμιστούν περί τα 4 δισ. ευρώ δανείων που έχουν δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών.
Πλέον τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως εάν ο ρυθμός ένταξης των δανειοληπτών σε αυτόν δεν αυξηθεί τους επόμενους μήνες το νέο εργαλείο θα οδηγηθεί σύντομα σε αχρηστία.
Ενδεικτικά, επικεφαλής εσωτερικής μονάδας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων συστημικού ομίλου τονίζει ότι για να έχει νόημα η λειτουργία του θεσμού θα πρέπει ο μηνιαίος ρυθμός αναδιάρθρωσης δανειακών υπολοίπων να δεκαπλασιαστεί, δηλαδή οι συνολικές ρυθμίσεις να φτάσουν κατ’ ελάχιστο τις 12.000-15.000 το 2018.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τώρα από τους 8.000 οφειλέτες που έχουν κάνει είσοδο στο σύστημα, μόλις οι 1.500 – ή 1 στους 5 – έχουν καταφέρει να περάσουν τα κριτήρια ένταξης στο ευνοϊκό καθεστώς. Και από αυτούς, μόλις το 15% έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη ρύθμιση των οφειλών του καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για να προχωρήσει η διαδικασία.