Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στα πλαίσια των επιστημονικών δράσεων πρωτογενούς πρόληψης για την ομάδα στόχο-γονείς έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τα τέλη Μαρτίου του 2018: Ενημερωτικές Συναντήσεις, Σεμινάρια και Σχολές Γονέων. Συγκεκριμένα, έχει υλοποιήσει: α) 3 Ενημερωτικές Συναντήσεις γονέων στο 5ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, στο 24ο Δ.Σ. Καλαμάτας και στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 71 Γονείς.
Β) 16 δίωρα Σεμινάρια τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 423 Γονείς (Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Καλαμάτας, 3ο, 5ο, 11ο, 12ο, 20ο & 23ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 3ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών, Νηπιαγωγείο Αρφαρών, 2ο Δημοτικό Σχολείο (δύο σεμινάρια), 4ο & 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Παραλίας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας & Δημοτικό Σχολείο Δυτικής Μάνης). Τα θέματα τα οποία είχαν την ευκαιρία να πραγματευτούν οι γονείς ήταν τα εξής: «Ώρα για διάβασμα: Ενισχύοντας την Αυτοεκτίμηση του παιδιού μας μέσα από τη μάθηση», «O πατέρας, η μητέρα, ως γονείς & ως ζευγάρι», «Παιδιά & Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», «Σχολικός Εκφοβισμός: Αίτια, Συνέπειες, Αντιμετώπιση & Πρόληψη», «Η Καλλιέργεια της Αυτοεκτίμησης του Παιδιού», «Αποτελεσματική Επικοινωνία: Ευτυχισμένα Παιδιά».
Γ) 6 Σχολές Γονέων διάρκειας 8 δίωρων συναντήσεων έκαστη με θέμα: «Η Επικοινωνία στην Οικογένεια», τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 65 Γονείς: στο 18ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το 3ο Δ.Σ. Καλαμάτας, το 8ο Δ.Σ. Καλαμάτας, το 11ο Δ.Σ. Καλαμάτας, το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 3ο Δ.Σ. Φιλιατρών και βρίσκεται σε εξέλιξη μία Σχολή Γονέων στο Δ.Σ. Κάμπου. Οι Σχολές Γονέων και τα Σεμινάρια για Γονείς που πραγματοποιεί το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. έχουν στόχο να ενισχύσουν το σπουδαίο γονεϊκό ρόλο: «καθώς οι γονείς είναι εκείνοι που δίνουν ρίζες στα παιδιά τους και φτερά για να πετάξουν». Οι γονείς έχουν την ευκαιρία μέσω της βιωματικής συμμετοχής να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους. Τους δίδεται η ευκαιρία να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους ώστε να «ακούνε» ουσιαστικά τα παιδιά τους, να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα όνειρα τους. Για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας συνεργάζεται με την Εκπαιδευτική Κοινότητα και Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.