Πέρασαν 44 χρόνια από την εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και οι πληγές που επέφερε, παραμένουν ανοιχτές. Εναντίον των εισβολέων του «Αττίλα», πολέμησαν το 1974 αξιωματικοί και στρατιώτες από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, ορισμένοι από τους οποίους έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση του Ελληνισμού, ενώ άλλοι αγνοούνται.
Την Κυριακή 22 Ιουλίου και ώρα 10.00 π.μ., ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Ιερό Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν στην Κύπρο το 1974.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε τελετή στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (Διοικητήριο), στην οποία αναγνώσθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».
Αμέσως μετά την αναπομπή ευχής για τους αγνοουμένους από κληρικό, ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, στο πλαίσιο του οποίου ανέφερε τα εξής: «Σήμερα είναι μια ημέρα εθνικής πικρίας και πρέπει να είναι και μια ημέρα εθνικού προβληματισμού: εθνικής πικρίας, γιατί πριν από 44 χρόνια είχαμε την Κυπριακή τραγωδία, με δικές μας ευθύνες, μία τραγωδία η οποία είναι η χειρότερη που υπέστη ο Ελληνισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Χάσαμε το 36% των εδαφών της Κύπρου, το νησί υπέστη πλήγμα. Κατόρθωσαν, ευτυχώς, οι Κύπριοι με τη δύναμη της ψυχής τους να οδηγήσουν την Κύπρο στην ανόρθωση και στην ανάκαμψη.
Χάσαμε εκατοντάδες ανθρώπους, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, θέμα για το οποίο συνεχώς πρέπει να επιμένουμε – όχι μόνο οι οικείοι τους – για να μάθουμε. Σπίτια ρήμαξαν, νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους και, επειδή έχουμε κοντή μνήμη, πρέπει κάθε χρόνο να οργανώνουμε εκδηλώσεις για να θυμόμαστε, ώστε αυτά να μην ξανασυμβούν.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του ηθικού προβληματισμού. Δεν πρέπει να ξαναγίνουν τέτοια λάθη, δεν πρέπει να ξαναέχουμε τραγωδίες, αυτής της μορφής ή μικρότερες. Και για να μην έχουμε, πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως Έλληνες, να τηρούμε τους κανόνες και να ενισχύσουμε – να το θέσουμε ως θέμα πρώτης προτεραιότητας – τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας. Πρέπει να είναι γενικό αίτημα η συνεχής στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να έχουν τη δύναμη εκείνη την αποτρεπτική, για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα.
Να είμαστε ενωμένοι!
Ζήτω η πατρίδα μας!
Ζήτω η Κύπρος μας!
Εύχομαι στις οικογένειες και των πεσόντων και των αγνοουμένων να τους δίνει ο Θεός τη δύναμη για να παλεύουν τα μεγάλα ερωτηματικά που είναι μέσα στην ψυχή τους».
Στη συνέχεια, μίλησε ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος, Αντιδήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο αγώνας για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και την επίτευξη μίας ειρηνικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης, χωρίς κατοχή και συρματοπλέγματα, είναι αναγκαίος, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία δείχνει πιο αδιάλλακτη και απειλητική από ποτέ.
Ο Ελληνισμός, ενωμένος και δημιουργώντας τις κατάλληλες συμμαχίες, πάντοτε μεγαλούργησε. Η ανάγκη ομοψυχίας και συνεργασίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ, τη στιγμή που οι γενικότερες προκλήσεις των καιρών θεριεύουν.
Ας αναλογιστούμε αυτήν την αναγκαιότητα και ας την πραγματώσουμε. Θα είναι ο οφειλόμενος φόρος τιμής και θα αποτελεί τη συνέχιση του αγώνα όλων εκείνων, οι οποίοι – γενναίοι και μόνοι – το καλοκαίρι του 1974 αντέταξαν άμυνα απέναντι στους Αττίλες και μας έδωσαν το παράδειγμα».
Πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια η εκφώνηση των ονομάτων των Μεσσηνίων αγνοουμένων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην εκδήλωση στο Ηρώον τη μουσική κάλυψη παρέσχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.