Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν για τη μείωση χρήσης πλαστικού.

«Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 150.000 τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τα ύδατα. Οι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον, την θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μεγάλοι».

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τη μείωση της χρήσης πλαστικού στην ΕΕ, σε συνέχεια της πρόσφατης οδηγίας της Κομισιόν για την περιστολή της χρήσης τους.

Ο Δημ. Παπαδημουλης επισημαίνει στην ερώτηση του ότι τα πλαστικά προϊόντα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μια χρήσης, ευθύνονται για το 85% της θαλάσσιας ρύπανσης, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 2050 τα πλαστικά στις θάλασσές μας θα είναι περισσότερα από των αριθμό των ψαριών.

«Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 150.000 τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τα ύδατα. Οι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον, την θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μεγάλοι, ιδιαίτερα για τις χώρες της ΕΕ που βρέχονται από θάλασσα», σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΎΡΙΖΑ.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν αν «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή μείωση χρήσης του πλαστικού σε ενωσιακό επίπεδο», και δεδομένης τη δραματικής αύξησης των πλαστικών προϊόντων, ζητάει να μάθει από την Κομισιόν εάν «θα υπάρξει καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα και άλλα μέτρα πρόληψης».

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Μείωση χρήσης πλαστικών προϊόντων

Η παραγωγή πλαστικού τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά. Ενδεικτικά έχουν παραχθεί πάνω από 8 δισεκατομμύρια τόνοι σε μόλις 65 χρόνια και πάνω από 6 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Τα πλαστικά προϊόντα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μιας χρήσης , ευθύνονται για το 85% της θαλάσσιας ρύπανσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 2050 τα πλαστικά στις θάλασσες μας θα είναι περισσότερα από των αριθμό των ψαριών. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 150.000 τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τα ευρωπαϊκά ύδατα. Οι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον, την θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μεγάλοι, ιδιαίτερα για τις χώρες της ΕΕ που βρέχονται από θάλασσα. Η πρόσφατη οδηγία της Κομισιόν (COM(2018)0340) που αφορά την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον απαιτεί μεγαλύτερη φιλοδοξία στους στόχους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Eπιτροπή:

1.Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την «σταδιακή μείωση» χρήσης του πλαστικού σε ενωσιακό επίπεδο;

  1. Θα υπάρξει καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα και άλλα μέτρα πρόληψης;

  2. Μέσω ποιων χρηματοδοτικών και άλλων εργαλείων θα ενθαρρυνθούν τα κράτη-μέλη, ώστε να πάρουν μέτρα για την μείωση χρήσης πλαστικού;