Κτηματολόγιο: Ποιοι χάνουν οριστικά τα ακίνητά τους

Στα παραπάνω ακίνητα, σύμφωνα με το newpost, τα οποία χαρακτηρίζονται από τα κτηματολογικά γραφεία ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιλαμβάνονται και δεκάδες χιλιάδες άλλα που ανήκουν στην κυριότητα του δημοσίου και δεν δηλώθηκαν.

Μετά τη λήξη των χρονικών προθεσμιών της κτηματογράφισης ανά περιοχή όλα τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα και αγροτικές εκτάσεις δημεύονται πλέον από το δημόσιο αποτελώντας περιουσία του η οποία θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε) που συστάθηκε με το τρίτο μνημόνιο με σκοπό, κατά ένα μέρος την αποπληρωμή μέρους το χρέους της χώρας μέσω εκποίησης περιουσίας του δημοσίου και κατά δεύτερο την επενδυτική αξιοποίηση τους από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ακινήτων και εκτάσεων «αγνώστου ιδιοκτήτη» υπερβαίνει τις 200.000 με το 1/3 από αυτά να αποτελεί ιδιωτική περιουσία που δεν δηλώθηκε πριν από χρόνια με την έναρξη του κτηματολογίου σε κάθε δήμο και περιοχή της χώρας και σύντομα σε ορισμένες από αυτές λήγει η καταληκτική ημερομηνία.

Μετά από 14 χρόνια έναρξης του κτηματολογίου τους ερχόμενους μήνες ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία κτηματογράφησης και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα και τις εκτάσεις τους σε 20 περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε 91 στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα οριστικοποίηση των όλων διαδικασιών κτηματογράφησης θα γίνει σύντομα σε περιοχές της Αττικής όπως στου Ρέντη, τη Ν.Πέραμο, το Ν.Ψυχικό, την Ελευσίνα, το Γέρακα, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια κλπ όπως επίσης και σε επαρχιακές πόλεις (Πάτρα, Αργοστόλι, Καλαμάτα κλπ).

Στόχος το πρόγραμμα της κτηματογράφησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας σε όλη τη χώρα να ολοκληρωθεί στα τέλη το 2020.

πηγή

Οροι Χρησης