Το πρωτόγνωρο για τα μέρη μας τριήμερο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Στούπα της Δυτικής Μάνης, που διοργάνωνε το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”, σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.), ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ταβέρνα «ΔΙΟΝΥΣΟΣ».
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος Ε.Λ.Σ.Α.Λ., Σέργιος Γκάκας, έγινε αναφορά στο αξιόλογο έργο του Κρίτωνα Σαλπιγκτή –μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.-, που λίγες μέρες πριν έφυγε από τη ζωή.
Η πρόεδρος του σωματείου ΝΑΡΤΟΥΡΑ, Βασιλική Κατέρη, έκανε αναφορά στον πρόσφατο επίσης χαμό του Κώστα Βρεττάκου, ένθερμο υποστηρικτή του σωματείου τους, και κάλεσε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Ακολούθησε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός του σκηνοθέτη Πάνου Κοκκινόπουλου και ένα μικρό σχόλιό του σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης.
Την βιντεοσκόπηση και το μοντάζ έκανε η Ακριβή Κόλλια, Σκηνοθέτις-Σεναριογράφος-Έφορος Τμήματος Κινηματογράφου ΝΑΡΤΟΥΡΑ.
Καλεσμένοι του σωματείου ΝΑΡΤΟΥΡΑ ήταν οκτώ κορυφαίοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας και μέλη της Ε.Λ.Σ.Α.Λ., οι: Φίλιππος Φιλίππου, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Γιάννης Ράγκος, Γιάννης Πανούσης (Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ανδρέας Αποστολίδης και Δημήτρης Σίμος, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν όλοι στο Ξενοδοχείο «ΚΑΛΟΓΡΙΑ» της οικογένειας του Κώστα και της Ρένας Μπαλακτάρη.
Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με καταγωγή από τη Στούπα, ήταν εκείνος ο οποίος πρότεινε την ιδέα για αυτό το αφιέρωμα. Ήταν ο υπεύθυνος της Ομάδας Συντονισμού της εκδήλωσης, και ένας εκ των ομιλητών. Αποτέλεσε επίσης τον συνδετικό κρίκο, όντας Έφορος Τμήματος Λογοτεχνίας ΝΑΡΤΟΥΡΑ και Μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.).
Το πάνελ παρουσίαζε και συντόνιζε ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
Το τριήμερο αφιέρωμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με την κινηματογραφική προβολή της κοινωνικής ταινίας «Ο άνθρωπος του τραίνου» (1958) σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Γιάννη Μαρή. Η ευγενική παραχώρηση της ταινίας έγινε από τη FILMHOUSE /Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Υπεύθυνος για την κινηματογραφική προβολή ήταν ο Παναγιώτης Δρακουλάκος, Έφορος Τμήματος Ψηφιακής & Τεχνολογικής Υποστήριξης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης, συζήτηση με το κοινό μετά τις ομιλίες, κληρώσεις βιβλίων από τις εκδόσεις «ΔΡΟΜΩΝ» και το αρχείο της ΕΛ.Σ.Α.Λ., καθώς και ζωντανή μουσική, με τον νέο, ταλαντούχο μουσικό από την Καλαμάτα, Παναγιώτη Καραγιώργη, ο οποίος συμμετείχε αφιλοκερδώς και τις δύο βραδιές, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια με τη συνοδεία της κιθάρας του.
Την πρώτη μουσική βραδιά άνοιξε ο μουσικός και εικαστικός Δημήτρης Πολυξάς. Τη βραδιά αυτή ακούστηκε για πρώτη φορά ένα δικό του τραγούδι (στίχοι – μουσική), το οποίο ερμήνευσε η πρόεδρος του σωματείου ΝΑΡΤΟΥΡΑ, Βασιλική Κατέρη, η οποία ερμήνευσε επίσης μαζί τους, γνωστά, αγαπημένα τραγούδια.
Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων έκρυβε μια μεγάλη αποκάλυψη!!!
Η γλαφυρή αφήγηση του συγγραφέα Παναγιώτη Γιαννουλέα, ενός αληθινού περιστατικού μιας σειράς εγκλημάτων από μια γυναίκα, που συνέβησαν παλιά σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο χωριό του τη Στούπα, άφησε έκπληκτους όλους τους ακροατές της αίθουσας που άκουγαν με κομμένη την ανάσα, την ιστορία να εκτυλίσσεται!
Η Αθηνά Θωμέα, το 4άχρονο κοριτσάκι που αποπειράθηκε να δηλητηριάσει η κατά συρροή δολοφόνος της Στούπας, βάζοντας παραθείο στο ρόδι που της είχε προσφέρει βρισκόταν εκείνη τη βραδιά ανάμεσά τους. Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας την κάλεσε κοντά του και τότε ακούσαμε από την ίδια την προσωπική της εμπειρία, γεγονός που μας συγκλόνισε όλους!
Το περιστατικό είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο 1962 στη Στούπα. Η δολοφόνος είχε θανατώσει δηλητηριάζοντας τη μητέρα της, τον αδελφό της, την γειτόνισσα-ξαδέλφη της, καθώς και ένα 5άχρονο αγοράκι. Είχε αποπειραθεί να δηλητηριάσει τη νύφη της και την Αθηνά Θωμέα, 4άχρονο τότε κοριτσάκι. Τυχεροί σταθήκαν επίσης πολλοί ανυποψίαστοι κάτοικοι του χωριού, τους οποίους σκόπευε –αλλά δεν πρόλαβε- να θανατώσει με δηλητηριασμένα κόλλυβα!
(Η δολοφόνος αυτή, ήταν η τελευταία γυναίκα στην Ελλάδα που τιμωρήθηκε με θάνατο. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις γυναίκες.)
Τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των καλεσμένων και των επισκεπτών στη γύρω περιοχή, σε χώρους ιστορικής σημασίας (αρχαίας και νεότερης), καθώς και σε σύγχρονα πολιτιστικά μνημεία από την Κατερίνα Εξαρχουλέα–Γεωργιλέα και τη Μαρία Θεοδωρακέα, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα ΝΑΡΤΟΥΡΑ, αντίστοιχα.
Επίσης, τη δεύτερη ημέρα του Αφιερώματος στο Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα, παραβρέθηκε στην εκδήλωση η συγγραφέας Μάιρα Παπαθανασοπούλου, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Βασίλη Παπαδρόσο. Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου έλκει την καταγωγή της -από την πλευρά της μητέρας της- από τη Μάνη. Το 1998 έκανε αισθητή την παρουσία της στο χώρο της λογοτεχνίας με το πρώτο της βιβλίο, το εμβληματικό μυθιστόρημα «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», το οποίο πολύ γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ, και στη συνέχεια τηλεοπτική σειρά.