Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα: “Προς μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση” των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, η εκδήλωση με θέμα: “Προς μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση: Ο νέος ορισμός του πολίτη”, στο πλαίσιο των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών 2019 με προσκεκλημένους ομιλητές τους:

Παύλο Γερουλάνο, υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων

Χρήστο Παπαστεργίου, υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους

Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Αντιδήμαρχο Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων

Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων

Η εκδήλωση έφερε σε επικοινωνία μεταξύ τους καταξιωμένα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους υποψηφίους σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης και τους ενεργούς πολίτες για γνωριμία, ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, ο Μιχάλης Τζελέπης Βουλευτής Σερρών, ο Στεργιος Καλπάκης Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, η υποψήφια περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κατερίνα Μπατζελή και πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών και ενεργών πολιτών.

Μετά την περιγραφή καλών πρακτικών από τα εν ενεργεία στελέχη της αυτοδιοίκησης, οι δύο υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήματα στις παρακάτω θεματικές ενότητες, από τους υπευθύνους των αντίστοιχων τομέων πολιτικής των “Κινήσεων”:

Τρέχουσες τάσεις στην Αυτοδιοίκηση: η ευρωπαϊκή εμπειρία: Θεόδωρος Τσέκος

Οι τοπικές οικονομίες και η χρηματοδότηση των υποστηρικτικών υποδομών τους: Νίκος Διακουλάκης

Πολιτισμός: Επικουρικότητα, δημιουργικότητα και η πολύ-επίπεδη διάχυση της: ΄Ίρις Ζαχμανίδη

Ολοκληρωμένη Διαχείριση πολεοδομικών & περιβαλλοντικών θεμάτων: Μάρω Ευαγγελίδου

“Έξυπνη” & ψηφιακή πόλη: Κωνσταντίνος Χαμπίδης

Κοινωνική Οικονομία: Σύρος Κοσκοβόλης

Τουριστική πολιτική και προβολή: Σπύρος Παππάς

Αγροδιατροφή και Υγεία: Γρηγόρης Ρίσβας

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Λιάρος
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, με όλους τους συμμετέχοντες και ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών, σχετικά με τις προκλήσεις, αλλά και τις δυσκολίες στην εφαρμογή αυτών.

Ο Μιχάλης Χάλαρης, Γραμματέας  των “Κινήσεων”, στην εισαγωγική ομιλία επισήμανε ότι: Κάθε συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, για τη νέα αρχιτεκτονική της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρέπει να ξεκινάει από τη θεσμική ενίσχυση της ελληνικής αυτοδιοίκησης, αιρετής περιφερειακής και τοπικής. Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κατοχυρώνει αποκλειστικές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες ισχυροποιούν τη θέση και το ρόλο της στο διοικητικό σύστημα της χώρας. Πρέπει επίσης να κατοχυρώνουν συνθήκες οικονομικής αυτοδυναμίας και διαφάνειας ώστε να πάψει η αυτοδιοίκηση να είναι επαίτης του κράτους. Δεν αρκεί να ξορκίζουμε με κάθε τρόπο το κακό κράτος, τη διεφθαρμένη αυτοδιοίκηση και τους τεμπέληδες υπαλλήλους. Χωρίς ισχυρή Δημόσια Διοίκηση με επιτελικό ρόλο, χωρίς Τοπική Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινο κεφάλαιο), δεν μπορεί καμία οικονομία να ανακάμψει και καμία ιδιωτική πρωτοβουλία να ανθίσει.

Επίσης η απόκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτεία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για να προχωρήσουν οι όποιες αλλαγές επιχειρήσει ο κάθε πολιτειακός θεσμός.  Η κατάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης όμως θα ξεκινήσει από την Τ.Α, γιατί είναι η  πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία και στη διαχείριση των θεμάτων  που άμεσα τον αφορούν.

Στην συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση να συμπεριληφθούν τα κάτωθι δύο σημεία για την τοπική αυτοδιοίκηση:

– Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να πραγματωθεί ο στόχος για «αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση». Ουσιαστικά αναφερόμαστε στον Επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

– Η εξομοίωση της εκλογιμότητας περιφερειαρχών και δημάρχων και την δυνητική απονομή, από τον νομοθέτη, πολιτικών δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται νόμιμα και για μεγάλο διάστημα στη χώρα.

Να εφαρμοσθεί η δημοσιονομική αποκέντρωση που βασίζεται στον καθορισμό και την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τους ΟΤΑ με ταυτόχρονη λειτουργία αναδιανεμητικού μηχανισμού ενίσχυσης των μικρότερων και λιγότερο εξοπλισμένων δήμων.

Να ενισχυθεί η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις με την εφαρμογή από την Αυτοδιοίκηση των προβλεπόμενων θεσμών διαφάνειας και συμμετοχής

Nα προωθήσει η αυτοδιοίκηση κοινωνικά σύμφωνα για την ανάπτυξη και την απασχόληση για την ενεργοποίηση και συνέργεια της κοινωνικής και ιδιωτικής οικονομίας στην τοπική ανάπτυξη“.

Ο Παύλος Γερουλάνος στην τοποθέτηση τόνισε ότι:

“Πιστεύω βαθιά ότι η απάντηση στον λαϊκισμό δεν είναι λιγότερη Δημοκρατία, αλλά περισσότερη. Παντού. Μέσα στα κόμματα. Μέσα στην κοινωνία μας. Στο κράτος. Στην αυτοδιοίκηση. Στην καθημερινότητά μας. Στην προεκλογική μας εκστρατεία. Γιατί; Διότι η δημοκρατία δίνει αξία. Αξία στον καθένα από εμάς, στο έργο μας, στην προσφορά μας, στην προσωπικότητά μας. Η δημοκρατία μας κάνει κυρίαρχους του εαυτού μας. Και τίποτα δε μας οδηγεί περισσότερο στην παραίτηση και το λαϊκισμό από την αίσθηση ότι τη ζωή μας ορίζει άλλος.”

“Η Αθήνα βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από την μια οι δυνάμεις που πιστεύουν στον Άνθρωπο. Τον δημότη, τον Αθηναίο που επέλεξε αυτή την πόλη για να ζήσει, να εργαστεί ή να ψάξει για δουλειά,  αυτόν που αποφάσισε να μεγαλώσει εδώ τα παιδιά του. Στον εργαζόμενο στον δήμο, αλλά και σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους στην κοινωνία των πολιτών που σήμερα πλαισιώνουν το έργο του. Και από την άλλη; Μια ομάδα που βλέπει την Αθήνα σαν φέουδο.  Μια ομάδα που νομίζει ότι η Αθήνα της ανήκει. Και δεν μιλάω για τα κοινότοπα συνθήματα που πλαισιώνουν την εκστρατεία τους. Μιλώ για ένα σκληρό σύστημα που έχει βρει στο Αθήνα Ψηλά την ευκαιρία να αναβιώσει ό,τι έφερε την Αθήνα στα τάρταρα της οικονομικής καταστροφής.”

Ο Χρήστος Παπαστεργίου ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναδεικνύοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά των περιφερειακών εκλογών και αξιολόγησε ως σημαντικότερα τα εξής:

α) την προβολή των διαχρονικών αξιών της προοδευτικής παράταξης σε ότι έχει να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο της αποκέντρωσης, όπως εκφράστηκε από τις κατά καιρούς μεταρρυθμίσεις έως και τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, αλλά και τις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτούνται σχεδόν δέκα χρόνια μετά, σε αντιδιαστολή με την μικροκομματική και διαλυτική επιλογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι οδηγούνται, λόγω της αναιμικής τους παρουσίας στην κοινωνία, σε πολιτικά σχιζοφρενικές επιλογές, να “στηρίζουν”  υποψηφίους με τους οποίους έχουν αντίθετες απόψεις για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης και

β) την αναπτυξιακή φιλοσοφία σε ότι αφορά τον ρόλο των αιρετών περιφερειών, όπου έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα να συγκρίνουμε. Από την μια πλευρά η επιτυχής πορεία της Κρήτης και από την άλλη τόσο τα καταστροφικά αποτελέσματα της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και στα Ιόνια Νησιά, όσο και οι “επικοινωνιακές” επιλογές, κενές περιεχομένου στην Κεντρική Μακεδονία, από την παράταξη Ψωμιάδη-Τζιτζικώστα.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Παπαστεργίου εξήγησε, γιατί είναι πλασματική η εικόνα πρωταθλητισμού που προβάλλει ο κ. Τζιτζικώστας, ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αφού δεν αντιστοιχούν σε κανένα σχεδόν έργο της περιφέρειας, στην τρέχουσα περίοδο, αλλά σε έργα που καθυστέρησε η υλοποίησή τους στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά και σε έργα που ήταν υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους, μέσω των επιχειρησιακών-κλαδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πρόκειται δηλαδή για “χαμένα” χρήματα και όχι για κερδισμένα και απλώς ο κ.Τζιτζικώστας αλληλοεξυπηρετείται, πολιτικά, με τον κ.Τσίπρα.

Το πλέον ανησυχητικό όμως, κατά τον κ. Παπαστεργίου, είναι ότι η περιφέρεια ενώ οπισθοδρομεί, λόγω των χαμένων ευκαιριών, αφού ο επικεφαλής της έχει το μυαλό του στο πώς θα γίνει αρχηγός της Ν.Δ. και χρησιμοποιεί την θέση του περιφερειάρχη για αυτό, εξακολουθεί να αδρανεί και για τον προγραμματισμό της. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 απαιτεί την κατάθεση των “φακέλων” έως το 2020 και αλλάζει τον τρόπο ένταξης και αξιολόγησης. Η περιφέρεια δεν έχει κάνει απολύτως καμία προετοιμασία και οι ευθύνες της παράταξης Ψωμιάδη-Τζιτζικώστα είναι καθοριστικές.

Κλείνοντας, ο Χρήστος Παπαστεργίου, παρουσίασε την αντίληψη της παράταξης του για τον συνολικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό της αναπτυξιακής περιφερειακής πολιτικής και δεσμεύτηκε, ότι η νέα προοδευτική φιλοσοφία θα αποτυπωθεί και στην δραστηριότητα της παράταξης ως τις εκλογές, ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν κρίνοντας πολιτικές και όχι “επιλέγοντας” εικόνες μιας fake πραγματικότητας.