Ένα Πελοποννησιακό προϊόν η Αγκινάρα Ιρίων αναγνωρίστηκε ως το 107ο ελληνικό ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν

Με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1235 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταχωρήθηκε το προϊόν με την προστατευόμενη πλέον ονομασία «Αγκινάρα Ιρίων», στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ (DOOR) ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Αποτελεί το 107ο κατά σειρά καταχωρισμένο Ελληνικό Προϊόν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ (DOOR). Οι καταχωρισμένες προδιαγραφές (φάκελος) μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: www.minagric.gr → αγρότης-επιχειρηματίας → ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΙΠΠ → Ελληνικά προϊόντα & Προδιαγραφές → Φρούτα-Λαχανικά-Ξηροί Καρποί-Όσπρια.

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας, θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ με τη διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 261611/07-03-2007 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Η συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδίδει καρπούς με πολλαπλά οφέλη πρώτα και κύρια για τους παραγωγούς, αλλά και για τη φήμη των προϊόντων της ελληνικής γης.

Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να αναδειχθούν, με δράσεις που θα προκύψουν από την αναγνώρισή τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, στρέφοντας το καταναλωτικό κοινό από το δυτικό τρόπο διατροφής στο μεσογειακό πρότυπο.

Η Αγκινάρα Ιρίων είναι ένα από τα προϊόντα της Αργολίδας που  καλλιεργείται  σε έκταση περίπου 2.500 στρ. στα Ίρια Αργολίδας  και καλύπτει το 80% της εγχώριας αγοράς. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη πρωιμότητα. Η πρώτη συγκομιδή στα μέσα φθινοπώρου της επιτρέπει  να είναι η μόνη διαθέσιμη στην αγορά. Επιπρόσθετα, οι μεγάλες ποσότητες του προϊόντος που διατίθενται κατά τους χειμερινούς μήνες, τροφοδοτούν την αγορά σχεδόν μονοπωλιακά, καθιστώντας την ευρύτατα γνωστή.