«Πράσινο φως» στην πρόταση της Κομισιόν για τη διαμόρφωση οδηγίας για την προστασία των whistleblowers από την Επιτροπή JURI 

Δημ. Παπαδημούλης: «Έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που με αυτοθυσία δηλώνουν όσα γνωρίζουν, να τους προστατέψουμε»

Την πρόταση της Κομισιόν για τη διαμόρφωση πανευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Παράλληλα, η Επιτροπή JURI ενέκρινε σειρά βελτιωτικών τροπολογιών, που στόχο έχουν την διασφάλιση προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των whistleblowers, και παράλληλα προνοούν για την έμφυλη διάσταση του ζητήματος.

Ακόμη, η Επιτροπή προέβλεψε την διεύρυνση των αποδεκτών τρόπων αποκάλυψης των πληροφοριών, την θέσπιση ειδικών μέτρων προστασίας για όσους επιλέγουν να δώσουν πληροφορίες ανώνυμα, και την αφαίρεση των αναφορών σε «επιβλαβή» (malicious) ή «επιθετική» (abusive) κατάθεση και των συνακόλουθων κυρώσεων, ώστε να μην αποθαρρύνονται όσοι επιθυμούν να προβούν στην αποκάλυψη στοιχείων σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τάχθηκε κατά των σχετικών ανωτέρω τροπολογιών, που υποστηρίχθηκαν από ευρεία πλειοψηφία πολιτικών ομάδων και ευρωβουλευτών. Υπέρ τάχθηκαν η Ευρωομάδα της Αριστεράς, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και ευρωβουλευτές της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE).

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ρanama Papers, υπερψηφίστηκε έκθεση, εντός της οποίας ορίζεται η προστασία των whistleblowers, και κρίνεται ως υψίστης σημασίας η συμβολή τους στην αποκάλυψη σοβαρών παρανομιών και σκανδάλων, ανεξάρτητα από τα προσωπικά κίνητρα που τους ωθούν στην καταγγελία. Η έκθεση καταψηφίστηκε και τότε από το ΕΛΚ, με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να απέχουν, ζητώντας μάλιστα να προστατεύονται οι εταιρείες έναντι των προστατευόμενων μαρτύρων και επιχειρώντας να εμποδίσουν τις δυνατότητες καταγγελίας απευθείας στον Τύπο. Οι σχετικές τροπολογίες του ΕΛΚ συνυπογράφονταν από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ελ. Βόζενμπεργκ και Θ. Ζαγοράκη.

Σε συνέχεια της ψηφοφορίας στην Επιτροπή JURΙ, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Η προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος είναι σημαντική, τόσο για τη δημοκρατία μας, όσο και για την κατοχύρωση της διαφάνειας, και την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς. Υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων για σκάνδαλα όπως το CumEx που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, υπό το φως των LuxLeaks, των Panama Papers και των Paradise Papers, αλλά και υποθέσεων παραβίασης προσωπικών δεδομένων, όπως στην υπόθεση Cambridge Analytica, έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που με αυτοθυσία δηλώνουν όσα γνωρίζουν, να τους προστατέψουμε. Έχουμε ευθύνη και απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς, τους συμπολίτες μας, να μην αφήσουμε για μια ακόμη φορά τη διαφθορά των μεγάλων συμφερόντων να περάσει «κάτω από τη μύτη» των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και ακεραιότητας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, Σβεν Γκίγολντ, σχολίασε σε συνέχεια της ψηφοφορίας: «Η απόφαση της Επιτροπής JURI είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την προστασία των whistleblowers. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πολίτες χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή προστασία υπέρ του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασής τους. Είναι αδιανόητο η γερμανική κυβέρνηση να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να εκφράζει ανησυχίες».

Σημειώνεται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις και στο Συμβούλιο των κρατών-μελών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκκινήσει διαδικασία «τριλόγου» με το Συμβούλιο και την Κομισιόν.